30 / 04 / 2024

Afrika'da inşaat ve altyapı alanlarında fırsatlar artacak!

Afrika'da inşaat ve altyapı alanlarında fırsatlar artacak!

10. Uluslararası Türk-Afrika Kongresi, Senegal'in başkenti Dakar'da gerçekleşti. Ali Koray Erden: Dünya nüfusu üzerinde Afrikalı nüfusunun artacağını ve bu durumun Afrika'da inşaat, altyapı ve ulaşım gibi alanlarda çok sayıda fırsat doğacağını söyledi.



Batı Afrika Ekonomik ve Parasal Birliği (UEMOA) Ticaret Komisyonu Ticari İşlemler Sorumlusu Christian Emmanuel Segbo, birliğin çok yakında "tek vize" sistemine geçmeyi planladığını belirterek, "UEMOA'ya üye ülkelerden birisi için alınacak vize diğer üyelerde de geçerli olacak" dedi.


Senegal'in başkenti Dakar'da, Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) Afrika Enstitüsünce düzenlenen 10'uncu Uluslararası Türk-Afrika Kongresi kapsamında, "Afrika'da Ticaret, Yatırım ve Rekabet: Yeni Fırsatlar" ana temasıyla çeşitli oturumlar gerçekleştirildi.


Başkanlığını, Türkiye'nin Dakar Büyükelçisi Nilgün Erdem Arı'nın yaptığı son oturumda, Türkiye-Afrika ilişkilerinin yanı sıra ekonomik fırsatlar ile beklentiler ele alındı. 


8 ülke arasında vize anlaşması


Oturumda konuşan UEMOA Ticaret Komisyonu Ticari İşlemler Sorumlusu Christian Emmanuel Segbo, birliğe üye ülkeler arasında tek para biriminin geçerli olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:


"CFA para birimini kullanan ve 100 milyondan fazla kişiyi tek çatı altında toplayan birlik, çok yakında 'tek vize' sistemine geçmeyi planlıyor. Yani üye ülkelerden birisi için alınacak vize diğer üye ülkelerde de geçerli olacak. Ayrıca Afrika'nın kaynak sorunu yok. Dönüştürme ve öncülük etme konularında sorunları var. Enerji eksikliğinden dolayı sanayi sektörümüzü geliştiremiyoruz. Buna personelin eğitim eksikliği de ekleniyor. Yani sanayiler, fabrikalar kurulsa da iş gücüne profesyonel eğitim verilmesi şart. Bu durum da başka bir yatırım fırsatını beraberinde getiriyor."


Afrika'da altyapı ve inşaat alanında yatırım fırsatları


Türk Eximbank Uluslararası Krediler Bölümü Daire Başkanı Ali Koray Erden de dünya nüfusu içindeki Afrikalı sayısının arttığını belirterek, "Dünyada tarım sektöründe kullanılabilecek arsaların üçte 1'i Afrika'da bulunuyor. Öte yandan Afrika hızla şehirleşiyor. 2050'de Afrika halkının yüzde 50'sinin şehirlerde yaşayacağı tahmin ediliyor. Bu da bölgede inşaat, altyapı ve ulaşım gibi alanlarda çok sayıda fırsat doğacağını gösteriyor" diye konuştu. 


Alanlarında uzman kişilerden oluşan geniş bir kitleyi buluşturarak kapsamlı görüş alışverişine imkan sağlayan platform niteliğindeki kongredeki oturumlarda "Afrika'nın Ekonomik Görünümü", "Afrika’da Ticaret", "Afrika'nın Yatırım Haritası ve Sektörel Dağılım" ile "Afrika'daki Rekabetin Görünümü" gibi alt temalar ele alındı. Kongre'ye misyon şefleri, akademisyenler, iş adamlarının yanı sıra çok sayıda ulusal ve uluslararası kuruluş temsilcisi katıldı.


TASAM, dün başlayan ve bugün sona eren 10'uncu Uluslararası Türk-Afrika Kongresi'nde ortaya çıkan bilgiler, veriler ve değerlendirmeleri sonuç raporuyla kalıcı hale getirerek ilgili kurumlarla ve yetkililerle paylaşacak.


AA


Geri Dön