17 / 05 / 2024

Aile Bakanlığı’ndan kadınlara müjde üstüne müjde! Resmen açıklandı! 2023 doğum izni ücreti belli oldu!

Aile Bakanlığı’ndan kadınlara müjde üstüne müjde! Resmen açıklandı! 2023 doğum izni ücreti belli oldu!

Halk arasında doğum parası olarak bilinen sigortalı çalışan kadınların faydalandığı ödemelerle ilgili araştırmalar devam ediyor. Asgari ücretle birlikte güncellenen 2023 yılı doğum parası ne kadar oldu? İşte detaylar...



2023 DOĞUM İZNİ ÜCRETİ NE KADAR?

Çalışan kadınlar 2023 yılında ne kadar doğum izni ücretini alacağını araştırmaya devam ediyor. Herhangi bir iş yerinde sigortalı çalışan kadınların doğum öncesinde ve sonrasında 112 gün izin kullanma hakkı bulunuyor. Asgari ücrete yüzde 55 oranında zam yapıldıktan sonra sigortalı çalışan kadınların alacağı doğum izni ücreti de 24 bin 909 liraya yükseldi. Bakanlığın verdiği bu ücret doğum yapan anne adına açılan Ziraat Bankası hesabına yatıyor. Doğum parasının yatıp yatmadığı, doğum izni biter bitmez e-Devlet Kapısı üzerinden kontrol edilebiliyor. Diğer yandan 2023’te bebek sahibi olan annelere ilk doğumda 300 lira ödeme yapıyor.

Aile Bakanlığı’ndan kadınlara müjde üstüne müjde! Resmen açıklandı! 2023 doğum izni ücreti belli oldu!

DOĞUM İZNİ PARASI İÇİN ARANAN KOŞULLAR

İş hayatından doğum nedeniyle uzak kalan annelerin faydalandığı doğum izni parasına ilişkin araştırmalar sürüyor. 2023’te en az 24 bin 909 liraya yükselen doğum izni parası için aranan koşulların başında, annenin doğumdan önceki bir yıl içinde en az 3 ay sigorta primi yatırılmış olması önem taşıyor. Doğum izni başlamadan önce işten ayrılan annelere bu ücret yatırılmıyor. Kadının işyerinde sigortalı çalışmasının devamına dikkat ediliyor. Rapor süreci boyunca 112 gün işyerinde çalışılmaması büyük önem arz ediyor. Kadın çalışanlar, doktordan alacağı raporu çalışılan yere teslim ederek gerekli işlemleri tamamlamış oluyor. Bu adımdan sonra yatacak doğum izni ücreti işlemleri işyeri tarafından yapılıyor.

2023 DOĞUM YARDIMI NE KADAR?

Sigortalı çalışan kadınların anne olduktan sonra doğum öncesi ve sonrası dönemde kullandıkları izinleri kapsayan çalışamadıkları döneme ilişkin ödemeler Ziraat Bankası hesabına yatıyor. Diğer yandan tüm anneler, çalışıp çalışmadıklarına bakılmaksızın dünyaya sağlıklı gelen çocukları adına doğum yardımı ödemelerinden de faydalanabiliyor. Sigortalı çalışmasına bakılmaksızın annelere yapılan doğum desteği ödemeleri de arttı. Bu çerçevede ilk çocuk için 300 lira, ikinci çocuk için 400 lira ve üç ile daha sonrakilere 600 lira ödeme yapılıyor.

Aile Bakanlığı müjdeleri ardı ardına verdi! Resmen açıklandı! Yeni bir sosyal destek yardımı geliyor!

2023 yılı Aile Bakanlığı sosyal destek programları belli oldu! İşte 50'ye yakın sosyal destek ödemesi

Aile Bakanlığı’ndan müjde üstüne müjde! 2023 e-devlet 700 TL gıda yardımı başvurusu nasıl yapılır?


Geri Dön