26 / 11 / 2024

Deprem bölgelerinde yapılacak binalar hakkında esaslar!

Deprem bölgelerinde yapılacak binalar hakkında esaslar!

Deprem bölgelerinde yapılacak binalar hakkında esaslar, 6 Mart 2007 Salı günü 26454 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik kapsamında yer alıyor...




Deprem bölgelerinde yapılacak binalar hakkında esaslar!


BÖLÜM 1 –

GENEL HÜKÜMLER 


KAPSAM 

Bu Yönetmelik hükümleri, deprem bölgelerinde yeni yapılacak binalar ile daha  önce yapılmış mevcut binalara uygulanır. 


Kullanım amacı ve/veya taşıyıcı sistemi değiştirilecek, deprem öncesi veya sonrasında performansı değerlendirilecek ve güçlendirilecek olan mevcut binalar için uygulanacak hükümler Bölüm 7’de verilmiştir. 


Bu Yönetmelik hükümleri, betonarme (yerinde dökülmüş ve öngerilmeli veya 

öngerilmesiz prefabrike), çelik ve yığma binalar ile bina türü yapılar için geçerlidir. 


Ahşap bina ve bina türü yapılara uygulanacak minimum koşul ve kurallar, ilgili yönetmelik hükümleri yürürlüğe konuluncaya dek, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından saptanacak ve projeleri bu esaslara göre düzenlenecektir. 


Binalar ve bina türü yapılar dışında, tasarımının bu yönetmelik hükümlerine göre yapılmasına izin verilen bina türü olmayan diğer yapılar, Bölüm 2’de, 2.12 ile tanımlanan yapılarla sınırlıdır. Bu bağlamda; köprüler, barajlar, kıyı ve liman yapıları, tüneller, boru hatları, enerji nakil hatları, nükleer santrallar, doğal gaz depolama tesisleri 

gibi yapılar, tamamı yer altında bulunan yapılar ve binalardan farklı hesap ve güvenlik esaslarına göre projelendirilen diğer yapılar bu Yönetmeliğin kapsamı dışındadır. 



Bina taşıyıcı sistemini deprem hareketinden yalıtmak amacı ile, bina taşıyıcı

sistemi ile temelleri arasında özel sistem ve gereçlerle donatılan veya diğer aktif ve pasif kontrol sistemlerini içeren binalar, bu Yönetmeliğin kapsamı dışındadır. 


Bu Yönetmeliğin kapsamı dışındaki yapılara uygulanacak koşul ve kurallar, 

kendi özel yönetmelikleri yapılıncaya dek, ilgili Bakanlıklar tarafından çağdaş uluslararası standartlar gözönünde tutularak saptanacak ve projeleri bu esaslara göre düzenlenecektir. 


GENEL İLKELER

Bu Yönetmeliğe göre yeni yapılacak binaların depreme dayanıklı tasarımının 

ana ilkesi; hafif şiddetteki depremlerde binalardaki yapısal ve yapısal olmayan sistem elemanlarının herhangi bir hasar görmemesi, orta şiddetteki depremlerde yapısal ve yapısal olmayan elemanlarda oluşabilecek hasarın sınırlı ve onarılabilir düzeyde kalması, şiddetli depremlerde ise can güvenliğinin sağlanması amacı ile kalıcı yapısal hasar oluşumunun sınırlanmasıdır. Mevcut binaların değerlendirmesi ve güçlendirilmesinde esas alınan performans kriterleri Bölüm 7’de tanımlanmıştır.


Bu Yönetmeliğe göre yeni binaların tasarımında esas alınacak tasarım depremi, 1.2.1’de tanımlanan şiddetli depreme karşı gelmektedir. Bölüm 2, Tablo 2.3’te 

tanımlanan Bina Önem Katsayısı I = 1 olan binalar için, tasarım depreminin 50 yıllık bir süre içinde aşılma olasılığı %10’dur. Farklı aşılma olasılıklı depremler, mevcut binaların değerlendirmesi ve güçlendirilmesinde gözönüne alınmak üzere Bölüm 7’de tanımlanmıştır. 


Bu Yönetmelikte belirtilen deprem bölgeleri, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nca hazırlanan ve 18/04/1996 tarihli ve 96/8109 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulan Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası’ndaki birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü derece deprem bölgeleridir. 


Bu Yönetmeliğe göre deprem bölgelerinde yapılacak binalar, malzeme ve işçilik 

koşulları bakımından Türk Standartları’na ve Bayındırlık ve İskan Bakanlığı “Genel Teknik Şartnamesi” kurallarına uygun olacaktır. 



Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik!



Geri Dön