04 / 05 / 2024

Ahmet Nazif Zorlu: Müze projesinde sadece sponsoruz!

Ahmet Nazif Zorlu: Müze projesinde sadece sponsoruz!

Ahmet Nazif Zorlu, Denizli 'de yerine müze yaptıracağı taş binaların yıkılacak olmasına yönelik tepkilere, " Bu iş bizim uzmanlığımızın dışında, biz yalnızca sponsoruz " dedi




Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Denizli'de krize neden olan eski Endüstri Meslek Lisesi taş binalarıyla ilgili açıklama yaptı. Zorlu, taş binaların yerine yapılacak müzeyle ilgili sadece sponsor olduklarını belirterek, "Bu kadar teknik ve uzmanlık gerektiren bir konuda, bizim daha fazla yetki ve sorumluluk sahibi olmamız da beklenemez" dedi.


Aydın Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu, Denizli'de müze projesine dahil edilmesi beklenen eski Endüstri Meslek Lisesi taş binalarının yıkımına onay vermişti. Bunun üzerine Denizli'deki birçok sivil toplum kuruluşu Zorlu Holding'in Denizli'ye yaptıracağı müze nedeniyle taş binaların yıkılmasına tepki göstermişti. Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Yeni Asır'a yaptığı açıklamada, yaklaşık 1.5 yıl önce Türkiye'de yapımı planlanan müzelerden birine sponsor olmalarının istendiğini belirterek, "Bu şehirler arasında Denizli'nin de olduğunu görünce, doğal olarak memleketimde yapılacak bir müzeye sponsor olmayı tercih ettim. O tarihten bu yana, Bakanlık yetkilileri ve ortaklaşa belirlenen mimarlar arasında yapılan proje ve plan çalışmaları devam etmektedir. Bildiğiniz gibi müzeler özel sektörün yaptırıp Milli Eğitim Bakanlığı'na devrettiği okullar gibi standart, protatip yapılar olmayıp her biri bulunduğu yerin tarihsel birikimlerine göre özel olarak tasarlanarak inşa edilmektedir" diye konuştu.


'Yetkimiz yok'

Denizli Müzesi'nin de Bakanlık ile müze deneyimi olan mimar arasında yapılan çalışmalarla tasarlandığını aktaran Ahmet Nazif Zorlu, "Biz Zorlu Grubu olarak, bu çalışmalarda sadece sponsor konumundayız. Zaten bu kadar teknik ve uzmanlık gerektiren bir konuda, bizim daha fazla yetki ve sorumluluk sahibi olmamız beklenemez. Sonuç itibariyle, Bakanlık-Valilik-Belediye işbirliği ve ortak çalışmaları ile yürütülen, Denizli'ye çok değerli müze kazandırma çabalarında, Zorlu Grubu sponsor konumunda olup, müze ile ilgili konum, mimari, teknik ve benzeri konularda herhangi bir tasarruf yetkisine sahip değildir. Bizim tek amacımız, Denizlimize çok değerli ve güzel bir eser kazandırmaktır. Bunun için çok önemli bir maddi desteği üstlenmişken, devletimizin sorumluluk ve yetki alanına giren konularda ilgili muhataplık durumumuzun söz konusu olmadığını, bu aşamada, bu konuda bizden görüş istenmesinin de uygun olmayacağını bilgi ve değerlendirmelerinize sunuyorum" diye konuştu.

Ahmet Nazif Zorlu, Denizli'ye müze yaptırmak için yaklaşık 1.5 yıl önce Laodikya'da Kültür ve Turizm eski Bakanı Ertuğrul Günay ile protokol imzalamıştı.


Yeni Asır


Geri Dön