04 / 05 / 2024

Ahmet İlhan: Kazan patlamalarının yüzde 80'i önlenebilir!

Ahmet İlhan: Kazan patlamalarının yüzde 80'i önlenebilir!

Gelişmiş ülkelerde neredeyse unutulmuş olan kazan patlamalarının ülkemizde hala çok fazla olduğunu belirten Ahmet İlhan, kazan patlamalarının yanlış seçimden, yanlış üretimden, yanlış kullanım ve bakımdan kaynaklandığını söyledi.




Son günlerde kazan patlamalarının yeniden gündeme gelmesi nedeniyle Kazan ve Basınçlı Kap Sanayicileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı H. Ahmet İlhan bir açıklama yaptı. 


Gelişmiş ülkelerde neredeyse unutulmuş olan kazan patlamalarının ülkemizde hala çok fazla olduğunu belirten Ahmet İlhan, kazan patlamalarının yanlış seçimden, yanlış üretimden, yanlış kullanım ve bakımdan kaynaklandığını söyledi. 

Kalorifer veya buhar sisteminin projesini yapan mühendisler tarafından seçilen kazanları, yapı denetim firmalarının ve belediyelerin kontrol ettiğini ve yanlış seçimler yapıldığını ve bu yanlışların denetlenmediğini belirten Ahmet İlhan "Bunun onlarca örneği var. Mesela demeğimize gelen bazı şikayetler var. 7 bar gereken binaya 3 bar; eksik, veya fazla ya da düşük kapasiteli kazanlar konulmakta ve bunların sonucunda patlama, yakıt israfı yada başka mağduriyetler oluşmaktadır" dedi. Kusurlu üretimin de kazan patlamalarına neden olabileceğini ifade eden İlhan, "Ancak bunun önlenmesinin de yollan var. Kalite kontrol sistemlerini daha fazla aktifleştirmemiz gerekmektedir. Bu konuda var olan mevzuat aslında yeterli ancak mevzuatın uygulanmasında sorunlar var. Daha fazla denetim şart biz kazancılar denetlenmekten korkmayız. Denetimsizlikten yararlanıp, kalitesiz imalat yapanlar da bizim üyemiz değildir" dedi. Yanlış kullanımın en önemli sorun olduğunu belirten İlhan, "Maalesef bizim ürettiğimiz cihazlar bilgimiz, kontrolümüz ve talimatlarımızın dışında kullanılıyor, bakım yapılmıyor. Patlama, delinme ve verimsizliklerin en önemli sebebi bu. Kazanı üretip satıyoruz yıllarca hangi şartlarda kullanıldığını bilmiyoruz bakım ve temizliği kontrol etme imkanımız olmuyor. En çok kullanıcının denetimi gerekmektedir. Ehil olmayan kişiler müdahale edebiliyor sonra kazanınız patladı deniyor haksız olarak suçlanıyoruz. 


Hukuki sorumluluk oluyor. İmaj kaybı ve vicdani sorumluluk oluyor aslında suçlu, gerekli bakımı yapmayanlardır" dedi. "Avrupa'da basınçlı kaplar için 'Periyodik bakım ve kontrol nizamnamesi' oluşturulmuş. Aylık ve yıllık periyodik kontrol zorunluluğu getirilmiş ve bu hizmet cihaz üreticisinin sorumluluğunda yürütülmektedir. Yani kullanıcıya sorumluluk verilmiş, üreticiye periyodik bakım zorunluluğu getirmiş ve denetim sorumluluğu da yerel yönetimlere verilmiş. İmalatçı bu hizmeti bir bedel karşılığı yaptığı için sorumluluk da üstleniyor" diyen Ahmet İlhan, bu önlemlerle kazan patlamalarının yüzde 80'ininin önlenebileceğini ve yıllık 3 milyar dolar enerji tasarrufu sağlanabilineceğini söyledi. Bakımsız kazanın tehlikeli olduğu kadar verimsiz olduğunu belirten İlhan, "Bakımsız kazan müsrif kazandır, halk tabiriyle 'Sağır kazandır' yakıtı ısıya dönüştürüp, binaya veremez, havaya savurar" dedi. 


İstanbul Gazetesi


Geri Dön