17 / 05 / 2024

Afet bölgelerinde yapılacak konutların finansmanı!

Afet bölgelerinde yapılacak konutların finansmanı!

Afet bölgelerinde konut yapımının teşviki ve desteklenmesi amacıyla, Toplu Konut İdaresi Kaynaklarının Kullanım Şekline İlişkin Yönetmeliğinin 6 ncı ve 7 nci maddelerindeki hükümlere göre öncelikle kredi açılabiliyor...



Afet bölgelerinde yapılacak konutların finansmanı!

Afet bölgelerinde konut yapımının teşviki ve desteklenmesi amacıyla, Toplu Konut İdaresi Kaynaklarının Kullanım Şekline İlişkin Yönetmeliğinin 6 ncı ve 7 nci maddelerindeki hükümlere göre öncelikle kredi açılabiliyor. 


Ancak, afet bölgelerinde hızlı yapım teknolojileri kullanılarak üretilecek konut projelerine, İdarenin uygun göreceği usul ve esaslara göre finansman sağlanabiliyor.


Ayrıca, Bakanlar Kurulunca İdarenin görevlendirilmesi ve yeterli finansman sağlanması halinde afet bölgelerinde üretilecek konut projelerine bu Yönetmeliğin 6 ncı ve 7 nci maddelerindeki hükümlere bağlı kalınmaksızın finansman desteği sağlanabilir.


Küçük sanayi sitelerinin finansmanı

Esnaf ve sanatkarların kurduğu kooperatiflerce yapılmakta olan işyerleriyle bunların altyapılarına, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve İdarenin uygun görmesi koşuluyla kredi sağlanabilir.


İdare, yıllık harcama programına göre ayırabileceği kredi miktarını, şartlarını ve geri ödeme esaslarını belirler. Bu krediler İdare, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve Aracı Banka arasında yapılacak protokol ve sözleşme hükümlerine uygun olarak açılır ve kullandırılır.


Köy konutlarının finansmanı ve kredilendirilmesi

İlgili mevzuata göre köy yerleşme planını yaptırmış köylerdeki konutlar için bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesindeki hükümlere göre kredi açılabilir.


Ayrıca, İdarece belirlenen miktar ve esaslar çerçevesinde;

a) Köy veya köy bağlısı kom, oba, mezra gibi yerleşmelerin bir köy oluşturacak biçimde yeni bir yerleşme yerinde veya mevcut bir yerleşmenin gelişme alanı içerisinde toplulaştırılması için,


b) Yerleri kamulaştırılan köy veya köy bağlısı yerleşmelerin yeniden iskanı için,

 

c) Mevcut köylerin iyileştirilmesi için, ilgili kuruluşlarca ve İdarece hazırlanan veya hazırlatılan ve İdarece uygun görülen konut, altyapı ve sosyal donatıları kapsayan projelere finansman sağlanabilir. Bu finansmanın kullanım esasları İdarece belirlenir.


Geleneksel Türk mimarisine uygun projelerin finansmanı

Geleneksel Türk mimarisini yaşatmak amacıyla hazırlanan konut, altyapı ve sosyal donatıları kapsayan yeni projelere İdarece uygun görülen usul ve esaslara göre finansman sağlanabilir.


Gecekondu bölgelerine sağlanacak finansman

Gecekondu bölgelerinin ıslahı ve iyileştirilmesi amacıyla hazırlanan ve İdarece uygun görülen projelere finansman sağlanabilir. Bu finansmanın kullanım esasları İdarece belirlenir.



Toplu konut idaresi kaynakları!


Geri Dön