04 / 05 / 2024

Aidat hesabında şaşıp, evinizde kiracı olmayın!

Aidat hesabında şaşıp, evinizde kiracı olmayın!

Markalı konut projelerinde verilen hizmetler, tüketicinin aidatına yansıyor. Konutu almadan önce aylık giderini iyi hesaplamayanlar evine taşındıktan sonra bu miktarı çok bulabiliyor



Markalı konut projelerinde verilen hizmetler, tüketicinin aidatına yansıyor. Konutu almadan önce aylık giderini iyi hesaplamayanlar evine taşındıktan sonra bu miktarı çok bulabiliyor. Aidatlara ısınma giderleri de dahil edilince bazen aylık kira seviyesine bile yükselebiliyor

Markalı ve temalı konut projeleri tüketicinin hayatına girdiğinden beri, hem ev yaşantısı zenginleşip kolaylaştı, hem de talep edilen hizmetlere paralel olarak masraflar arttı.

Satış ofıslerindeki maketlere görsel zenginlik katan,siteden dışarı çıkmadan spor yapabilme lüksünü sunan çeşitli sosyal donatı alanları, konut satın alırken olumlu birer faktörken, bu özelliklerin aylık maliyetini hesap etmeyenler için evine taşınınca kabus da olabiliyor.

Aidat miktarı dairenin büyüklüğüne göre de farklılık gösteriyor. Epos Gayrimenkul Danışmanlık ve Değerleme'nin İstanbul'un çeşitli bölgelerinde yer alan bazı projeleri dahil ederek yaptığı araştırmaya göre, konut projelerinde aidatlara genellikle tüm sosyal aktivite alanlarının kullanımı dahil oluyor. Aidata dahil edilen diğer hizmetler arasında çoğunlukla güvenlik, ortak alan temizliği, teknik servis de Lüks rezidans projelerinde aidatların normal projelere göre bulunuyor. Ancak yeni nesil projeler büyük oranda kombili olarak tasarlandığından ısıtma ve soğutma giderleri çoğu projede aidattan bağımsız olarak ev sahibi tarafından karşılanıyor.

AYLIK KREDİ TAKSİDİ!

IZODER'den alman bilgiye göre, İstanbul'da otlar bulunan; yalıtımı yapılmış, 100 metrekarelik bir konutun yaklaşık ısıtma-soğutma gideri ayda en az 125 TL. Buradan hareketle, Epos'un araştırmasmdaki 200 TL'lik ortalama aidat oranını baz aldığımızda, ısınma gideri de dahil edilince, ev sahibinin cebinden ayda en az 325 lira çıkacağmı hesaplıyoruz. Bu durumda, bir projede yaşamaya başlamadan önce, yalnız ısıtma ve soğutma giderini ödemeye alışkın olan tüketici, yanına eklenen yeni masraflarla karşı karşıya kalıyor. Evini satın almadan önce aylık maliyetini iyi hesaplamamışsa aidatlar yüzünden beli bükülenler bile çıkabiliyor. Büyük konutlarda fark daha da artabiliyor, örneğin, ayda 850 TL aidat ödeyen 750 metrekarelik bir konutun sahibi, konutunun büyüklüğünden ötürü daha fazla ısınma masrafı ile karşı karşıya. Bu konutun aylık ısınma maliyetinin yaklaşık 625 TL olacağı göz önüne alındığında, aidat dahil giderinin bin 475 TL'ye yaklaştığı görülüyor.

0.97 faiz oranıyla 10 yıl vadeli konut kredisinin aylrk taksitinin bin 500 TL civarında olduğu, yine aynı rakama, iyi durumda kiralık daireler bulunduğu dü ¬şünüldüğünde, ev sahibinin bütçesine göre hesap yapmadan aldığı bir konutta kiracı gibi yaşayabileceği görülüyor.

Bu nedenlerin yanında, aidatı yüksek olan bir daireyi kiralamak da zor olduğu için, proje geliştiriciler ve yatırımcılar, son dönemde bu maliyeti azaltmanın yollarını keşfetti. Yağmur sularını biriktirip bahçe sulamak, kendi enerjisini üreten ve her açıdan tasarruf edebilen binalar yapmak öne çıktı.


Rezidanslar daha pahalı

Lüks rezidans projelerinde aidatların normal projelere göre daha yüksek olduğu görülüyor. Bu projelerde aidatlar metrekare birim fiyatıyla saptanıyor. Buna göre, rezidans sahipleri, konutunun büyüklüğüne göre, metrekare başına 9.50 TL'ye kadar çıkabilen aidatlar ödüyorlar. Bu projelerin çoğunda 5 yıldızlı otel hizmeti sağlanıyor. Concierge, araç kiralama, temizlik gibi pek çok hizmet rezidanslarda aidatları yükselten etkenler olarak göze çarpıyor. Projesine göre, aidata dahil olan ve olmayan hizmetler değişiklik gösteriyor.
Habertürk


Geri Dön