18 / 11 / 2024

Agah Uğur: Demir çelik ve inşaat darbe yedi

Agah Uğur: Demir çelik ve inşaat darbe yedi

Agah Uğur krizde uyguladıkları modeli ArcelorMittal, Caterpillar gibi iş ortaklarının kendilerine örnek aldığını söyledi




Borusan Holding CEO'su Agah Uğur, başlangıçta global krizin boyutlarını tam öngöremediklerini, ancak daha sonra krizde uyguladıkları modeli Caterpiller, Arcelor- Mittal gibi iş ortaklarının örnek aldığını söyledi. Çok çabuk alarma geçerek, olumsuz etkilerini en aza indirmek için çaba harcadıklarını söyleyen uğur Şirketlerimize, 'stokları sıfırla, bilançoyu küçült' programı verdik. Hepsinin üçer aylık programlarla yoluna devam etmesini istedik. Krizde uyguladığımız bu model Caterpiller ve ArcelorMittal'in dikkatini çekti, bizi bir anlamda örnek almak istediler" dedi. 2008'de eylül ekim döneminde çelik fiyatlarının 1200 $'dan 400 $'a düşmesiyle siparişlerin yüzde 50 azaldığını da söyleyen Uğur "Hemen 18 maddelik bir kriz programını uygulamaya başladık" dedi. Uğur, şirketlere önce 'stoklarınızı hemen eritin, kâra bakmadan satın' dediklerini aktardı. Uğur ayrıca 5 bin kişinin çalıştığı grupta 700 çalışanla bu dönemde vedalaştıklarını da kaydetti. Uğur, "Bunu yapmak zorundaydık. Ama şunu belirtmeliyim ki, vedalaştığımız arkadaşlardan 100'ünü son dönemlerde işler hareketlenince geri alabildik" dedi. Uğur, ayrıca Borusan Telekom'u satmaktan vazgeçtikelerinişirkete yatırım yaptıklarını söyledi. Uğur "otomotivdeki ÖTV indiriminin BMW'deki büyük hacimli araçların satışını da olumlu etkilediğini de kaydetti.

'Ciro 2.5-3 milyar dolar arası olur'
2008 cirosunun 3.4 milyar dolar olduğunu söyleyen Uğur "2009'da bu rakam 2.5-3 milyar dolar arası bir düzeyde olur sanıyorum' dedi. Uğur ayrıca "Başta enerji olmak üzere 2009 yatırımlarımız 250 milyon doları bulur. 2010'da da yatırım rakamımız 300 milyon doların altına düşmez sanırım" diye konuştu.
Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

`Kriz azaldı ama her çeyrek ayrı bir dünya'

Borusan Holding CEO'su Uğur, krizin azalma emareleri gösterdiğini ancak yine de inişli çıkışlı bir dönem yaşandığını söyledi. Uğur, krizi iyi yöneten Borusan'ın 3 milyar dolar ciro beklediğini anlattıTürkiye'nin önde gelen sanayi gruplarından Borusan Holding'in CEO'su Agâh Uğur, ekonomik krizin etkilerinin azalma trendine girdiğini ancak yine de temkinli davranmak gerektiğini belirterek, "Artık uzun vadeye değil, 3 ay sonrasına bakıyoruz. Çünkü her çeyrek ayrı bir dünya" dedi.

Distribütörlük (BMW, Caterpillar), çelik, lojistik, telekomünikasyon ve enerji gibi alanlarda yatırımları bulunan Borusan Holding, dün İstanbul'da basınla sohbet toplantısı düzenledi.

Holding CEO'su Agâh Uğur, her yılın ilk aylarında faaliyet ve hedeflerini anlatan bir basın toplantısı düzenlediklerini ancak bu yıl toplantı yapmadıklarını hatırlatarak, "Bu yıl kaotik ortamdan dolayı toplantı yapmadık. Kötü bir tablo çizmek istemedik. Kriz bitti mi? Bunu söylemek zor. Ancak, iyi haberler arttı. Biz de planlarımızı buna göre yapıyoruz" dedi.

`Geldiğini göremedik'
Yatırımlarının önemli bir bölümünün ekonomik krizden en çok etkilenen inşaat ve otomotiv sektörleriyle bağlantılı olduğunu belirten Uğur, krizin hiç beklemedikleri bir anda patlak verdiğini anlattı. Uğur şunları söyledi:
"Bu krizde çok şey öğrendik. Krizde herkes stok tutmaktan vazgeçti. Stoksuz bir dünya yaşanıyor. O yüzden en küçük talep artışında fiyatlar yükseliyor. Bu dönemler inişli çıkışlı geçecek. Krizin geleceğini biz de göremedik, ortaklarımız da. Geçen yıl boru alanındaki ortağımız Mannesman ve çelikteki partnerimiz ArcelorMittal'le toplantılar yaptık. Her iki toplantıda da `çelik fiyatlarında biraz düşüş olur' fikri ağırlık kazandı. Ancak 15 Eylül - 30 Ekim 2008 arası tonu 1200 dolar olan çelik bir anda 430 dolara düşüverdi. Yani 1.5 ayda yüzde 70 değer kaybetti. Çelik zaten 3 aylık kontratlara bağlanır. 15 Eylül'de ekim, kasım ve aralığın çeliğini alırsınız. Bilançomuz çok büyük darbe yedi."

