18 / 05 / 2024

Düzensiz Binalara İlişkin Koşullar

Düzensiz Binalara İlişkin Koşullar

Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik kapsamında yer alan düzensiz binalar nedir? Düzensiz binalara ilişkin koşullar nelerdir? İşte yönetmelikte yer alan düzensiz binaların tanımı ve esasları...

Erteleneceği iddia edilmişti, Airbnb yönetmeliğine düzenleme geldi!

Yaşanan bazı sorunlar sebebiyle 1 sene erteleneceği iddia edilen Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Faaliyetlerinin Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelik'te düzenlemeye gidildi. Söz konusu düzenleme bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

'Eskişehir’in şehir merkezinde zemin zayıf, kentsel dönüşüm hızlandırılmalı!'

Deprem ülkesi olan Türkiye'de kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlandırılması gerekiyor. İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Orkun Kılıç, kentteki binalara ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. 

Prof. Dr. Altunışık, 6 Şubat'ta yıkılan binalara ilişkin hazırladıkları rapor hakkında bilgi verdi

Türkiye'de 6 Şubat'ta meydana gelen depremde 11 kentte büyük bir yıkım meydana geldi. Bu kapsamda çalışma yapan Prof. Dr. Altunışık, 6 Şubat'ta yıkılan 500'e yakın binalara ilişkin hazırladıkları rapor hakkında bilgi verdi.

Kentsel dönüşüm kanunu Resmi Gazete’de yayımlandı!

Kentsel dönüşüme ilişkin düzenlemeleri kapsayan ve TBMM Genel Kurulunda kabul edilen "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesine İlişkin Yasa ile Bazı Yasalarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" Resmi Gazete'de yayımlandı.

Kentsel dönüşüm düzenlemesi resmen yasalaştı!

Kentsel dönüşüme ilişikn düzenlemeler içeren "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesine İlişkin Yasa ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Bankacılık işlemlerinde yeni düzenleme resmen açıklandı! Banka işlemleri bundan sonra bu şekilde yapılacak!

Hazine ve Maliye Bakanlığının Mali Suçları Araştırma Kurulu Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre bankacılık işlemlerinde yeni düzenlemeye gidildi. İşte detaylar...

Kentsel dönüşümde büyük adım! Teklif,TBMM Genel Kurulu’nda!

Kentsel dönüşüme ilişkin düzenlemelerin olduğu Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi'nin tümü üzerindeki görüşmeler sona erdi.

Kentsel dönüşümde her şey sil baştan! Kanun teklifi komisyondan geçti!  

Kentsel dönüşümde sınırlar yeniden belirleniyor. "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesine İlişkin Yasa ile Bazı Yasalarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa Teklifi" TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonunda kabul edildi.

Kentsel dönüşüme ilişkin yeni kanun teklifi bu hafta Meclis'e geliyor: Dönüşüm çoğunluk oyuyla yapılabilecek! 

Kentsel dönüşümde kat maliklerinin yarısından bir fazlasının oyu ile karar alınmasını ve  Kentsel Dönüşüm Başkanlığına ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifinde sona gelindi. İşte detaylar ve yeni düzenlemeler...

Günlük kiralık evlere ilişkin düzenleme TBMM’den geçti! İşte düzenlemenin detayları...

AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Yasalarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.

EYT düzenlemesi neler getirdi? İşte milyonlarca EYT'linin merak ettiği detaylar...

EYT ile ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Peki, EYT düzenlemesi neler getirdi? İşte detaylar...

Muhittin Selvitopu'ndan kentsel dönüşümde kooperatif modeline ilişkin açıklama!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde görev de bulunduğu zaman içinde kentsel dönüşüme ilişkin çalışmalarda iki yöntemi kullandıklarına dikkat çeken Selvitopu, kooperatifleşmenin henüz çok yeni bir yöntem olduğunu belirtti. Selvitopu, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Yabancıya konut satışındaki yeni düzenleme sektörü nasıl etkileyecek?

Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı Ömer Faruk Akbal, Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Düzensiz Binalara İlişkin Koşullar Haberi

Düzensiz Binalara İlişkin Koşullar

Düzensiz bina nedir?

Düzensiz binalara ilişkin esaslar, Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik kapsamında yer alıyor.


Depreme karşı davranışlarındaki olumsuzluklar nedeni ile tasarımından ve yapımından kaçınılması gereken düzensiz binalar’ın tanımlanması ile ilgili olarak, planda ve düşey doğrultuda düzensizlik meydana getiren durumlar Tablo 2.1’de, bunlarla ilgili koşullar ise 2.3.2’de verilmiştir.


2.3.2. Düzensiz Binalara İlişkin Koşullar 

Tablo 2.1’de tanımlanan düzensizlik durumlarına ilişkin koşullar aşağıda belirtilmiştir: 

2.3.2.1 – A1 ve B2 türü düzensizlikler, 2.6’da belirtildiği üzere, deprem hesap 

yönteminin seçiminde etken olan düzensizliklerdir. 

2.3.2.2 – A2 ve A3 türü düzensizliklerin bulunduğu binalarda, birinci ve ikinci derece deprem bölgelerinde, kat döşemelerinin kendi düzlemleri içinde deprem kuvvetlerini düşey taşıyıcı sistem elemanları arasında güvenle aktarabildiği hesapla doğrulanacaktır. 

2.3.2.3 – B1 türü düzensizliğinin bulunduğu binalarda, gözönüne alınan i’inci kattaki dolgu duvarı alanlarının toplamı bir...