13 / 05 / 2024

Ahmet Aksu: BOTAŞ'ın özelleştirme ihalesine hazırız!

Ahmet Aksu: BOTAŞ'ın özelleştirme ihalesine hazırız!

Özelleştirme İdaresi Başkanvekili Ahmet Aksu, yabancı yatırımcıların, krize rağmen Türkiye'ye kayıtsız kalamadıklarını söyledi



Türkiye, küresel krizin etkilerine rağmen özelleştirme ihalelerini art arda sürdürürken, Özelleştirme İdaresi Başkanvekili Ahmet Aksu, yabancı yatırımcıların, krize rağmen Türkiye'ye kayıtsız kalamadıklarını söyledi. Ahmet Aksu 'BOTAŞ'ın özelleştirme ihalesine de hazırız' dedi ve ekledi: İkiye ayırarak da satışı yapılabilir.

Özelleştirme İdaresi'nin patronu Ahmet Aksu, idare olarak ihalelere giren sermayenin kökenine bakmadan satış yaptıklarını kaydederken, 'Ancak son dönemde Körfez'den yoğun bir ilgi var. Biz portföyümüzü anlattık, elektrik, doğalgaz ve otoyol özelleştirmeleriyle ilgilendiler' dedi. Aksu, yatırımcıları, refedandum, seçim ya da Ergenekon gibi gelişmelere bakmadan yatırıma devam ettiğini de ifade etti. ÖİB Başkanvekili Aksu, AKŞAM'ın özelleştirme çalışmalarına yönelik sorularını yanıtladı. Aksu, şunları kaydetti:

2010 YILINDA DAĞITIM İHALELERİNİ BİTİRECEĞİZ

- Türkiye'deki elektrik dağıtımının yüzde 30'unu oluşturan Boğaziçi, Gediz, Trakya ve Dicle elektrik dağıtım bölgelerini nihai pazarlık görüşmeleri 2-3 Ağustos'ta yapılacak. İhalelere yönelik ilgiyi nasıl değerlendiriyorsunuz?
Gayet memnunuz ilgiden. Bu 4 ihalenin ardından, elimizde kalan 3 şirketin ihale ilanını önümüzdeki haftalarda yayınlayacağız. Böylece yıl sonuna kadar bütün dağıtım ihaleleri bitmiş olacak. Bu ay en az 2 dağıtım bölgesini devredeceğiz, yıl sonuna kadar da son 7 bölge dışında kalanlar devredilir.
-İhale sürecinde ortaya çıkan Kazancı Ailesi arasındaki rekabet de, özelleştirmelerin önemini gösteriyor?
Onların dışında da bu sektöre yatırım yapmak isteyen yerli yabancı önemli yatırımcılar var. Rekabet ne kadar yoğun olursa o kadar iyi olur. Öldürücü rekabeti kastetmiyorum. O şirketlerin piyasa faaliyetini yürütüyor olması ve tüketiciye verilecek hizmet önceliğimiz.

BAYMİNA SANTRALI FİYATI ARTIRIR
 - Bu dönemde Başkent Doğalgaz'ın da satış ihalesi yapılacak ancak şirketler biraz da uzatma istiyor?
Uzatma düşünmüyoruz. Yeni bir ihale değil, zaten yatırımcıların hakim olduğu bir konu. Yatırımcıların da şimdiye kadar hazırlanmış olması gerekiyordu. Ertelemelerin sonu yok. Yatırımcı erteleme talep edebilir ama bizim önceliğimiz bir an önce ihale tamamlayıp devri sağlamak. Bölgedeki Baymina Santralı'na de doğalgazın taşıma işini Başkent Gaz verecek. Bu da şirketin bilançosuna olumlu yansıyacak bir gelişme.Yatırımcılar da ihalede tekliflerini buna göre verecektir. Bu, teklifleri artıracak bir unsur. Bunun fiyata olumlu yansıyacağını düşünüyoruz. İhale sonrası bu yıl içinde şirketi de alıcıya devrederiz.
- Botaş'ın özelleştirmesi için bir çalışma yürütüyor musunuz?
Botaş da kamuya ait diğer tesisler gibi özelleştirme portföyüne alınabilecek bir şirket. Önümüzdeki dönemde gündeme gelecek bir konu. Şirketin ticaret ve ileti yönü var. Bu iki kısmı ayrılarak özelleştirilmesi gündeme gelecek. Biz de bütün kuruluşlarla ilgili çalışma yapıyoruz. Hükümetin kararına göre kısa zamanda onunla ilgili çalışma sonuçlandırırız.

