29 / 04 / 2024

Aile konutu satış iptali nasıl olur?

Aile konutu satış iptali nasıl olur?

Aile konutu, resmi olarak evli olan ailelerin yaşamını sürdürdükleri mekan olup, tapu üzerine aile konutu şerhi konulabiliyor. Peki, malikin eşinden izin almadan yaptığı aile konutu satış iptali nasıl olur?



Aile konutu satış iptali nasıl olur?

Aile konutu, resmi olarak evli olan ailelerin yaşamını sürdürdükleri mekan olup, tapu üzerine aile konutu şerhi konulabiliyor.


Tapuya aile konutu şerhinin konulması ile malik olan eşin tasarruf haklarına kısıtlamalar getiriliyor. Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili  kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamıyor.


Rızayı sağlayamayan veya haklı bir sebep olmadan kendisine rıza verilmeyen eş, hâkimin müdahalesini isteyebiliyor. 


Peki, tapu üzerinde aile konutu şerhinin olduğunu ve izin alınmadan satışın yapıldığını farz edelim. Yapılan aile konutu satış iptali nasıl olur?


Rızası alınmayan eş tapu iptal ve tescil davası açabiliyor. Bu dava sonucunda, yapılan satış işlemi ve üçüncü şahıs üzerinde kayıtlı olan aile konutuyla ilgili tapu kaydı iptal ediliyor.


Tapuya aile konutu şerhi konulmamış ve aile konutu üçüncü şahıslara satılmış ise ne olacak?

Üçüncü şahıs satın aldığı meskenin aile konutu olduğunu bilerek almış ise iyi niyetli sayılamayacağından bu satış da yasal olarak geçersiz kabul ediliyor.


Diğer eş bu satışa onay vermezse satışın iptali için dava açabiliyor. Böylece üçüncü şahıs üzerinde bulunan tapu kaydı iptal edilerek ve aile konutu aileye geri iade ediliyor.


Tapuya aile konutu şerhi nasıl konulur?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön