28 / 04 / 2024

Kiralık konutlara ilişkin denetimler sıklaştı! Usulsüzlük yapanlara 7.2 milyon TL ceza kesildi! 

Kiralık konutlara ilişkin denetimler sıklaştı! Usulsüzlük yapanlara 7.2 milyon TL ceza kesildi! 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kiralık konutlara ilişkin denetimlerin artırıldığını belirtti. İşte Bakanlığın vergi kayıp ve kaçağını önlemek için gerçekleştirdiği denetimler ve sonuçları...



Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi kayıp ve kaçağı ile ilgili bir son dakika açıklamasında bulundu ve bu açıklamasında kiralık konutlara da değindi. 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, KDV oranlarını hatalı uygulayan mükellefler başta olacak şekilde vergi kayıp ve kaçağını yakından izlediklerinin altını çizdi. 

Bakan Şimşek, 6 Şubat'ta yaşanan 11 şehri etkileyen büyük deprem felaketinin ardından, gerek depremin yaralarının sarılması gerek hasar gören illerin yeniden imarı gerekse de artan finansman ihtiyacının sağlanması açısından ilave gelirlere ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi ve depremin yol açtığı tahribatın 104 milyar dolarlık ekonomik büyüklüğe ulaştığının altını çizdi. 

Şimşek, bu büyüklükteki afetin mali etkilerinin telafisi amacıyla bazı gelir tedbirleri alarak öncelikle ve ivedilikle ek bütçeyi hazırlayıp yüce meclisin onayından geçirdiklerine de vurgu yaptı. 

Kiralık konutlara ilişkin denetimler sıklaştı! Usulsüzlük yapanlara 7.2 milyon TL ceza kesildi! 

Açıklamasında "Gelir İdaresi Başkanlığımız, mükelleflerin uyum maliyetlerini azaltan ve vergiye uyumu artıran çalışmalarla hem kayıtlı ekonominin teşvik edilmesi hem de haksız rekabetin önlenmesi konusunda çok yoğun bir mesai içerisinde çalışıyor, mükellef odaklılık anlayışıyla vergiye gönüllü uyumu artırmaya yönelik çalışmalarına aralıksız devam ediyor" ifadelerine yer veren Bakan Şimşek, sunulan hizmetlerin kalitesinin artırılması için sürekli olarak elektronik hizmetlerin geliştirildiğine dikkat çekti. 

Şimşek, risk analiz ve denetim çalışmalarında yapay zeka uygulamalarını, yani gelişen tüm dijital teknolojileri kullandıklarına da vurgu yaptı. 

"Bu yıl kiralık konutlar, eğlence yerleri ve restoranlarda fiili denetimler gerçekleştiriliyor, özellikle KDV oranlarını hatalı uygulayan mükellefleri yakından takip ederek gerekli denetimleri yapıyoruz. Piyasada oluşan fiyat hareketlerini yakından takip ediyor ve birçok sektöre ilişkin detaylı analizler yapıyoruz" diye konuşan Şimşek, konuya ilişkin açıklamasında, hazırlanan denetim planları ile sahada da denetimlerini sürdürdüklerini dile getirdi. 

Kiralık konutlara ilişkin denetimler sıklaştı! Usulsüzlük yapanlara 7.2 milyon TL ceza kesildi! 

Kiralık konutlara ilişkin denetimler de artırıldı 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, son zamanlarda konut, turizm amaçlı villa ve günübirlik kiralamalardaki yükseliş ve beyan dışı bırakılan kazançları da mercek altına aldıklarına vurgu yaptı. 

Analiz çalışmaları sonucunda bugüne kadar kira gelirini beyan etmeyen 240 bin kişiye bilgilendirici ve yönlendirici SMS'ler  yolladıklarını aktaran Bakan Mehmet Şimşek, sahaya çıkan vergi dairesi çalışanlarının konut olarak kiraya verilen taşınmazların tespitin için ilk aşamada 3 bin 720 adrese ziyarette bulunarak kiracılardan ödenen kira bedeli ile ilgili bilgi ve kira kontratlarını istediğini belirtti. 

Kiralık konutlara ilişkin denetimler sıklaştı! Usulsüzlük yapanlara 7.2 milyon TL ceza kesildi! 

Bu verilerin, elde edilen kazançların beyan döneminde doğru bir şekilde beyan edilip edilmediğinin kontrolünde kullanılacağının altını çizen Bakan Şimşek, "Kazancını beyan dışı bırakanlar hakkında gerekli cezai işlemleri yapacağız. Günübirlik kiralamalar konusunda kısa süre içinde 5 binden fazla adreste denetim yapıldı" açıklamasında bulundu. 

Şimşek, bu denetimlerde 555 kişinin ticari kazanç olarak değerlendirilmesi gereken günübirlik kiralama işi yapmasına rağmen, kayıtsız çalıştığının tespit edildiğine ve 7.2 milyon TL ceza cesildiğine dikkat çekti. 

Kiralık konutlara ilişkin denetimler sıklaştı! Usulsüzlük yapanlara 7.2 milyon TL ceza kesildi! 

Hatalı KDV uygulayanlar takipte 

Mal teslimi ve hizmet ifalarında uygulanması gereken yüzde 1, yüzde 10 ve yüzde 20'lik KDV oranlarını yanlış uygulayarak, haksız rekabete ve vergi kayıp-kaçağına neden olan mükellefleri takibe aldıklarını da belirten Bakan Şimşek, bu konuya ilişkin "Bilhassa cafe ve restoranlar olmak üzere hizmet sektörüne ve perakende ticaret yapan işletmelere yönelik denetimlerimizi artırdık. Denetimlerimizde, sunulan hizmet ve yapılan mal teslimleri türüne göre KDV oranını olması gerekenden düşük uygulayan işletmeleri tespit ettik ve etmeye devam ediyoruz" açıklamasında bulundu ve rakamları paylaştı. 

Bakan Şimşek, kısa sürede, hatalı KDV oranı uyguladığı belirlenen 8 bin 531 mükellefi denetlediklerini, 550 milyon TL kayıt dışı hasılat belirlediklerini ve 87 milyon TL ceza kestiklerini söyledi. 

Şimşek, eğlence mekanları ve lüks restoranlara yönelik denetimlerde, fiş ve fatura düzenlenmediğini de belirlediklerinin altını çizerek, "Denetimler esnasında 119,1 milyon lira kayıt dışı hasılat tespit ettik. Bu işletmelerde de KDV oranının yanlış uygulandığı gördük" dedi ve 9 milyon TL usulsüzlük cezası kestiklerini aktardı. 

İzmir Örnekköy’deki kentsel dönüşüm konutları ne zaman teslim edilecek? Örnek dönüşümde son durum ne?

İstanbul'da ortalama ev fiyatı 13.2 milyon TL, ortalama altındaki ev fiyatı 2.7 milyon TL oldu!

Konut yatırım aracı olmaktan çıkıyor mu?


Geri Dön