23 / 12 / 2024

Muvazaalı işlem nedir?

Muvazaalı işlem nedir?

Hakikatte olmayan bir durumu varmış gibi göstermek için yapılan bir anlaşmaya muvazaa deniyor. Muvazaalı işlem nedir? Muvazaalı işlem nasıl yapılır?Muvazaalı işlemin iptali mümkün mü?



Muvazaalı işlem nedir?

Muvazaa başka bir deyişle gizli anlaşma, bir hukuki ilişkinin taraflarının üçüncü kişileri aldatmak amacı ile gerçek iradelerine uymayan ve kendi aralarında hüküm ve sonuç doğurmayan bir görünüş yaratmak konusunda anlaşmalarına deniyor.


Muvazaanın en bilindik örneklerinden birisi, borçlu bir kimsenin sahip olduğu evin borcundan dolayı satılmaması için, para ödemesi söz konusu olmamakla birlikte evi tapuda bir başka kimseye satmış gibi göstermesi oluyor. 


Muvazaalı işlemden etkilenen üçüncü kişiler muvazaalı bir sözleşmenin varlığını mahkemeler önünde ileri sürebiliyor ve zararlarının tazminini talep edebiliyorlar. Bununla beraber taraflar iddialarını ispatlaması gerekiyor. Muvazaalı işlemin iptali davası tarafın eşinin ve çocuklarının açabilmesi için istisnai durumlar söz konusu oluyor. Bu istisnai durumlar arasında, evlilik esnasında malların birlikte kazanıldığı iddiası olması gerekiyor, kadının eşine boşanma davası açmış ve bu durumu nafakaya hükmettirdiği takdirde, nafakanın tahlisini istemesi nedeniyle dava açabiliyor. 


Muvazaalı işlemle ilgili hususlar Türk Borçlar Kanunu'nun 19. maddesinde yer alıyor. Kanuna göre, bir sözleşmenin türünün ve içeriğinin belirlenmesinde ve yorumlanmasında, tarafların yanlışlıkla veya gerçek amaçlarını gizlemek için kullandıkları sözcüklere bakılmaksızın, gerçek ve ortak iradeleri esas alınıyor.


Borçlu, yazılı bir borç tanımasına güvenerek alacağı kazanmış olan üçüncü kişiye karşı, bu işlemin muvazaalı olduğu savunmasında bulunamıyor.


Muvazaalı işlemin iptali davası!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com 


Geri Dön