27 / 04 / 2024

Boşanma sonrası aile konutu şerhi ne olur?

Boşanma sonrası aile konutu şerhi ne olur?

Aile konutu şerhi, bir ailenin yaşamını sürdürdüğü meskenin tapusu üzerine konuluyor. Peki, eşlerin boşanması durumunda aile konutu şerhi kaldırılabilir mi? Boşanma sonrası aile konutu şerhi ne olur? İşte Medeni Kanun esasları..



Boşanma sonrası aile konutu şerhi ne olur?

Aile konutu şerhi, bir ailenin yaşamını sürdürdüğü meskenin tapusu üzerine konuluyor. Aile konutu şerhinin konulması ile malik olan eşin bazı tasarruf haklarına kısıtlamalar getiriliyor.


Örneğin malik eş, diğer eşten izin almadan evin satışını gerçekleştiremiyor. İzin almadan satış yapması durumunda, diğer eşin satış iptali davası açma hakkı bulunuyor. 


Aile konutu eşlerden biri tarafından kira ile sağlanmışsa, sözleşmenin tarafı olmayan eş, kiralayana yapacağı bildirimle sözleşmenin tarafı hâline gelir ve bildirimde bulunan eş diğeri ile müteselsilen sorumlu oluyor.


Peki, eşlerin boşanması durumunda aile konutu şerhi kaldırılabilir mi? Boşanma sonrası aile konutu şerhi ne olur?


Boşanma sonrasında, ailenin ortak kullanımına özgülenmiş ve eşler arasında eşit olarak paylaşma konusu olan konutta kalmaya ve ev eşyasını kullanmaya hangisinin devam edeceği konusunda eşler anlaşma yapabiliyor. Söz konusu esaslar Medeni Kanun kapsamında şu şekilde açıklanıyor: 


Aile konutu ve ev eşyası

1. İptal veya boşanma hâlinde

MADDE 254.- Evliliğin iptal veya boşanma kararıyla sona erdirilmesi hâlinde, ailenin ortak kullanımına özgülenmiş ve eşler arasında eşit olarak paylaşma konusu olan konutta kalmaya ve ev eşyasını kullanmaya hangisinin devam edeceği konusunda eşler anlaşabilirler. Konutta kalma hakkını elde eden eş, bu hakkın tapu kütüğüne şerh edilmesini isteyebilir.


Eşlerin aile konutunda kimin kalmaya ve ev eşyasını kimin kullanmaya devam edeceği konusunda anlaşamamaları hâlinde, hakkaniyet gerektiriyorsa hâkim, olayın özelliklerini, eşlerin ekonomik ve sosyal durumlarını ve varsa çocukların menfaatlerini göz önünde bulundurarak bu hakka hangisinin sahip olacağına iptal veya boşanma kararıyla birlikte re'sen karar verir; bu kararında kalma ve kullanma süresini belirleyerek  tapu kütüğüne şerhi için tapu memurluğuna bildirir.


Hâkim aksine karar vermedikçe hak, belirlenen sürenin bitiminde kendiliğinden sona erer. Ancak, bu süre sona ermeden yararlanan tarafın durumunda değişiklik olması hâlinde, diğer taraf hâkimden, kararın gözden geçirilmesini isteyebilir.


Eşler konutta kira ile oturuyorlarsa hâkim, gerektiğinde konutta kiracı sıfatı taşımayan eşin kalmasına karar verebilir. Bu durumda, kiralayanın sözleşmeden doğan haklarını güvenceye almak için gerekli düzenleme yapılmasına iptal veya boşanma kararıyla birlikte re'sen karar verilir. 



Aile konutu satış iptali nasıl olur?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön