23 / 11 / 2024
fuzul

Ahi Çelebi Camii'nin su baskını çilesi bitiyor!

Ahi Çelebi Camii'nin su baskını çilesi bitiyor!

Çevresindeki zeminle kot farkı bulunduğu için birçok kez sular altında kalan Ahi Çelebi Camii'nin yıllar süren çilesi bitiyor. Uzun yıllar harap halde kalan ve bakımsızlıktan çökme tehlikesi yaşayan cami, restore edildikten sonra da su baskınlarıyla baş e




Yapılacak drenaj çalışmasıyla aşırı yağışlar sonrası yaşanabilecek su baskınlarının önlenmesi amaçlanıyor. Evliya Çelebi'nin meşhur rüyasında kendisini içinde gördüğü cami olarak bilinen Ahi Çelebi Camii'nin çevre düzenlemesi yapılıyor. Eminönü'ndeki cami restore edilmesine rağmen kot farkı yüzünden birçok kez sular altında kalmıştı. Çevre düzenlemesini İstanbul Büyükşehir Belediyesi üstlendi. Cami, bir önceki restorasyon çalışmalarının ardından sular altında kalmıştı. Şimdi bir daha su baskını yaşanmaması için drenaj çalışması yapılıyor. Çalışmalar tamamlanınca zemindeki yağmur suyu camiye ulaşmadan alınacak ve camiyi artık su basmayacak. Denize doğru kayma olduğu tespit edilen tarihî yapının, zarar görmemesi amacıyla kıyı bandında çelik kazık çakılacak. Caminin Eminönü sahilindeki kısmında turistik amaçlı çalışan tekneler için de düzenleme yapılacak. Yıl sonuna kadar tamamlanması planlanan çalışmalarda Ahi Çelebi Camii'nin yakın çevresindeki 25 bin metrekarelik bir alanın çevre düzenlemesi de yapılıyor. 17 bin metrekaresini yeşil alan, 8 bin metrekaresini sert zeminli yürüme alanları oluşturuyor. Söz konusu alana yapılacak otopark İSPARK tarafından işletilecek.

uzun yıllar harap halde kaldı

Eminönü'nde Yoğurtçular Sokağı ile Değirmen Sokağı'nın birleştiği köşede bulunan Ahi Çelebi Camii'nin 1480-1500 yılları arasında yapıldığı tahmin ediliyor. Dikdörtgen plan üzerine, ikişer kemerle desteklenen tek kubbeli Ahi Çelebi Camii; Tabip Kemal Ahi Can Tebrizi tarafından yaptırılmış. Ahi Çelebi Camii, 17. yüzyılda yaşayan seyyah-ı âlem Evliya Çelebi'nin Peygamber Efendimiz'in elini öpüp heyecandan "şefaat" yerine "seyahat Ya Rasulallah" dediği, seyahatlerine ve meşhur Seyahatname'sini yazmasına sebep olan rüyasında kendisini gördüğü mekân olarak biliniyor.

Kanlı Fırın Mescidi ve Yemişçiler Camii olarak da bilinen Ahi Çelebi Camii, 2 Temmuz 1539 ve 18 Mayıs 1653 yıllarında iki kez yanmış ve 1892 depreminde de hasar görmüş. Tezkiret'ül Ebniye'de Mimar Sinan'ın eserleri arasında gösterilen ve uzun yıllar metruk haldeki cami restorasyon çalışmaları sonunda 2006'da tekrar ibadete açılmıştı.
Zaman/SEVGİ KORKUT


Geri Dön