03 / 05 / 2024

Düzensiz bina nedir?

Düzensiz bina nedir?

Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik kapsamında yer alan düzensiz binalar nedir? Düzensiz binalara ilişkin koşullar nelerdir? İşte yönetmelikte yer alan düzensiz binaların tanımı ve esasları...



Düzensiz bina nedir?

Düzensiz binalara ilişkin esaslar, Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik kapsamında yer alıyor.


Depreme karşı davranışlarındaki olumsuzluklar nedeni ile tasarımından ve yapımından kaçınılması gereken düzensiz binalar’ın tanımlanması ile ilgili olarak, planda ve düşey doğrultuda düzensizlik meydana getiren durumlar Tablo 2.1’de, bunlarla ilgili koşullar ise 2.3.2’de verilmiştir.


2.3.2. Düzensiz Binalara İlişkin Koşullar 

 

Tablo 2.1’de tanımlanan düzensizlik durumlarına ilişkin koşullar aşağıda belirtilmiştir: 

 

2.3.2.1 – A1 ve B2 türü düzensizlikler, 2.6’da belirtildiği üzere, deprem hesap 

yönteminin seçiminde etken olan düzensizliklerdir. 

 

2.3.2.2 – A2 ve A3 türü düzensizliklerin bulunduğu binalarda, birinci ve ikinci derece deprem bölgelerinde, kat döşemelerinin kendi düzlemleri içinde deprem kuvvetlerini düşey taşıyıcı sistem elemanları arasında güvenle aktarabildiği hesapla doğrulanacaktır. 

 

2.3.2.3 – B1 türü düzensizliğinin bulunduğu binalarda, gözönüne alınan i’inci kattaki dolgu duvarı alanlarının toplamı bir üst kattakine göre fazla ise, ηci’nin hesabında dolgu duvarları gözönüne alınmayacaktır. 0.60 ≤ (ηci)min < 0.80 aralığında Tablo 2.5’te verilen taşıyıcı sistem davranış katsayısı, 1.25 (ηci)min değeri ile çarpılarak her iki deprem doğrultusunda da binanın tümüne uygulanacaktır. Ancak hiçbir zaman ηci < 0.60 olmayacaktır. Aksi durumda, zayıf katın dayanımı ve rijitliği arttırılarak deprem hesabı tekrarlanacaktır. 

 

2.3.2.4 – B3 türü düzensizliğin bulunduğu binalara ilişkin koşullar, bütün deprem bölgelerinde uygulanmak üzere, aşağıda belirtilmiştir: 

 

(a) Kolonların binanın herhangi bir katında konsol kirişlerin veya alttaki kolonlarda oluşturulan guselerin üstüne veya ucuna oturtulmasına hiçbir zaman izin verilmez. 


Düzensiz binalar ile ilgili Tablo 2.1 için tıklayın


Deprem bölgelerinde yapılacak binalar hakkında esaslar!



Geri Dön