07 / 05 / 2024

AİHM'den, miras anlaşmazlığını 'şeriat kanunlarına göre' çözen mahkeme için tazminat kararı!

AİHM'den, miras anlaşmazlığını 'şeriat kanunlarına göre' çözen mahkeme için tazminat kararı!

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) temyiz organı olan Büyük Daire, Batı Trakya’da bulunan Türk azınlığı yakından ilgilendiren ve ‘şeriat davası’ olarak bilinen Hatice Molla Salih davasında tazminat kararını açıkladı.



Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin temyiz organı olan Büyük Daire, Batı Trakya’daki Türk azınlığı yakından ilgilendiren ve ‘şeriat davası’ olarak bilinen Hatice Molla Salih davasında tazminat kararını açıkladı.

Molla Salih tarafından 2014 yışında yapılan başvuruda, Yunan mahkemelerinin davacının Müslüman olmasından hareketle Yunan yasaları yerine şeriat yasalarını temel alarak hak ihlalinde bulunduğu iddia edilmişti.

Hürriyet'ten Güven Özalp'in haberine göre, mahkeme 2018 yılında Molla Salih’i haklı bulmuş, tazminat kararını da ileri bir tarihe bırakmıştı. AİHM, dün açıkladığı kararla Yunanistan’ın mahkeme masrafları dahil olmak üzere 56 bin 900 Euro (438 bin TL) tazminat ödemesine hükmetti. Davanın temelinde ise bir miras anlaşmazlığı yatıyor. Yunan Yargıtayı anlaşmazlığın şeriata göre çözülmesine karar verince Molla Salih, sahip olacağı mirasın dörtte üçlük bölümünü kaybetmişti.


Geri Dön