09 / 01 / 2025

Ahmet Nazif Zorlu: Zorlu Center gözde olacak!

Ahmet Nazif Zorlu: Zorlu Center gözde olacak!

2011 yılını 'kritik' olarak niteleyen Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu ekonomiyi bir otomobile benzeterek 'Hız kesmeden, rehavete kapılmadan yola devam etmeliyiz' mesajı verdi



Türkiye genelinde 25 bin kişiye istihdam sağlayan tekstil, gayrimenkul, enerji yatırımcısı Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu'nun bir hayali var: İşsizliğin kalıcı olarak çözüldüğü, etnik çatışmaların yaşanmadığı, cari açığın azalarak büyümenin tam gaz devam ettiği bir Türkiye... Türkiye'nin finans krizini sıyrıklarla atlattığını ancak büyümenin kalıcı olması için teşviklerin ve Sanayi Strateji Belgesi gibi çalışmaların devamlı hale gelmesi gerektiğini ifade eden Zorlu, 'Ayağımızı gazdan çekmeden devam etmeliyiz' uyarısında bulunuyor.

Zorlu'ya göre önümüzdeki tehlike ise rakamların sıcaklığına kapılıp rehavate kapılmak. Merkez Bankası'nın sıcak para ile savaşını bir yangın söndürme operasyonuna benzeten Zorlu, 'Sıcak para öyle bir şey ki, çok ısınırsa kaynar, her yeri yakar. MB'nin adımları önemli ama devam gelmeli' diyor. Zorlu, bu yıl yapılacak genel seçimler, Türkiye'nin AB süreci, yeni yatırımlar gibi bir çok merak edilen konuda sorularımızı yanıtladı.

Kriz yılları teğet geçti tartışmalarıyla geride kaldı mı 2011'den beklentileriniz ne
Türkiye dünyadaki finans krizinden etkilendi. Rakamlar bunu söylüyor. Ancak bir zamanlar gıpta ettiğimiz ülkelerle kıyasladığımızda sıyrıklarla atlattık denebilir. 2009'un 6. ayından sonra Türkiye depremi atlattı. 2001'e çok şey borçluyuz, aldığımız tedbirler sayesinde ayakta kaldık. 2010'u da yüzde 8 büyümeyle kapattık. 2011'de rehavete kapılmadan devam edersek büyüme artabilir.

Bu yılın en önemli riski olarak neyi görüyorsunuz Özellikle Merkez Bankası'nın sıcak para ile olan savaşını nasıl değerlendiriyorsunuz
2010'daki ithalat ihracat dengesine baktığımızda 70 milyar dolar cari açık verdik. Cari açık göz ardı edilemeyecek kadar önemli bir risk. Siz eğer yüz TL'lik mal ihraç edip 170 TL mal ithal ederseniz orada büyük bir soru işareti vardır, üretmeden tüketiyorsunuz demektir. Buna dikkat etmemiz, dengeyi sağlamamız lazım. Koca ABD'nin parası değer kaybederken bizim paramız değer kazanıyor. Son dönemde alınan Merkez Bankası kararları önemli. Sıcak para adı gibi, kaynarsa ortalığı yakar. Alınması gereken tedbirler alınmaya devam etmeli. Tedbiri aldık diye kenara çekilemezsiniz.

EKONOMİYİ HIZ BELİRLİYOR

Dünya ekonomisi nereye gidiyor sizce Euro bölgesindeki gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz
İnternet çıkınca dünya bir köye dönüştü. Dünya ekonomisinde artık belirleyici şey hız oldu, iş yapış şekilleri de giderek değişiyor ve hızlanıyor. Bir saat önce baktığım bir emtianın fiyatı bir saat sonra katlanıyor. Ona göre tedbirimizi almamız lazım. Piyasalar iyi izlenmeli. Batıda Yunanistan temerrüde düşer mi, Portekiz de neler olur gibi çekinceler var. AB hepsinin arkasında durur

Sanayiye bakışı nasıl görüyorsunuz
Geçen hafta Sanayi Strateji Belgesi açıklandı. Bu tür stratejilerin devamlı geliştirilmesi gerekiyor. Bir kere yapıp rehavete kapılmak olmaz. Gazdan ayağını çekmeyeceksin, çekersek dururuz. Bugün Türkiye büyüdü ama yeterli değil. Kalkınmakta olan ülkeleri yakından izlemeliyiz. Mesela Güney Kore'ye bakın... 45 milyon nüfus 500 milyar dolar ihracatları var. çünkü marka olmak devlet politikasıyla belirleniyor.

Bu yıl kritik bir seçim var. Seçimlerin ekonomiye etkisi nasıl olur
8 yıldan beri ekonomi bir dengeye oturdu. Mali disiplin iyi gidiyor. Gelir gider dengesini iyi yaptılar. Har vurup harman savurmadılar. Yerel seçimler, referandum derken dört seçime rağmen bu değişmedi. Türk insanı da gördü bunu. Enflasyon yüzde 6.5 olması bir hayaldi. 1.5 trilyon dolar faiz ödemiş Türkiye. Bu faiz ödemeleri düştü. Bekleyen kanunlar var, bunların hayata geçmesi lazım.

