28 / 04 / 2024

Prof. Dr. Altunışık, 6 Şubat'ta yıkılan binalara ilişkin hazırladıkları rapor hakkında bilgi verdi

Prof. Dr. Altunışık, 6 Şubat'ta yıkılan binalara ilişkin hazırladıkları rapor hakkında bilgi verdi

Türkiye'de 6 Şubat'ta meydana gelen depremde 11 kentte büyük bir yıkım meydana geldi. Bu kapsamda çalışma yapan Prof. Dr. Altunışık, 6 Şubat'ta yıkılan 500'e yakın binalara ilişkin hazırladıkları rapor hakkında bilgi verdi.



Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık, deprem bölgesindeki 500'e yakın yıkılan bina hakkında hazırladıkları rapora ilişkin bilgi verdi. 

Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü de olan Altunışık, gazetecilere yaptığı açıklamada, cumhuriyet başsavcılıklarınca, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 11 kenti derinden etkileyen depremden sonra yürütülen soruşturmalar noktasında, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının görevlendirmesiyle ölümlerin yaşandığı 500'e yakın binada inceleme yaptıklarını ifade etti.

Altunışık, görevlendirildiklerinden beri 25 kişilik ekiple yaklaşık 7 aydır uğraştıkları yüzlerce dava dosyasından bazılarına dair raporları tamamladıklarını dile getirerek "1 ekip, 1 haftada ancak 1 dosyaya yapabiliyor çünkü yıkılan bir binada bazen onlarca, yüzlerce can kaybı meydana gelmiş olabiliyor" dedi. 

Çuvallarca veri, dosya, kağıt, video, tutanak ve kanıtlar bulunduğunu söyleyen Altunışık, geniş bir ekiple hassas şekilde çalışarak, suçlu varsa binanın yıkılmasına sebep olan parametreleri belirli başlıklarla ortaya koyuyor, yapı kullanma izni, binanın ruhsat tarihi, yapı denetim belgeleri, zemin ve malzeme özellikleri, projesinin yapıldığı senede yürürlükteki yönetmeliğe uygunluğuna kadar tüm detaylarıyla ele alındığını söyledi. Altunışık, ayrıca konut yıkıldıktan sonra binanın başında inceleme yapıp bilirkişi raporu tutanların dosyalarını inceleyip, genel kanaat oluşturmaya çalıştıklarını da ifade etti.

Prof. Dr. Altunışık, 6 Şubat ta yıkılan binalara ilişkin hazırladıkları rapor hakkında bilgi verdi

DEPREMİN BİRİNCİ YILI DOLMADAN ÇALIŞMALAR TAMAMLANMALI

Kahramanmaraş'taki Ebrar Sitesi ve Adıyaman'daki İsias Otel'e ait bilirkişi dosyalarındaki raporların tamamlanarak bir süre önce cumhuriyet başsavcılığına iletildiğini hatırlatan Altunışık, Isias Otel'in önce konut olarak projelendirilip yapıldığını, kaba inşaatı bittikten sonra bir süre binanın inşaatına ara verilip, sonra da otele çevrildiğini söyledi. 

Fakat bu geçen sürede yönetmeliğin değiştiğinin bilgisini veren Altunışık, "Binanın ilk ruhsat tarihinde tabi olduğu yönetmelik ile otele çevrilip, kullanım amacı değiştiği tarihte tabi olduğu yönetmelik farklı. Binanın projeleri, değişen yönetmeliğe göre kontrol edilmemiş. İsias Otel'de karot değerleri ilgili tarihteki yönetmeliği sağlamıyor. Otelin yıkıldıktan sonraki görüntüsü, sanki kum dolu kovayı çevirdikten sonra kumun yayılış şekli gibi olmuş. Binanın yıkılış şeklinin, kovayı kaldırdıktan sonra kumun yayılış şekli gibi olduğunu görebiliyorsunuz." diye konuştu.

Altunışık, Ebrar Sitesi için hazırladıkları rapora dair de "Ebrar Sitesi'nde gözlemlenen hasarlar maalesef 20 blok için de aynı şekilde. İmalat aşamasında donatının ve beton mekanik özelliklerinde, ayrıca etriye sıklaştırması, çiroz ve kancalar ve benzeri donatı detaylandırmalarında önemli eksiklikler mevcut. Bu da yapının ana yıkılma nedenleri arasında." ifadelerini kullandı.

Hatay'daki Rönesans Rezidans'ın dosyasını da tamamlamak üzere olduklarını ifade eden Altunışık, şunları kaydetti:

"Çok önemli bir konut olduğu için çok hassas davranmaya çalışıyoruz. 3 bloklu bir proje. Statik projesinde hem temel hem de üst yapısında derz var ve konutların 3'ü de belirgin bir kattan hasar alıp arkaya doğru düşmüş ya da devrilmiş durumda. 3 blok da aynı hasar mekanizmasına sahip"

Yaptıkları incelemelerde malzeme özelliği ile uygulanmasında bazı problemler olduğu belirtiliyor ancak bilirkişi raporlarıyla kendilerine gelen resimler arasında bir değerlendirme yapıp net kanaati bildirmek istediklerini söyleyen Altunışık, "Umarım depremin birinci yılı dolmadan üzerimizdeki bütün dosyalarımızı cumhuriyet başsavcılığımıza teslim etmiş olacağız." dedi.

İBB, Kağıthane'de konut imarlı arsa satacak!

Bakanlık, rantı yüksek caddelerdeki ev ve dükkanlara rezerv alanı gerekçesiyle el mi koyacak?

Kahramanmaraş'ta depremde 35 kişinin yaşamını yitirdiği binaya ilişkin 5 sanık hakkında iddianame hazırlandı!


Geri Dön