28 / 04 / 2024

Ağustos enflasyonu tüm beklentileri değiştirdi! Bankalar bir bir tahminlerinde revizyon yapmaya başladı!

Ağustos enflasyonu tüm beklentileri değiştirdi! Bankalar bir bir tahminlerinde revizyon yapmaya başladı!

TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verilerinin ardından Morgan Stanley, JPMorgan, HSBC ve BofA faiz ve enflasyon tahminlerini yukarı yönlü değiştirdi. Hangi banka enflasyonu yüzde 70 olarak tahmin etti?



TÜİK tarafından yüzde 9,09 olarak açıklanan ve beklentilerin üzerine gerçekleşen ağustos ayı enflasyonu uluslararası banka ve finans kuruluşlarının da yıl sonu beklentilerini revize etmelerine neden oldu. Morgan Stanley, JPMorgan, HSBC ve BofA faiz ve enflasyon tahminlerini değiştirdi. Bankalar tarafından paylaşılan raporlarda enflasyon beklentilerindeki artış nedeniyle faiz artırımına ihtiyaç olduğuna dikkat çekilirken, asıl problemin bu artışların marttaki yerel seçimlerin öncesinde yapılıp yapılmayacağı olduğu ifade edildi.

JPMORGAN

ABD'nin en büyük bankası JPMorgan Türkiye için yaptığı enflasyon ve faiz tahminlerini yükseltti. Türkiye için yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 62'den yüzde 65'e çıkaran JPMorgan, Türkiye'de enflasyonun Mayıs 2024'te yüzde 73 ile zirve yapacağını kaydetti. Türkiye için yüzde 35 olan yıl sonu politika faizi tahmininde yukarı yönlü risk gören banka, 2024 sonu faiz tahminini yüzde 40'tan yüzde 45'e yükseltti.

Ağustos enflasyonu tüm beklentileri değiştirdi! Bankalar bir bir tahminlerinde revizyon yapmaya başladı!

MORGAN STANLEY

ABD'nin önde gelen bankalarından Morgan Stanley, yıl sonu TÜFE tahminini yüzde 62’den yüzde 66’ya yükseltirken, iki aydır yüksek gelen TÜFE verilerine dikkat çekti. Banka açıklamasında, yeni ekonomi yönetiminin enflasyon beklentilerinde daha fazla bozulma yaşanmaması ve kredibilitesini yükseltmesi için faiz artırımlarına devam edebileceğini belirtti. Banka notunda, “Böylece TCMB'nin yüzde 30 politika faizine daha erken ulaşabileceğini söyleyebiliriz” denildi.

BOFA

Bank of America da Türkiye için yıl sonu enflasyon tahminini yukarı yönlü düzelterek, yüzde 58’den yüzde 70’e çıkardı. 2024 beklentisini de yüzde 38’den yüzde 40’a yükseltti. JPMorgan gibi BofA da enflasyonun gelecek yıl mayıs ayında zirve yapacağı tahmininde bulundu. Kurum gelecek yıl yüzde 65 olan zirve enflasyon beklentisini yüzde 78 olarak belirledi. BofA’nın faiz beklentisi ile ilgili paylaşılan raporunda enflasyon beklentilerindeki artış nedeniyle faiz artırımına ihtiyaç olduğu belirtilirken asıl problemin bu artışların marttaki yerel seçimlerin öncesinde yapılıp yapılmayacağı olduğu belirtildi. Banka, Merkez’in faiz artırımlarına devam edeceğini ancak yerel seçimler öncesinde duraklamaya gidilmesini beklediğini ifade etti. BofA’nın yıl sonu politika faizi tahmini yüzde 30 olurken, yerel seçimlerin ardından 2024’te faizin 45’e çıkması bekleniyor.

HSBC

İngiltere merkezli banka HSBC de faiz ve enflasyon beklentilerini yükseltti. Yüksek gelen enflasyon verilerine dikkat çekilen açıklamada, yıl sonunda enflasyonun yüzde 70’e yakın olacağı belirtildi. Son çeyrek enflasyon tahmini ise yüzde 62,4’ten yüzde 68’e çıkarıldı. Enflasyon verilerinde artış nedeniyle faiz beklentilerinde de değişim yapan banka, bu ay ki faiz tahminini yüzde 27,5’ten yüzde 30’a çıkardı.


 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön