10 / 01 / 2025

Aile konutu eski eşe devredilebilir mi?

Aile konutu eski eşe devredilebilir mi?

Türk Medeni Kanunu’nun 194. maddesi gereğince aile konutu olan taşınmaz eşin rızası olmadan bir başka kişiye devredilemiyor. İşte kararla ilgili tüm detaylar...



Türk Medeni Kanunu’nun 194. maddesine göre ‘aile konutu’ niteliğindeki gayrimenkul eski eşe devredilemiyor. İşte Hürriyet Gazetesi'nden Oya Armutçu'nun yazısı...

Türk Medeni Kanunu’nun 194. maddesine göre ‘aile konutu’ eşin rızasını almadan başka bir kişiye devredilemez. Devredilmişse satışın iptali için aile mahkemesinde dava açılabilir.

Eşiniz, “aile konutu” niteliği taşıyan birlikte yaşadığınız evinizi eski eşine devretti. Adeta ortada kaldınız. Ne yapacaksınız? 

Düğünde takılan 55 bin lira değerindeki altını bozdurup dükkan açan eşinizden boşanırsanız bunları geri isteyebilir misiniz?

Bu hafta sizlerden gelen aile hukukuna dönük soruları eski aile hâkimi avukat Mustafa Karadağ’a ilettim. O yanıtladı. Bakın şöyle:

EVİ EŞYALARIYLA BİRLİKTE DEVRETTİ

G.S: Eşim oturduğumuz aile konutunu, evi ve eşyaları eski eşine devretti. Ben çok zor durumda kaldım. Buna hakkı var mı?

Mustafa Karadağ: Türk Medeni Kanunu’nun 194. maddesi gereğince aile konutunun maliki olan eşin diğer eşin rızasını almadan başka bir kişiye devretmesi mümkün değildir. Tapuda şerh varsa satışı düzenleyen memurun bunu sorması gerekirdi. Somut olayda erkek eş aile konutunu eski eşe devretmiş ise mevcut eş bu satışın iptali için aile mahkemesinde dava açabilir.
 


Geri Dön