Günlük kiralık evlere ilişkin düzenleme TBMM’den geçti! İşte düzenlemenin detayları...
AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Yasalarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.
Teklifle, konutların gerçek ve tüzel kişilere turizm kapsamında kiralanmasına yönelik usul ve esaslar belirleniyor.
Düzenleme, konutların turizm amaçlı kiralanmasına dair genel esaslara, izin belgesi düzenlenmesine, idari yaptırımlara ve bunun yanı sıra, turizm amaçlı kiralanan konutların tabi olacağı mevzuata ilişkin hükümleri kapsıyor.
Bir kerede 100 günden fazla süreli gerçekleşen kiralamalar ise teklifin kapsamı dışında kalıyor.
Konutların turizm amaçlı kiralanabilmesi konusunda turizm amaçlı kiralama sözleşmesi gerçekleşmeden önce izin belgesi alınması gerekecek. Aynı zamanda, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından nitelikleri belirlenen plaket, turizm amaçlı kiralama işleminin gerçekleştirildiği konutun girişine asılacak.
İzin belgesi vermeye Bakanlık yetkili olacak ve bu yetkisini valilik aracılığıyla da kullanabilecek. Belge ve plaket ücretleri Bakanlık tarafından belirlenecek.
İzin belgesi müracaatlarında, turizm amaçlı kiralama faaliyeti yürütülmesinin uygun görüldüğüne yönelik izin belgesine konu bağımsız bölümün bulunduğu binanın tüm kat maliklerince oy birliğiyle alınan kararın ibrazı zorunlu olacak.
Birden fazla bağımsız bölüm bulunan binalardan meydana gelen konut sitelerinde sadece turizm amaçlı kiralama yapılan konutun bulunduğu bina için bu fıkra hükümleri aranacak. Ayrıca, izin belgesi örneği site yönetimine iletilecek.
Üçten fazla bağımsız bölümden meydana gelen binalarda en fazla yüzde 25'i için aynı kiraya veren adına izin belgesi oluşturulabilecek. Aynı kiraya veren adına aynı binada belge oluşturulmasına konu bağımsız bölüm sayısının 5’i geçmesi halinde, müracaatta iş yeri açma ve çalışma ruhsatının, müracaata konu binanın, birden fazla bağımsız bölüm içeren binalardan meydana gelen konut sitelerinde yer alması halinde tüm kat maliklerince oy birliğiyle alınan kararın ibrazı gerekecek.
Öte yandan, izin belgesini alma yükümlülüğü, kiraya veren kişiye ait olacak. Kiraya veren dışında turizm amaçlı kiralama faaliyetinin yürütülmesi durumunda bu kiralamalar, Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Yasası uyarınca belgelendirilmiş A grubu seyahat acentaları vasıtasıyla yapılabilecek.
İzin belgesi sahibi, gerçek kişi ise vefat tarihinden itibaren 90 gün içerisinde mirasçılarca müracaatta bulunulmaması veya tüzel kişi ise tüzel kişiliğinin bitmesi halinde izin belgesi geçersiz hale gelecek. Fakat kullanıcıların hakları sözleşme süresi sonuna kadar sürecek.
İzin belgesi sahibinden kiralanan evin kullanıcılarca kendi nam ve hesabına üçüncü kişilere kiralanması veya kendi adına mesken olarak kullanılmak için kiralanan evin kiracısı tarafından kendi nam ve hesabına turizm amaçlı olarak 3’ncü kişilere kiralanması yasak olacak. Fakat kullanıcı tüzel kişilerin turizm amaçlı kiraladıkları evi kendi personeline kullandırması, söz konusu kapsam dışında tutulacak.
Benzin, motorin ve LPG’de peş peşe müjde! Duyanlar kulaklarına inanamayacak! Resmi tarih verildi!