YATIRIMCI ELEKTRİKTE  'GELECEK' GÖRÜYOR
- Akarsu santrallarının ardından termik santralların da özelleştirme ihalesi sırada. Bu santrallar konusundaki takvim netleşti mi?
Akarsuları bitirdik, Rekabet Kurulu kararının ardından devirler de başlayacak. Termiklerde de öncelikli olarak 4 santral ile yıl bitmeden başlayıp, peyderpey diğer 9 portföy de satılacak. Hemen her gün bu konuda EPDK ve bakanlık ile çalışıyoruz.  Bu ihaleleri, yerli ve yabancı yatırımcılar takip ediyor. Türkiye'de elektrik tüketiminde olan ihtiyaç artıyor. Yatırımcı da elektrik sektöründe gelecek görüyor o alana girmek istiyor. Ne zaman olacak, hangi zamanlama diye soruyorlar, sabırsızlanıyorlar.
- Küresel krizin izleri silinmemesine rağmen özelleştirmelere yönelik bu ilgiyi nasıl buluyorsunuz?
Türkiye, ekonomisi ve nüfusu gereği yatırım yapılmak istenen bir ülke.Uluslararası piyasalarda faaliyet gösteren yerli yabancı firmaların ilgisiz kalamayacağı bir ülke. Sürekli büyüyen bir ekonomi. İnsan ihtiyaçları artıyor. Bu artan ihtiyaçları karşılamak için büyüyen pazardan ülkenin gelecek vaat eden ekonomisinden pay almak isteyen yatırımcılar bizim ihalelere ilgi gösteriyor.

 Yargı kararları yatırımcı için risk oluşturur
- Yatırımcılar, özelleştirmeleri iptal eden yargı kararlarından kaygı duyuyor mu?
Bu, yatırımcılar için risk oluşturuyor. Bizim için en büyük husus, öngörülebilir olmayan nedenlerden yargı kararı çıkması. Yargıya saygılıyız, yargı karar göre işlem yapıyoruz ama çıkış noktası bulunmalı.Biz burada detaylı çalışmalar yapıyoruz. Bilimsel yöntemlerle şartname oluşturuyoruz. Böyle bir karar sıkıntıya sokuyor.

DAVALAR BİZİ KORKUTUYOR
- Şahsınıza ve kurum çalışanlarına yönelik de davalar oluyor, bunlar sizi korkutmuyor mu?
Korkutmaz olur mu. Hem bizi korkutuyor, hem ihale komisyonlarında görev alan arkadaşları korkutuyor. Bir avuç insanız, canla başka gece gündüz çalışıyorlar. Aldıkları memur maaşları. Davalara konu olması korkutuyor tabii ki.

Körfez'den talep artıyor
- Özelleştirmelere ilgi duyan yabancılarda Körfez ülkeleri öne çıkıyor mu?
Sermaye öyle bir hale geldi ki, ihaleyi yapınca bir yatırımcı alıyor ama finansmanı başka kaynaklardan temin ediyor. Biz kökenine bakmadan tüm yatırımcılara eşit şartlarda özelleştirme uygulaması yapıyoruz. Türk firma alıyor ama finansmanı yurtdışından sağlıyor. Yabancı alıyor ama finansmanını yerli yapıyor. Tüm dünya ile entegre olmuş bir sistem. Körfez ülkelerinden önemli bir ilgi var. Geçen hafta Katılım Bankaları Birliği'nde portföyümüzü anlattık. Ne tür işbirlikleri yapılacağını ele aldık. Toplantıdan da olumlu bir sonuç bekliyoruz. Gayrimenkul, elektrik, doğalgaz ve otoyol projeleri ilgi çekiyor.

İstikrar var, referandum yatırımcıları etkilemez
- Referandum süreci özelleştirmeleri nasıl etkiler?
Özelleştirmenin, seçimle ya da referandumla doğrudan ilgisi olmaması gereken hususlar. Geçmişe nazaran Türkiye, siyasi olarak en istikrarlı dönemini yaşıyor. Bundan sonraki ekonomik ve siyasi hayatta geriye gideceğini sanmam. Yatırımcıların bir tanesi dahi referandum olacak şeçim olacak diye bir şey sormadı. Ortaklık yapısı ve finansmanla ilgili konuları iletiyorlar.  Siyasi konularla ilgili ya da Ergenekon'la ilgili bir erteleme talebi ya da soru olmuyor.
Deniz ÇİÇEK/Akşam


Geri Dön