01 / 05 / 2024

Aile konutu şerhi süresi!

Aile konutu şerhi süresi!

Aile konutu, evlilik birliği içinde, eş ve çocukların ikamet etmek amacıyla oturdukları gayrimenkule deniyor. Peki, aile konutu şerhi ne kadar süre geçerli? İşte, aile konutu şerhi süresi!



Aile konutu şerhi süresi!

Aile konutu, evlilik birliği içinde, eş ve çocukların ikamet etmek amacıyla oturdukları gayrimenkule deniyor. Eşlerin devamlılık arzetmeyen yahut yerleşme niyetiyle ikamet etmedikleri örneğin yazlık ev, atama nedeniyle tek bir eşin gittiği şehirde tuttuğu ev bu anlamda aile konutu sayılamıyor. 


Eşler tarafından aile konutu olarak seçilmiş ancak eşlerden birisinin adına kayıtlı ev icin diğer eş yada eşler müştereken tapuya başvurarak tapuya aile konutu şerhini koydurabiliyor.


Bunun icin başvurucunun,konutun aile konutu olduğunu kanıtlayan muhtarlıktan alınmış belge ile nüfus müdürlüğünden alınmış vukuatlı aile nüfus kayıt örneği yahut evlilik cüzdanını götürmesi yeterli oluyor. 


  

Aile konutu şerhi dilekçe örneği!


KOYDURMAK İSTEYEN : Adı Soyadı (T.C. kimlik numarası)

ADRESİ                             : ..... 

KONU                               : Aile konutu şerhi konulması talebinden ibarettir.

 

AÇIKLAMALAR : 


1. Tapuda,..... Mevkii …Pafta ...Parsel’de kayıtlı bulunan taşınmaz eşim ... ... adına kayıtlıdır.Söz konusu taşınmazı eşim ile birlikte yıllardır ortaklaşa yaptığımız tasarruflar ve çalışmalar neticesinde almış bulunmaktayız.Almış olduğumuz bu taşınmazda birlikte oturmaktayız.Aile konutu olarak özgülenmiştir.


2. Medeni Kanunun madde 194/3 “....Aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin konulmasını isteyebilir..” hükmü uyarınca taşınmaza aile konutu şerhi konulmasını istiyorum.


NETİCE VE TALEP : Yukarıda arz ve izah ettiğim nedenlerden dolayı Tapuda,..... Mevkii …Pafta ...Parsel’de kayıtlı bulunan taşınmaz üzerine aile konutu şerhinin konulmasına karar verilmesini arz ve talep ederim.



Aile konutu şerhi ne kadar süre geçerli?

Aile konutu şerhi taraflar arasında evlilik birliği devam ettiği sürece geçerliliğini koruyor. Evlilik birliği sona ererse ve taraflar evlilik devam ederken birlikte şerhin kaldırılmasını isterlerse bu şerh tapudan kaldırılabiliyor. 


Aile konutunun sağladığı haklar nelerdir?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön