29 / 04 / 2024

Muvazaalı satış iptali nasıl ispat edilir?

Muvazaalı satış iptali nasıl ispat edilir?

Gerçek ismi ve niteliği saklanarak, başka bir isim altında üçüncü kişileri aldatmak için göstermelik olarak yapılan satışlara muvazaalı satış deniyor. Bu durumdan etkilenen kişiler satışı iptal edebilir mi? Muvazaalı satış iptali nasıl ispat edilir?



Muvazaalı satış iptali nasıl ispat edilir?

Mal sahibinin gerçek ismi ve niteliğini saklayarak, başka bir isim altında eşinden, çocuklarından ya da borçlı olduğu herhangi bir kurumdan mal saklamak veya mal saklamak amacıyla gerçekleştirdiği satışlara muvazaalı satış iptali deniyor. 


Muvazaalı satış işlemleri, Türk hukuk doktrininde, mutlak ve nisbi muvazaa olmak üzere iki çeşit muvazaa kabul ediliyor.  Mutlak muvazaa, taraflar arasında, üçüncü kişileri aldatmak maksadıyla yapılan ve gerçekte var olmayan ve tarafları bağlamayan hukuki işlemler olarak nitelendiriliyor. Nisbi muvazaa ise, taraflar arasında, gerçek sözleşmenin saklanması amacıyla başka bir sözleşmenin yapılmış gibi gösterilmesi anlamına geliyor. 


Muvazaalı işleminden etkilenen üçüncü kişiler bazı şartlar doğrultusunda işlemin iptalini isteyebiliyorlar. Dava açabilmek için  muvazaalı satışın iptali davası dilekçesi ile başvuru yapılabiliyor. Davanın geçerlilik bulabilmesi için muvazaa işleminin satışının ispatlanması gerekiyor. Bu durum davayı açan kişinin yakınlık derecesine göre değişebiliyor. 


Muvazaalı İşlemin İspatlanması...

Yukarıda da belirtildiği gibi, muvazaalı işlemin her iki tarafı ve muvazaalı işlemden etkilenen üçüncü kişiler muvazaalı bir sözleşmenin varlığını mahkemeler önünde ileri sürebilir ve zararlarının tazminini talep edebiliyorlar. Dava için tarafların bu durumu ispat etmeleri gerekiyor. 


Muvazaa iddiasının ispatı, iddianın kim tarafından ileri sürüldüğüne göre değişiklik gösterebiliyor.  Muvazaa iddiasının muvazaalı işlemin taraflarından biri tarafından ileri sürülmesi halinde iddia yazılı delille ispatlanması gerekiyor. Bu husus Yargıtay’ın pek çok kararında vurgulanıyor.


Diğer taraftan, muvazaa iddiasının üçüncü kişiler tarafından iddia edilmesi halinde iddianın her türlü delille ispatlanabileceği de yine Yargıtay kararlarında belirtiliyor. 


Muvazaalı işlem nedir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön