28 / 04 / 2024

Kahramanmaraş'ta depremde 35 kişinin yaşamını yitirdiği binaya ilişkin 5 sanık hakkında iddianame hazırlandı!

Kahramanmaraş'ta depremde 35 kişinin yaşamını yitirdiği binaya ilişkin 5 sanık hakkında iddianame hazırlandı!

"Asrın felaketi" şeklinde belirtilen 6 Şubat depremlerinin merkez üssü Kahramanmaraş'ta, 35 kişinin hayatını kaybettiği 10 katlı Ezgi Apartmanı'nın yıkılması ile ilgili olarak ikisi tutuklu, biri tutuksuz, ikisi firari 5 sanık ile ilgili olarak iddianame hazırlandı.



"Asrın felaketi" şeklinde belirtilen 6 Şubat depremlerinin merkez üssü Kahramanmaraş'ta, 35 kişinin hayatını kaybettiği 10 katlı Ezgi Apartmanı'nın yıkılmasına ilişkin ikisi tutuklu, biri tutuksuz, ikisi firari 5 sanık ile ilgili olarak iddianame hazırlandı.

Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylar göre Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından merkez Onikişubat ilçesinde yıkılan yapının müteahhidi, apartmanın fenni mesulü, apartmanda faaliyet gösteren pastanenin iki yetkilisi ve apartmandaki tadilatı organize eden olacak şekilde toplamda 5 sanık hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı.

Paylaşılan bilgilere göre savcılık tarafından hazırlanmış olan iddianame, Kahramanmaraş Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

Söz konusu iddianamede, sanıklardan apartmanda faaliyet gösteren pastanenin yetkilisi firari sanıklar Sami Kervancıoğlu ve Mustafa Pekel ile pastanedeki tadilatı organize etmiş olan tutuklu sanık Ertan Danacı hakkında 35 defa "olası kastla kasten öldürme" ve "olası kastla kasten yaralama" suçlarından 700 yıl 4 aydan 876 yıl 6 aya kadar, tutuksuz sanık apartmanın müteahhidi Yakup Aktaş ve tutuklu sanık fenni mesulü Mehmet Tekin hakkında da "bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya sebep olma" suçundan 8 aydan, 22 yıl 5 aya kadar hapis cezası istendi.

Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre enkazda yapılan bilirkişi incelemelerine ait raporlar, karot ve demir numune analizleriyle tutanaklarının yer aldığı iddianamede, Ezgi Apartmanı'nın yıkıldığı, 35 kişinin hayatını kaybettiği ve bir kişinin yaralandığı bir kişinin de yara alamadan kurtulduğu anımsatıldı.

Kahramanmaraş ta depremde 35 kişinin yaşamını yitirdiği binaya ilişkin 5 sanık hakkında iddianame hazırlandı!

Yine paylaşılan bilgilere göre asrın felaketi olarak nitelendirilen depremden sonra ölüm ve yaralanmanın yaşandığı yapının durumunun tespiti için Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından görevlendirilmiş olan bilirkişi heyetince inceleme yapıldığı, binanın kolon ve kirişlerinden karot ile demir örneklerinin alınarak muhafaza edildiği belirtilen iddianamede, inşaat ve jeoloji mühendislerinden oluşan bilirkişi heyeti tarafından hazırlanmış olan raporların Karadeniz Teknik Üniversitesi öğretim görevlilerinden oluşan 7 kişilik heyete tevdi edildiği kaydedildi.

Konu ile ilgili olarak aktarılan bilgilere göre söz konusu iddianamede, onaylı mimari projesinde 1 asansörün olduğu görülürken enkaz alanında gerçekleştirilen incelemede 2 bölgede asansör imalatında kullanılan parçalara rastlanıldığına kaydedildi.

Söz konusu apartmanla ilgili kamu kurum ve kuruluşları dahil olmak üzere elde edilmiş olan tüm delilerin dosya kapsamında yer alan bilirkişi raporları ile beraber KTÜ öğretim üyelerinden oluşan heyete teslim edildiği ve kusur atfı hazırlandığı kaydedilen iddianamede, şu bilgiler yre aldı.

"Yapılan analizler öncesi elde edilmiş olan sonuçlar, yapı ruhsatından binanın yapımına 1996'da başlandığı anlaşılmaktadır. Söz konusu dosya kapsamında yapıya ait mimari, statik ve tesisat projeleri ile statik hesap raporu bulunuyor. Soruşturma konusu yapının Google Earth'ten elde edilmiş olan görüntüleri detaylı incelendiğinde, çatı katının kullanımda olması soruşturma konusu yapının projesinden farklı olarak ilave bir kata sahip olduğunu gösteriyor. Ayrıca, yapının Hacı Ali Özal Caddesi'ne bakan tarafındaki kısmında, söz konusu projede üst zemin katta girişi ve alt zemin katta bodrumu olması gereken dükkanın girişinin alt zemin kattan yapıldığı ve apartmanın Hacı Ali Özal Caddesi'ne bakan tarafının toprak kotunun projeden farklı olduğu tespit edildi. Söz konusu dosyadaki belge ve bilgilerden, yıkılan yapının donatı tipinin proje verileriyle uyumlu olmadığı tespit edildi."

Yıkılan yapının mevcut taşıyıcı elemanlarının donatı detaylandırmasında kolon ve perde duvarların etriye aralıkları, kanca özellikleri ve bindirme boyları gibi alanların yetersizlikler olduğu kaydedilen iddianamede, şu ifadeler yer aldı: "Ezgi Apartmanı için tarafımıza teslim edilmiş olan söz konusu dosyada zemin etüt raporu bulunmamaktadır. Sonuç olarak, soruşturma dosyası üzerinden gerçekleştirilen inceleme, değerlendirme ve elde edilmiş olan bulgular neticesinde, söz konusu binada projelendirme, yapım ve iş bitimi aşamalarında afet bölgelerinde inşa edilecek yapılar hakkında yönetmelik ve imar kanunu esaslarına yeterince uyulmadığı görüldü. Ayrıca statik proje müellifi, yapım sorumlusu müteahhit, fenni mesul, Kervan Pastanesi'nde yapılan izinsiz ve projesiz tadilatlardan sorumlu kişiler asli kusurlu olduğu görüş ve kanaatine varılmıştır."

Bu ilçede yaşayanlar dikkat! Depreme en dayanıksız ilçe seçildi!

370 kişinin yaşamını yitirdiği sitenin firari müteahhidini, depremde yakınlarını kaybedenler yakaladı!

Kentsel dönüşümde her şey sil baştan! Yeni yeni yol haritası nasıl olacak?


Geri Dön