Ekonomi

Aile Bakanlığı'ndan 1500 TL açıklaması! Son ödeme tarihi verildi güle güle bitti artık

Aile Bakanlığı tarafından ihtiyaç sahibi olan vatandaşlara yönelik gerçekleştirilen ödeme hakkında üzücü bir gelişme yaşandı. Güle güle bitti artık...

Aile Bakanlığı tarafından uzun zamandan bu yana ihtiyaç sahibi ailelere yönelik destek ödemesi gerçekleştiriliyordu. Bakanlık tarafından düzenli olarak yapılan ödemelerle ilgili yine Bakanlık tarafından bir açıklama gerçekleştirildi. 
Aile Bakanlığı'ndan 1500 TL açıklaması geldi. Bakanlık resmen duyurdu. Güle güle artık. Sona erdi. Son ödeme tarihi de verildi. 

BİRÇOK DEZAVANTAJLI GRUP FAYDALANIYORDU

Başta, engelliler, yaşlılar ve eşi vefat eden kadınlar olmak üzere tüm ihtiyaç sahibi ve dar gelirli vatandaşlara para yardımı yaparak bu kişilerin sosyal yaşama etkin katılımını sağlayan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, sosyal yardım ödemelerine devam ediyor.

Bakanlık, “Terör Zararı Yardımları” adı altında terör olaylarından zarar görmüş ailelere de nakdi yardım sağlıyor. Terör Zararı Yardımları, terör olaylarından etkilenen vatandaşların acil durum doğrultusunda gıda, giyim, yol, eğitim ve barınma gibi ihtiyaçlarına ilişkin olarak Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları (SYDV) tarafından gerçekleştirilen nakdi yardımlar olarak biliniyor. Bakanlık, bu yardım programı kapsamında azami 1.500 TL para yardımı yapıyor. 

Buna göre, söz konusu sosyal yardım ödemesinden ikamet ettiği bölgede terör olaylarından etkilenen kişiler ile terör olayları nedeniyle göç etmek zorunda kalanlar yararlanabilecek. Bu şartları sağlayan vatandaşlar, SYDV’ye kimlik belgesiyle gidip başvuru yapabilecek. Başvurular, SYDV’deki mütevelli heyeti tarafından değerlendirilecek ve başvuruların onaylanması durumunda hak sahiplerinin hesaplarına azami 1.500 TL yatırılacak.

DİĞER PARA YARDIMLARI DEVAM EDECEK

Öte yandan, bakanlık, terör mağduru sivil vatandaşlara para yardımı yapmasının yanı sıra, bazı haklar da tanıyor. Buna göre, bu haklar şu şekilde:

3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun Ek 1 inci maddesi uyarınca hayatını kaybedenlerin ise eş ve çocuklarından birisi, eşi veya çocuğu yoksa anne, baba veya kardeşlerinden birisi olmak üzere toplam bir kişi, engelli hale gelenlerin kendileri veya eş ve çocuklarından birisi, eşi veya çocuğu yoksa kendileri veya kardeşlerinden birisine istihdam hakkı sağlanmaktadır.

Yaralanma, engelli hâle gelme ve ölüm hâllerinde (7000) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucunda bulunan miktarın;

a) Yaralananlara altı katı tutarını geçmemek üzere yaralanma derecesine göre,

b) Çalışma gücü kaybı, yetkili sağlık kuruluşları tarafından üçüncü derece olarak tespit edilenlere dört katından yirmidört katı tutarına kadar,

c) Çalışma gücü kaybı, yetkili sağlık kuruluşları tarafından ikinci derece olarak tespit edilenlere yirmibeş katından kırksekiz katı tutarına kadar,


d) Çalışma gücü kaybı, yetkili sağlık kuruluşları tarafından birinci derece olarak tespit edilenlere kırkdokuz katından yetmişiki katı tutarına kadar,

e) Ölenlerin mirasçılarına elli katı tutarında nakdî ödeme yapılır.

(9.500) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarın;

Çalışma gücü kaybı, yetkili sağlık kuruluşları tarafından üçüncü derece olarak tespit edilenlere yüzde 60’ı tutarında,

Çalışma gücü kaybı, yetkili sağlık kuruluşları tarafından ikinci derece olarak tespit edilenlere yüzde 80’i tutarında,

Çalışma gücü kaybı, yetkili sağlık kuruluşları tarafından birinci derece olarak tespit edilenler ile ölenlerin mirasçılarına tamamı tutarında aylık bağlanır.