23 / 06 / 2024

Turizm amaçlı kiralanan konutlara ilişkin yönetmelikte değişiklik! O süre 60 güne çıkartıldı!

Turizm amaçlı kiralanan konutlara ilişkin yönetmelikte değişiklik! O süre 60 güne çıkartıldı!

Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Faaliyetlerinin Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelikte değişikliğe gidildi. Yapılan değişiklikle ‘Yüksek Nitelikli Konut’ olarak sınıflandırılan konutlara ilişkin şartlar hafifletildi.



Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Faaliyetlerinin Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik bugünkü 32561 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. 

30 GÜNDEN 60 GÜNE ÇIKARTILDI

Söz konusu yönetmeliğin 6. maddesinin 1. fıkrasında yapılan değişiklikle, konutunu turizm amaçlı kiralamak için Kültür ve Turizm Bakanlığına yapılan başvuruların sonuçlandırılma süresi 30 günden 60 güne yükseltildi.

İLK DENETİMDE EKSİKLİK TESPİTİNE CEZA YOK 

Bugünkü Resmi Gazete'te yayımlanan yönetmeliğin 6. maddesinin 3. fıkrasında yapılan değişiklikle, ‘yapılan denetimlerde asgari niteliği taşımadığı tespit edilen konutların izin belgesi sahipleri hakkında Kanunun 4. maddesinin ikinci fıkrasının (ğ) bendi uyarınca idari para cezası uygulanarak tespit edilen eksikliklerin giderilmesi için 15 gün süre verilir.” şeklindeki ifade “Yapılan incelemede 9. maddenin 1. fıkrasının (a), (b), (c) ve (ç) bentleri kapsamında eksiklik tespit edilmesi durumunda belge sahibine eksikliklerini giderebilmesi için 15 gün süre verilir. Bu süre sonunda yapılacak olan denetimde eksikliklerinin giderilmediğinin tespiti halinde, Kanunun 4. maddesinin 2. fıkrasının (ğ) bendi uyarınca idari para cezası uygulanarak tespit edilen eksikliklerin giderilmesi için yeniden 15 gün süre verilir. Bu süre sonunda yapılacak 2. denetimde de eksikliklerin giderilmediğinin tespit edilmesi durumunda, Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi uyarınca izin belgesi iptal edilir.” şeklinde değiştirildi.

Turizm amaçlı kiralanan konutlara ilişkin yönetmelikte değişiklik! O süre 60 güne çıkartıldı!

Yine aynı Yönetmeliğin geçici 1. maddesinde bulunan “1/1/2024” ibaresi “31/12/2024” olarak değiştirilirken, Yüksek Standartlı Konut şartlarına da kolaylık getirildi. Değişiklikle yüksek standartlı konutların haiz olması gereken özelliklerin bir bölümü kaldırılırken, yüzme havuzu ve aletli spor salonunun da binada değil binanın bulunduğu parselde yer alması yeterli kabul edildi.

Buna göre, Yönetmeliği geçici 1. maddesinde bulunan “kat mülkiyeti kütüğünün (Beyanlar) hanesinde gösterilen yönetim planına göre halihazırda turizm amaçlı kısa süreli kiralamaya konu edilen, resepsiyon, güvenlik ve günlük temizlik servisi mekânları ile kuru temizleme, çamaşırhane, yemek ve alışveriş servisi hizmetleri, aletli spor salonu ve yüzme havuzu hizmetlerinin tamamının verildiği konutlara, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinin 19. maddesinde belirtilen yerlerde yapılma şartı aranmaksızın, bu Yönetmeliğin yüksek nitelikli konutlara ilişkin hükümleri uygulanır.” ifadesi şu şekilde değiştirildi:

“Alışveriş servisi hizmetleri, aletli spor salonu ve yüzme havuzu hizmetlerinin tamamının verildiği konutlara” ibaresi “alışveriş servisi hizmetlerinin sunulduğu ve aynı parselde aletli spor salonu ve yüzme havuzu hizmetlerinin verildiği konutlara Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinin 19 uncu maddesinde belirtilen yerlerde yapılma şartı aranmaksızın, bu Yönetmeliğin yüksek nitelikli konutlara ilişkin hükümleri uygulanır”

 

Faiz yüksekken ev, arsa, araba satılır mı? Ekonomist Mert Başaran, 'Malınız üç kuruşa gider' dedi!

Bankalardan peş peşe değişiklik! 1 milyon TL'nin 32 günlük faizi ne kadar oldu? 

Ünlü ekonomist açıkladı: Faizler yüksek kaldıkça sıfır konutlarda kampanyalar arka arkaya gelecek!


Geri Dön