Saklamama kararı
2008 yılının son çeyreğinde siparişlerin 3. çeyreğe göre yüzde 50 azaldığını da söyleyen Uğur, o an hiçbir şeyi "saklamama ve saklanmama" kararı aldıklarını anlattı. Uğur, şöyle konuştu:

"Kendi kendimize `Darbeyi 2008'de yiyeceğiz. Yeni yıla bagajsız gireceğiz' dedik. Bilanço yönetimi ve gider hesaplarını bir numaralı konumuz yaptık. Borusan mali olarak ve repütasyon açısından çok güçlüdür. Para bulmak bizim için her zaman kolay olmuştur. Bu kez ayağımızı yorganımıza göre uzatmamız gerekti. İş yapış şeklimizi değiştirdik. Stokları kâra bakmadan minimuma indirdik. Kâr için aldığımız şeyleri kâr etmeden satmak gerekti. Ancak yine de 2008 yılının 4'üncü çeyreğinde zarar etmemek mümkün olmadı."

Uzun yıllar sonra ilk kez zararla karşılaştıklarını belirten Uğur, "Boru fabrikaları ilk kez zarar etti. Ekim ve aralıkta personel çıkardık. Personelimizin yüzde 13'üne denk gelen 700 kişinin işine son vermek zorunda kaldık. İşler kıpırdanmaya başlayınca ocak ayında bu arkadaşlarımızın 100 kadarını geri aldık" dedi.

Kriz döneminde birkaç bin BMW siparişini iptal etmek zorunda kaldıklarını anlatan Agâh Uğur, "Ancak otomotivde ÖTV indirimi bizi olumlu etkiledi. Çok az aracımızı kapsasa da halkta `Şimdi araba alma zamanı' psikolojisi oluştu" diye konuştu.

`2015'e kadar plan yok'
İş makineleri piyasasındaki durumun krizin iyi bir özeti olduğunu da belirten Uğur,  2007'de 10 bin  adet iş makinesi atıldığını, 2009'daki en iyi satış tahmininin 2 bin 800 olduğunu anlattı.  Grubun 5'er yıllık planlar yaptığı ve uzun vadeli hedefler koyduğunu belirten Uğur, "2010'da 5 yıllık plan hazırlamamız lazım ancak bu kez 2015'e kadar plan yapmayacağız. Geleceğe kötümser bakmak istemiyoruz. Bu seferlik 2010 ve 2011'i kapsayan 2 yıllık bir plan yapacağız" dedi.

Yeni fabrika beklemede
Enerji sektörüne önem verdiklerini anlatan Agâh Uğur, enerjideki yeni Alman ortakları EnBW ile çok uyumlu olduklarını söyledi. Uğur,?"4 - 5 yıllık sürede Türkiye'de 1000 megavat için 1 milyar dolar yatırım düşünüyoruz" dedi. ArcelorMittal'le 500 milyon dolarlık yatırımla Gemlik'te kuracaklarını açıkladıkları sıcak sac tesisinde pürüzler çıktığını belirten Uğur, bu yatırımın geleceğini 2010 yılının ilk yarısında masaya yatıracaklarını söyledi.

ArcelorMittal krize karşı bizi örnek aldı
Ortaklarından Caterpillar ve ArcelorMittal'in Borusan'ın kriz yönetimini örnek aldığını belirten Agâh Uğur, krizin etkisini azaltmasıyla Borusan şirketlerinin pazar paylarını artırmaya başladığını anlattı. Piyasaların durumu nedeniyle şirket satışlarını askıya aldıklarını söyleyen Uğur, şöyle devam etti:

"Uzun bir süre satıcı değiliz. Telekom satışını erteledik. Hatta şimdi fiber kablolar döşüyoruz. Türk Telekom'a bağımlılığımızı azaltıyoruz. Tam kriz başlarken kapasitelerimizi artırmıştık. Borçelik'in kapasitesini yüzde 50 büyüttük. Gemlik'teki limanı 3 katına çıkardık.

Talep geldikçe biz hazırız. Kapasiteyi artırmaya gerek yok. Geçen seneyi 3.4 milyar dolar ciroyla kapattık. Bu sene ciromuzun 2.5 - 3 milyar dolar arası olmasını bekliyoruz. İyi yönetilen, modern ve küresel bir oyuncu olma yolunda şirketimizin iş yapma biçiminin zemininde sürdürülebilirlik anlayışı yer alıyor. İşini iyi yapan, ülkesine karşı sorumluluklarını en iyi şekilde yerine getirerek büyümesini sürdürülebilir kılmak için çalışan Borusan'ın bu alanda Türkiye'nin örnek şirketlerinden biri olduğunu düşünüyorum."
Milliyet


Geri Dön