21 / 12 / 2024

Ahmet Faik Bitlis: Boya pazarı 2030'a kadar yıllık yüzde 3.5 artacak!

Ahmet Faik Bitlis: Boya pazarı 2030'a kadar yıllık yüzde 3.5 artacak!

Boya Sanayicileri Derneği (BOSAD) Başkanı Ahmet Faik Bitlis, dünya boya pazarı büyüklüğünün 2030 yılına kadar yıllık yüzde 3.5 artmasını beklediklerini söyledi.



Bu artışta yıllık yüzde 5'le en büyük katkıyı Asya pazarlarının vereceğini ifade eden Bitlis, Türkiye boya pazarının, Avrupa'dan daha fazla büyüyeceğini kaydetti. 



Uzun vadeli kimya stratejisi belirlenmeli 

Bitlis, Türkiye boya pazarının ihracat hariç 2.2 milyar dolar büyüklüğe ulaştığını belirtti. Bunun miktar olarak yüzde 6Q'ınm inşaat boyalarından yüzde 40'ının ise sanayi boyalarından oluştuğunu anlatan Bitlis, değer olarak ise tam tersi bir tablonun olduğunu bildirdi. 2013 yılı toplam küresel boya hacminin ise 40 milyon tonu aştığını kaydeden Bitlis, sektörün parasal değerinin 100 milyar doların üzerinde olduğunu ve bu hacmin yüzde 57'sinin sanayi boyalarından, yüzde 43'ünün ise dekoratif (inşaat) boyalardan oluştuğunu açıkladı. 2030 yılında dünya boya pazarı büyüklüğünün yıllık ortalama yüzde 3.5'luk artış ile şu anki mevcudun 2 katma çıkılacağı öngörüsü olduğunu bildirerek, bu artışın yıllık yüzde 5'inin Çin ve Hindistan etkisiyle tek başına Asya'da gerçekleşeceği beklentisi olduğunu vurguladı. Bitlis, Türkiye'nin ise Asya'yı yakalayamamakla birlikte büyüme hızı bakımından Avrupa'yı geçeceğini aktardı. 



Sektördeki gelişmelerden de bahseden BOSAD Başkanı Bitlis, teknolojinin üerlediğini ve solvent bazlı boyalardan su bazlı boyalara doğru geçişin olduğunu ifade etti. Gün geçtikçe daha çok 'yeşil boya' üretildiğine dikkat çeken Bitlis, "Sanayi kanadında kendi kendini tamir edebilen boyalar üretiliyor. Formülasyonlar çeşitleniyor. Dünyada boya fiyatları üstünde bir baskı var ama Boya sektörü Türkiye'de Avrupa'dan fazla büyüyecek artık üreticiyle son kullanıcı birlikte çalışmaya başladı. Bu fiyat baskısını ortadan kaldıracak" dedi. Önümüzdeki yıllarda üretimin Asya pazarlarına kayacağına dikkat çeken Bitlis, Türkiye'nin uzun vadeli bir kimya stratejisine ihtiyaç duyduğunu belirtti. Kişi başı boya tüketiminin Türkiye'de 11 kilogram olduğunu ve Türkiye'nin pazar büyüklüğü açısından Avrupa 5'incisi olduğunu vurgulayan Bitlis, bu rakamın sanayi boyalarında 4- 5 kilogram olduğunu ve bu rakamların düşük olduğunu söyledi. Bitlis, boyayla ilgili belirlenmesi gereken stratejileri ise şöyle sıraladı: "Türkiye bir turizm ülkesiyse, mutlak çevre düzenlemelerinin yapılması gerekir. Binaların dış cephesi düzgün olmalı. Boyanın aynı zamanda koruyucu tarafının öne çıkarılması lazım. Boya, üstüne sürüldüğü her şeyi korur." Sadece bîr proje için üretime başlayan firma var Kentsel dönüşümün başlamasıyla boya yenileme işinin ötelendiğini kaydeden Bitlis, buna karşın mantolama pazarının gelişmeye başlamasının sektör için itici güç olduğunu belirtti. Türkiye'de üretim yapan 500-700 arasında firmanın olduğuna değinen Bitlis, şunları anlattı; "Sadece bir proje için kapısını açıp, üretim yapıp, tekrar kapatan firmalar var. Almanya'da toplam üretim yapan firma sayısı 230. Türkiye'de 900 bin ton üretim varken, Almanya'da 1.5 milyon tonluk üretîm yapılıyor. Türkiye'de de son dönemde büyük ve orta ölçekli firmaların payı artıyor. Bize gelen bilgilere göre, küçük ve mikro ölçekli firmalar gün geçtikçe kapanıyor." Dünyada 100 milyar doları aşan toplam boya pazarı 2030 yılında Çin ve Hindistan etkisiyle Asya'da parlayacak. Boya pazarının yüzde 50'den fazlasının Asya'da yaratılması beklenirken. Türkiye ise Avrupa'dan daha fazla büyüme kaydedecek. 



Dünya


Geri Dön