23 / 12 / 2024

Afet öncesi sonrası uydularla konutlara hasar tespiti yapılacak!

Afet öncesi sonrası uydularla konutlara hasar tespiti yapılacak!

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile TÜBİTAK işbirliğiyle yürütülen projeyle, Türkiye'nin milli uydularından afet öncesi ve sonrasında alınan fotoğraf ve görüntüler karşılaştırılarak, otomatik ön hasar tespiti yapılacak




Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile TÜBİTAK işbirliğiyle yürütülen projeyle, Türkiye'nin milli uydularından afet öncesi ve sonrasında alınan fotoğraf ve görüntüler karşılaştırılarak, otomatik ön hasar tespiti yapılacak. 

     AFAD yetkililerinden alınan bilgiye göre, TÜBİTAK ile geliştirilen Afet Yönetimi Karar Destek Sistemi Ar-Ge Projesi ile afet yönetimini daha etkin hale getirmek için ticari uydular ve milli uydular RASAT ile GÖKTÜRK-2'den yararlanılacak. 

     Bu kapsamda, milli uydulardan alınan fotoğraf ve görüntüler, afetlerde ön hasar tespit için kullanılacak. Uydunun afet öncesi ve sonrasında aldığı fotoğraf ve görüntüler karşılaştırılarak, otomatik ön hasar tespiti yapılabilecek. 

     Böylece geniş alanda etkili olası depremlerde, yıkımın nerelerde fazla olduğu tespit edilerek, müdahale ekipleri buna göre yönlendirilebilecek. 

     Projeyle, uydudan alınan görüntüler analiz edilerek, denizde petrol sızıntısı, akarsu kirliliği, çölleşme veya heyelan gibi yavaş gelişen afetler önceden tespit edilebilecek. 

     

     -Türkiye'nin hava araçlarının envanteri çıkarılacak- 

     

     Proje kapsamında, afetlerde insanlı hava araçları ile mikro ve stratejik seviye insansız hava araçlarıyla (İHA) çekilecek online görüntülerden de yararlanılması planlanıyor. 

     Bu çerçevede ilk etapta, Genelkurmay, Emniyet Genel Müdürlüğü gibi kurumların yanı sıra özel sektörün elindeki havacılık araçlarının envanteri çıkarılacak. 

     Türkiye'nin afet yönetiminde kullanabileceği hava gücünün belirlenmesinin ardından, afette ön hasar tespitin yakın bölgelere konuşlu hava araçlarıyla yapılması sağlanacak. Eksik noktalara ise hava araçlarının yerleştirilmesi için anlaşmalar yapılacak. 

     İnsanlı ve insansız hava araçlarından gelen online görüntünün, harita üzerinde hangi noktada olduğunun belirlenmesi için de kamu, üniversite, özel sektörün gerçekleştirdiği ''görüntü işleme'' çalışmaları bir araya getirilecek. 

AA


Geri Dön