Ahmet Misbah Demircan: Beyoğlu'nun her semtinde kentsel dönüşüm çalışmaları sürüyor!
Kentsel dönüşümün somut etkilerini göz ardı etmek mümkün değil. Bu anlamda en çarpıcı örneklerden biri Tarlabaşı. Tarlabaşı’nda beş yıldır süren projelendirme çalışmalarının ardından inşaat aşamasına gelindi
Demircan, 100 bin metrekare inşaat alanında toplam 150 milyon dolara mal olacak renovasyonun tamamlanmasıyla 1 milyar doları aşan bir değerin ortaya çıkacağını söylüyor. Dönüşümün Tarlabaşı’yla sınırlı olmadığını, Kasımpaşa ve Sütlüce için de planları bulunduğunu anlatan Demircan, Karaköy’ün de bu yenilenmeden nasibini alacağının haberini veriyor.
Daha anlamlı yaşam alanları
* Tarlabaşı’nda kentsel dönüşüm çalışmaları ne aşamada?
20 bin metrekarelik alandaki 188’i tescilli 269 binayı yeniliyoruz. 5 yıldır tek tek mahalle sakinleriyle tanıştık, orada kaç aile, kaç çocuk yaşıyor, hangi okullara gidiyorlar, her şeyi biliyoruz. Ben de Kasımpaşa’da doğdum. Buraları avucumun içi gibi bilirim. Bölgedeki çaresizliği, yoksulluğu, karanlığı çok iyi biliyorum. Mülk sahiplerine, projedeki hakları teslim edilinceye kadar kira desteği sunduk. Kiracılar da proje başlangıcından uygulamaya geçinceye kadar kira ödemediler. Çocuklara okullar ayarlıyoruz. Belediyeden eğitim, sağlık, iş gibi konularda destek sağlıyoruz.
* Konut ve ticaret alanlarının dağılımı nasıl?
Yüzde 52 konut, yüzde 12 ticaret, yüzde 17 turizm ve yüzde 14 de ofis alanı yapıyoruz. Paris, Londra, Edinburg gibi şehirlerdeki yenileme projelerini inceleyerek hareket ettik. Tarlabaşı’nın kendine özgü koşullarını da gözettik. 269 binada yaşayan 2 bin insanla uzlaşarak projeyi başlatmak, bu projeye ayrı bir derinlik katıyor. Projelendirmenin tamamlanması 5 yıl sürdü. Şimdi inşaat başladı, 2.5 yılda tamamlanır.
Metrekaresi 6 bin dolar
* Sizce ne kadara mal olur bu proje?
150 milyon dolar civarında yatırım yapılacak.
* Peki bu kadarlık bir yatırım sonrasında ortaya çıkacak değere ilişkin bir tahmin yapmanızı istesem.
Henüz inşaatı başlamayan binalarda metrekareye 6 bin dolar değer biçildiğini görüyoruz. 25 - 30 bin metrekare büyüklükte, içinde 100 bin metrekareye yakın inşaatın olduğu yerin değeri ne olur? 6 bin dolardan alırsak 100 bin metrekare olduğunu göz önüne alırsak zaten 600 milyon dolarlık bir değer çıkıyor ortaya. Ama dükkanları, ticari işletmelerini koyarsanız bu değer 1 milyar doları aşar. Bu tabii sadece renovasyonun yapıldığı küçücük bir parçası için geçerli. Beyoğlu’ndaki diğer binaların da değeri bu proje nedeniyle artacak.
‘Tarihsel dokuyu koruyoruz’
* Eskiden ne kadardı metrekare fiyatı?
Eskiden para etmiyordu. 70 bin, 100 bin TL’ye satılan küçük binalara şimdi 1 milyon dolar istiyorlar. Beyoğlu’nun her köşesinde büyük kentsel dönüşüm projeleri yürütüyoruz. Öncü diyebileceğimiz uygulamalar yapıyoruz. Mesela, Sütlüce’de Hilton Garden Inn Oteli’nin yatırımcısı Türk-Alman ortaklar, Örnektepe Mahallesi’ni yenileyecekler. Sosyal tesisleri, çevre düzenlemesiyle 500 haneli bir mahalle kurulacak. İşadamı, yatırımcı ile birlikte hareket ederek vatandaşlarımıza hizmet sunuyor, yaşam alanı inşa ediyoruz.
* Kentsel dönüşümün tek tip yapılaşmaya yol açtığı, kentin tarihi dokusunu bozduğu yönünde eleştiriler de var?
