28 / 04 / 2024

Afganistan yeniden yapılanıyor!

Afganistan yeniden yapılanıyor!

Yıllardır savaş nedeniyle büyük zorluklar altında yaşamın devam ettiği Afganistan’ın yeniden yapılanmasında özellikle inşaat sektöründe Türk firmalar önemli çalışmalar yapıyor. Çok cazip iş imkanları



 AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Asya’da dağlık bir kara devleti olan ve yıllardır savaş nedeniyle büyük zorluklar altında silahların gölgesinde yaşamın devam ettiği Afganistan’ın yeniden yapılanması için çeşitli çalışmalar yapılıyor.
        
Yıllarca iç savaş yaşandığı, altyapı tamamen çöktüğü için insanların sağlıksız şartlarda yaşam savaşı verdiği Afganistan’da Türk işadamları da önemli çalışmalara ve projelere imza atıyor. Türk işadamları özellikle başkent Kabil’de inşaat sektöründe önemli projelere imza atarken çok cazip iş imkanları bulunduğu belirtilen Afganistan, diğer sektörlerde de Türk yatırımcıları bekliyor.
        
Afgan Türk Sanayici ve İşadamları Derneği Genel Sekreteri Osman Kapaklı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dernek olarak 3 aydır faaliyet gösterdiklerini söyledi.
        
Afganistan’da ağırlıklı olarak inşaat sektörü ile küçük çapta mobilya sektöründe iş yapan Türk işadamları ve esnafların olduğunu ifade eden Kapaklı, "Bunun haricinde inşaat sektöründen madenciliğe, hazır giyimden, kozmetik, temizlik malzemelerine kadar hemen hemen her sektörde burada iş imkanları mevcut" diye konuştu. Kapaklı, özellikle Kabil’de son 2 yıldır güvenlik açısından çok ciddi problemler olmadığını anlattı.
        
Dernek olarak bir ay içerisinde birkaç Bakan eşliğinde yaklaşık 30-40 Afgan işadamıyla birlikte Türkiye’ye gideceklerini söyleyen Kapaklı, "Özellikle Maden ve Milli Eğitim Bakanı da bizim bu programımıza eşlik edecekler. Afgan işadamlarıyla, Türk işadamlarını orada buluşturup karşılıklı iş ortamları oluşturma, ortak iş yapmalarına imkan sağlama adı altında bir program yapacağız" dedi.
        
-"AFGANİSTAN’DA ÇOK CAZİP İŞ İMKANLARI VAR"-
        
Dönüşte yine aynı programı Kabil’de yapmayı düşündüklerini söyleyen Kapaklı, şunları kaydetti:
        
"Kabil’e Türk işadamlarını davet edip burada bir program yapmayı planlıyoruz. Bu program Cumhurbaşkanının himayesinde olacak. Ondan sonra yaz mevsiminde Türkiye’den, Afganistan ve çevre ülkelerden firmaların katılacağı bir fuar düzenleyeceğiz. Buradaki amacımız özellikle Türk işadamlarını buraya çekmek. Çok cazip iş imkanları var. Tamamıyla ihtiyaçlar yurt dışından karşılanıyor. Ciddi manada üretim yapılan fabrikalar yok burada. O açıdan özellikle maden sektöründe bakır, altın, lityum, mermer gibi madenlerde çok miktarda rezervlere sahip bir ülke. Bunları işletme adına bizim Türk işadamlarımızı davet etme planlarımız var."
        
-"AMACIMIZ TÜRK İŞADAMLARINI BURAYA GETİRMEK"-
       
Burada program yapmaktaki amaçlarının Türk işadamlarını bir şekilde buraya birkaç günlüğüne de olsa getirmek olduğunu bildiren Kapaklı, "Çünkü gelen herkesin fikri buraları gördükten sonra değişiyor. O ön yargıları tamamen siliniyor. Bu açıdan biz programı yaptıktan sonra ciddi manada buraya bir eğilim olacağı inancındayız" diye konuştu.
        
Şu anda Afganistan’da faal durumda olan yaklaşık 60 Türk firması olduğunu anlatan Kapaklı, "Bunların çoğunluğu inşaat firması, lojistik firması, tedarikçi firmalar. Fakat bunların haricinde diğer sektörlerde firmalar yok" dedi.
        
-AFGANİSTAN’DA İŞ YAPAN TÜRK İŞADAMLARI-
        
Afganistan’da iş yapan Türk işadamlarından Osman Kaya ise Afganistan’da şu anda inşaat ağırlıklı Türk firmaları olduğunu belirterek, "Normal ticaret erbabımız ise az. Şu anda Afganistan’da inşaat sektörü hızlı bir gelişim içerisinde. Türklerin burada daha çok iş yapacağına, daha çok rol alacağına inanıyoruz" diye konuştu.
        
Şu anda Afganistan’da NATO’nun birçok büyük inşaatlarını Türklerin yaptığını anlatan Kaya, "Yine özel sektörün de yaptığı işlerde ilk etapta bazı büyük konsorsiyumların taşeronluğunu yapan Türk firmalarımız var. Ve bu Türk firmaların da hem taşeron olarak, hem de ilk elden iş alan firmalar olarak daha çok görevler alacağına inanıyorum" dedi.
        
İş adamlarından Şafak Kıyı ise Afganistan’da bir Türk fırını ile bir inşaat firmasının bulunduğunu belirterek, "Burada Türk işadamları genelde inşaat üzerine işler yapıyorlar. Afganistan’da Türk işadamları olarak çok aktifiz" ifadesini kullandı.
A.A


Geri Dön