Yatırımlar neden bir türlü doğuya kaymıyor Demokratik açılım neden bir türlü rayına oturmuyor
Türkiye'de işsizliği ortadan kaldırabilirsek etnik çatışmalar da olmaz. Doğu illerimiz bugüne kadar ihmal edilmiş. Doğru dürüst yol yoktu. Orada yatırımlar başladı. Zorlu olarak ben 3 bin kişiyi istihdam ederim ama önce altyapı lazım. Üretim yapmışım orada peki bunu nasıl götürüp getireceğim. Yetişmiş eleman da lazım.

ZENGİNLEşžELİM, AB BİZE GELSİN

AB sürecini nasıl değerlendiriyorsunuz
Türkiye'nin AB yolculuğu 50 yıldır devam ediyor. Adil davranmıyorlar. Söylenenleri yapalım ama Kıbrıs'ı neden karıştırıyorsun Açık olmak lazım. Biz ekonomimizi, yasalarımızı kısacası kendimizi düzeltelim onlar bize geleceklerdir. Yasalarımızı düzgün yaparsak, zenginleşirsek, altyapımızı hazırlarsak onlar bize geleceklerdir. Bulgaristan veya Romanya'dan neyimiz eksik

çek yasasından şikayetçi olduğunu söyleyen Zorlu, 'çek yasası çıktı bana göre kötü bir yasa oldu. şžirketlere çek yazıyorsun, yönetim kurulu mesul değil. Alacağım nasıl korunacak' diye soruyor.

ZORLU CENTER GÖZDE OLACAK

Zorlu Center'a olan ilgi nasıl Projeden Sabancı ve Koç ailelerinin de yatırım amaçlı daire aldığı doğru mu
Sabancı, Koç aileleri alıyorlarsa çocuklarına alıyordur. Zorlu Center yatırım amaçlı değil, oturma amaçlı. Ben de kendi çocuğuma yer alırım. çünkü böyle bir yer yok. Fabrikasyon değil. Bir semt olacak orası. İlgi çok iyi, gören ayrılmak istemiyor. Reklama çıkmadık çünkü proje kendi reklamını yapıyor

ÜRETİM şžİRKETİ ALMAM

Krizde Godiva gibi dev markalar el değiştirdi.. Böyle bir planınız var mı Ortaklık, satın almalara nasıl bakıyorsunuz
Ortaklığa kapalı değiliz. Ama iyi bir ortaklık olmalı. Bana bir şeyler katacak mı Sırf sermaye koyarak gelecek ortağa açık değiliz. Böyle teklifler geliyor. Ama Godiva örneğindeki gibi bir üretim şirketi almayı düşünmem, kendi ülkemde kurarım daha iyi. AB'de maliyetler daha yüksek.

2011 Holdingin 2011 planları nelerdir
Enerji yatırımlarımız devam ediyor. Gayrimenkul 4 yıldır sürüyor. İnşaatımız hızla devam ediyor. Nikel yatırımımız uzun soluklu. İnşaatına bu yıl içinde Manisa'da başlayacağız. Kapalı sistemde çalışacağız çünkü çevreye çok önem veriyoruz. Bu yıl yüzde 15 büyüme hedefliyoruz. Osmaniye'de 135 MW'lık Gökçedağ Rüzgar Santrali, Haziran 2010'da devreye girdi, 6-7 aydan beri çalışıyor. Biz yenilenebilir enerjiye çok önem veriyoruz. 2,5 yıl önce ADÜAşž santrallerini aldık. 7 hidrolik tesisin yanı sıra Denizli Sarayköy'deki Kızıldere jeotermal santralini de bünyemize kattık. Kızıldere'de jeotermal sondaj çalışmalarını yapıyoruz.

11. kuyu kazılıyor. 20 sondaj kuyusu yapacağız. Kızıldere'de kuracağımız 60 MW'lık tesis Türkiye'nin en büyük jeotermal santrali olacak. Böylece jeotermal kapasitemiz 75 MW'a ulaşacak. Rusya'da 3-4 senedir inşaatı devam eden santrallerimiz var. Tereshkovo Santrali'nde kısa zaman içerisinde deneme üretimini yapmayı, Kojukhovo'yı ise yıl sonunda tamamlamayı planlıyoruz Hedefimiz, Mart ve Ekim aylarında açılışlarını yapmak. 2011 bizim için iyi bir sene olacak.

Zorlu Enerji'nin yüzde 25 ortak olduğu 800 megawatt (MW) kurulu güce sahip Dorad doğalgaz santrali projesinin daha önce Zorlu Endüstriyel tarafından yürütülmesi düşünülen yapım faaliyetlerini Amerikalılara devrettik. Ama işletme ve bakımını biz yapacağız. İsrail'den çekilmiyoruz. Yapım çalışmaları sırasında bir sürü Türk işçisi gidecek, sorunlar olur diyerek yapımdan vazgeçtik. Beyaz eşya ve elektronikte iyileştirme çalışmalarımız olacak. Yenilikler için gerekli Ar-Ge kalıp yatırımlarımız devam edecek. Ar-Ge için bütçemiz açık. 70-80 milyon dolarlık olur. Beyaz eşya'da yeni yatırımlar devam ediyor.

Nükleer enerjiye bakışınız nasıl
Fransa, Almanya nükleer santrallerle dolu. Türkiye'nin nükleere ihtiyacı var. Her yıl yüzde 7-8 büyüyecekse, yüzde 10- 15'lik enerji artışına ihtiyacımız olacak. Enerji yok derseniz Türkiye çöker.
Radikal


Geri Dön