29 / 04 / 2024

Afyon turizm ve sanayide yatırımların merkezi oldu!

Afyon turizm ve sanayide yatırımların merkezi oldu!

Yolların buluşma noktası Afyon son dönemde turizm ve sanayi yatırımlarının da merkezi oldu. Şehri ayakta tutan sektörlere her geçen yenileri eklenirken şehir termal turizmde dünya markası olma yolunda.



Yolların buluşma noktası Afyon son dönemde turizm ve sanayi yatırımlarının da merkezi oldu.Şehri ayakta tutan sektörlere her geçen yenileri eklenirken şehir termal turizmde dünya markası olma yolunda


Son dönemde adını jeotermal turizmle duyuran yolların buluşma noktası Afyon nam-ı diğer Afyonkarahisar, sektörel çeşitlikle rakip illerden ayrışıyor. Turizmin yanına güçlü sanayi yatırımları ile gıda ve mermeri de ekleyen Afyon, bu sektörlerde adını dünyaya duyurmuş durumda. Şehir, jeotermal enerji yatırımlarıyla ve bu alanda dünyada örnek gösterilen buluşlarla dikkat çekiyor. Özellikle jeotermal ve güneş enerjisi alanında uzmanlaşan Afyon'da inovatif projelerin bütçesi 1 milyar doları buluyor. 


ENERJİDE GÜÇLÜ 

Ayrıca Türkiye'nin en büyük termal ısıtma sistemine sahip olan şehirde 15 bin konut jeotermal enerji kaynaklarıyla ısınıyor. Yılda 300 bin ton kömüre eşdeğer olan bu sistem sayesinde yıllık tasarruf ise 210 milyon dolar hesaplanıyor. Elde edilen tasarruf yine aynı alandaki yenilikçi projelere ayrılıyor. 2014'te alternatif ve yenilenebilir projelere 42 milyon dolar kaynak ayıran şehir patent ve faydalı modelin alınan 15 buluşu da hayata geçirdi. Son yatırımlarla birlikte, Afyon'da yaklaşık 2 milyon metrekarelik kapalı alan yer altından gelen doğal suyla ısıtılmaya başlanmış oldu. Bu kapalı alanlar arasında ev ve otellerin yanı sıra sera ve özel tarım alanları da bulunuyor. 


AVANTAJLI SEKTÖRLER 

Jeotermal turizmin ve enerjinin başkenti olarak gösterilen Afyon ekonomisinin bir diğer vantajlı sektörü ise mermer. Şehir bu alanda Türkiye'de ilk sıraya yükselmiş durumda. Bu alanda 300 milyon dolarlık ihracat yapan ilin genel ihracatı ise yarım milyar dolara yaklaşmış durumda. Afyon termal turizminde de çok iddialı. 25 bin yatak kapasitesine ulaşan şehir de 5 yıldızlı 8 otel var. 


TURİZM DE REVAÇTA 

Afyon jeotermal turizmin yanında binlerce yıllık medeniyetlerin kültür ve sanatını yansıtan arkeolojik kalıntılarıyla ve asırlık yapılarıyla meşhur. Ayrıca milyonlarca yılda oluşmuş mağaralar, tabiat güzellikleri, ören yerleri el sanatları ve peri bacaları da şehrin güçlü olduğu diğer turistlik avantajlar olarak sıralanabilir. Kaplıcaları, zengin tabiat yapısı, tarihi eserleri, alternatif turizm çeşitliliği, kültür ve inanç turizmi festival ve şenlikler gibi çeşitli turizm değerlerine sahip olan Afyon, Anadolu'nun batı yakasında bir kavşak noktası olup, doğuyu batıya, kuzeyi güneye bağlayan tabiî bir kapı konumunda bulunuyor. Afyon Kocatepe Üniversitesi, şehirdeki sanayi altyapısının yenilenmesinde önemli roller üstleniyor. Sadece üniversite yönetimi değil, öğrenci dernekleri de bu alanda birçok proje yürütüyor. "Afyon İnovasyon Zirvesi" öne çıkan çalışmalar arasında geliyor. Bunun yanı sıra üniversite bünyesinde her yıl 50'den fazla etkinlik düzenliyor. Özellikle girişimcilik üzerine ilerleyen projeler çerçevesinde yüzlerce üniversite öğrencisi okul bitmeden iş hayatına işadamı olarak atılma şansı yakaladı Afyonlu sanayicilerin katma değerli buluşları ağırlıklı olarak mermer sektöründe gerçekleşiyor. Bu alanda faaliyet gösteren işadamlarının hedefinde mermerin blok halinde ihraç edilmesini önlemek var. 


DEĞERLİ ÜRETİM 

TÜBİTAK ile ortak çalışma başlatan Afyon ve civarındaki mermer tesisleri özellikle ince kesim ve işleme teknolojisinde dünyada sadece üç ülkede uygulanan bir teknolojiyi hayata geçirmeyi başardı. Bu teknoloji mermerin milimetrenin 10'da birine kadar incelikte kesilmesine olanak sağlıyor. Elde edilen teknoloji özellikle sağlık sektöründe geniş bir kullanım alanına sahip. Ameliyat bıçağından, birçok laboratuar malzemesine kadar çok sayıda ürün özel işlenmiş mermerden imal edilebiliyor. 


ŞEHRİ BÜYÜTEN 5 SEKTÖR


Afyon'un temel sanayi ürünleri mermer ve gıda üzerine olsa da alternatif alanlarda da önemli yatırımlar sürüyor. İşte şehrin en güçlü olduğu alanlar:


GIDA

Şehir et, tavuk ve yumurtacılıkta son derece gelişmiş durumda. Türkiye et ve yumurta borsasına yön veriyor.


TERMAL

Türkiye'nin termal başkentidir. En fazla termal yatak kapasitesine sahip il olan Afyon, Türkiye'de kişi başına düşen beş yıldızlı otel sayısında en fazla tesise sahip durumda.


MERMER

İscehisar İlçesi'nden dünyanın en kaliteli beyaz mermeri çıkıyor. Bu mermer günümüzde birçok yerli ve yabancı ünlünün evini süslüyor. Amerika'daki Beyaz Saray'da da Afyon mermeri kullanıldı.


HAŞHAŞ

Afyon İsminden belli olduğu gibi haşhaşın ana vatanıdır. Türkiye'nin tek alkaloid (morfin) fabrikası Bolvadin İlçesi'nde olduğunu hatırlatalım.


SUCUK

Afyon sucuğu rakip illerden lezzet bakımından daha farklıdır. İlden Türkiye çapında 4-5 ulusal marka çıkmış durumda.


Sabah


Geri Dön