Bunu söyleyenler projeleri biliyorlar mı acaba, merak ediyorum. İstiklal Caddesi’nden her gün 1 milyondan fazla insan geçiyor. Hemen yanıbaşındaki Tarlabaşı sefalet halinde. Biz, Tarlabaşı’nın dokusunu koruyarak yenileme yürütüyoruz. Çok katlı yapılar inşa etmeyeceğiz. Binaların dış görünümü itibariyle tarihsel formu koruyacağız. Kimse kusura bakmasın bölgedeki sosyal yaşamın da kalitesi artıyor, ekonomik değeri de artıyor. Öte yandan Dolapdere’ye yeni bir imar planı geliyor. Sütlüce, Kasımpaşa başlamak üzere.
* Kiralar da artacak ama bölgede...
İlçemizin değeri yükseliyor. Burada yaşayan insanlar bundan istifade ediyor. Bu birine kâr, birine tehdit değil. Burası komple yükselirken bazı fiyatlar artıyor olabilir ama bazı fırsatlarda doğuyor. Adamın binası daha fazla para ediyor, çevresindeki iş olanakları arttığı için daha çok iş yapıyor. İşçi de iş buluyor. Dolayısıyla bir yer gelişiyorsa bundan herkes istifade ediyor.
KARAKÖY’DE OTEL HAZIRLIKLARI
* Peki ya Karaköy?.. Çok popüler olduğunu duyuyoruz.
Karaköy’de yolun düz sahasında 2-3 otel hazırlığı var. Galataport’a kalmasa bile, Karaköy’e geleceğin Talimhanesi diyebiliriz. Hem oteller olacak, hem alışveriş olacak. Yani orada konut olmadığı için, orası tam bir ticaret mahalli şeklinde gelişecek. Bugünkü Talimhane’den çok daha ileri bir turistik alana dönüşecek ve emsali İstanbul’da olmayan bir yer. Kendi başına bir emsal çıkacak.
Taksim’in dar sokakları bu hale geldiyse bu yenilenme hızı Karaköy’ü uçuracak, bunu görüyor tabii insanlar.
Mis Sokak masaya uygun ama Asmalı’da olmayacak
* Mis Sokak’ta masa yasağının kalktığı yönünde haberler çıktı.Yasakların esnetilmesi mi söz konusu?
Bir yıl evvel ne söylediysek aynı şeyi söylüyoruz. Değişen hiçbir şey yok. Beyoğlu’nda masa yasağı yok. Kafasına göre dışarıyı işgal yasağı var. Ölçüsünü bilmeyen, yayılan esnafa ölçüsü, dizayna uyması hatırlatıldı. Umumun menfaatine bakarız. Bazıları şikayet ediyor ama bazıları da memnun. Üst katlardaki yerlere insanlar çıkmaya başladı mesela. Bakıyorsunuz adamın yeri 5. katta ama sokağa masa atmış. Biz başından beri dedik ki, sokak müsaitse, bizim şartlarımıza uyuyorsa, gerekeni yapıyorsa zaten izin veriyoruz. Bu süreç devam ediyor, yeni bir durum yok. Sokakları, yerleri müsait ise zaten izin veriyorduk. Yasaklamadık ki. Ama müsait değilse, kurallara uymuyorsa, keyfi davranıyorsa müsaade etmiyoruz. Mis Sokak müsait sokaklarımızdan, öyle olduğu için müsaade edildi. Orada belli işletmeler var, kentsel tasarım ofisimizin beklentilerine cevap veren bir yapı olduğu için izin verildi. Her sokağın kendine göre bir konsepti, bir stratejisi var. Şehirde kurallar var. Onları tatbik ediyoruz.
* Diğer sokaklara ne zaman bakacaksınız? Asmalı Mescit’e de sirayet edecek mi mesela?
Her sokakta bir konsept var. Dar sokaklar mesela, onlarda olmayacak. Asmalı Mescit’te olmayacak. Başka konseptler yarattık onlara. Uyan var, uymayan var. Yerine göre değişecek izinler. Bakın Talimhane’den hiç kaldırmadık, uygundu çünkü. Uygun olan sokak, uygun olan mekan var. Bütün sokaklara bu perspektifte bakılıyor. Burada bir belediye var. Burada olan herkesin beklentilerini karşılamak, teraziyi tutturma görevi bizde. Nevizade böyle çöktü hatırlarsanız. Bir daha toparlanamadı. Nevizade örneği orada duruyor işte. Dip yaptı işte Nevizade, hızlı bir şekilde tüketirseniz parlak günler çabuk geçer. Oysa kaliteli mekan olsun, yeteri kadar olsun diye bakmalıyız.
n Nevizade’yi de yenileyecektiniz? O çalışma ne aşamada?
Hareketi esnaftan bekliyoruz. Biz de yollarını yenileyeceğiz. Esnaf kendi dükkanını yapacak, böylece bir iyileşme gerçekleşecek. Biz projeyi yaptık verdik.
Milliyet/SONGÜL HATISARU