05 / 05 / 2024

Ahmet Vefik Alp: Depreme karşı kapsül evler yapılmalı!

Ahmet Vefik Alp: Depreme karşı kapsül evler yapılmalı!

Kapsül ve Çekirdek Konut projesini öneren Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp, bu yapıların TOKİ tarafından tünel kalıp ile üretilen konutlardan daha kalifiye olduğunu, daha uyguna geldiğini söyledi...




17 Ağustos depreminden bu yana 14 sene geçti. Marmara'yı vuran depremde resmi rakamlara göre 17 bin üzerinde kişi hayatını kaybederken, on binlerce kişi de yaralandı. Depremin yıldönümünde depreme karşı alınan ve alınacak önlemler ile kentsel dönüşüm tartışmaları da devam ediyor. Şehir Bilimci Mimar Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp depreme karşı önemli bir öneride bulundu. Kapsül ve Çekirdek Konut projesini öneren Alp, bu yapıların  TOKİ  tarafından tünel kalıp ile üretilen konutlardan daha kalifiye olduğunu, daha uyguna geldiğini söyledi.

 

Deprem ülkesi Japonya'da tercih edilen kapsül evlerin inşaat yönteminin Süper prefabrikasyon olarak anıldığını aktaran Prof. Dr. Alp, şu açıklamalarda bulundu: "Kapsül evleri anlamak, anlatmak kolay. Fabrikalarda bant tekniği ile zincirleme sabit mobilyası ile bir bütün olarak monoblok üretilen 25 metrekarelik kapsül üniteler bir salkım gibi orta sirkülasyon şaftına vinç yardımıyla asılmaktadır. 


25 metrekarelik bir kapsül, tek odalı bir stüdyo konut ünitesi oluşturmaktadır. 2 kapsül yan yana kullanıldığında 2 oda 1 salon 50 metrekare daire olmaktadır. 3 kapsül yan yana kullanıldığında 3 oda 1 salon 75 metrekarelik daire elde edilebilmektedir." İstanbul'a 5 yılda 5 milyon kapsül ev yapılması gerektiğini belirten Prof. Alp, diğer bütün büyükşehirlerin de bu atılımı takip etmesi gerektiğini söyledi. Köyler için de 'Çekirdek Konut' formülünü getiren Alp, köylerde bulunan kerpiç evlerin deprem ile tarumar olduğunu söyledi. 


Bursa Hakimiyet


Geri Dön