13 / 05 / 2024

Vekaletname iptali nasıl olur?

Vekaletname iptali nasıl olur?

Gerçek ya da tüzel kimselerin herhangi bir hukuki işlem ya da davalarına ilişkin, kendilerini temsil etmek üzere bir başka kimseyi atama işlemine vekalet deniyor. Peki, vekaletname iptali nasıl olur?



Vekaletname iptali nasıl olur?

Gerçek ya da tüzel kimselerin herhangi bir hukuki işlem ya da davalarına ilişkin, kendilerini temsil etmek üzere bir başka kimseyi ya da avukatı atama işlemine vekalet deniyor.


Vekaletnameler özel ve genel olmak üzere iki şekilde düzenlenebiliyor. Özel vekaletnameler, belli bir işlem için ve detaylardan ayrıntılı olarak bahsedilerek düzenlenen vekaletnameye deniyor.


Genel vekaletnameler ise, ayrıntıların belli olmadığı durumlarda veya birkaç yetkinin bir arada yazıldığı durumlarda düzenlenen vekaletname olarak karşımıza çıkıyor.


Peki, verilen bir vekaletname iptal edilir mi? Vekaletname iptali nasıl olur?


Vekaletnamenin iptali için yurtiçinde noterlerde, yurtdışında dış temsilciliklerimizde azilname vekaleti düzenlenmesi gerekiyor. Azilname için gerekli olan belgeler ise şu şekilde sıralanıyor:


Nüfus cüzdanı, (kişi izin alarak Türk vatandaşlığından çıkmışsa ve yabancı bir ülkenin vatandaşıysa, ilgili ülke makamlarınca verilmiş kimlik belgesi ve Mavi Kart),

Pasaport,

2 adet fotoğraf,

Vekaletnamenin düzenlendiği noterliğin adı, tarihi ve numarası, mümkünse vekaletnamenin fotokopisi, vekilin adı soyadı ve güncel adresi Vekaletname için gerekli belgeler şunlardır:

Nüfus cüzdanı, (kişi izin alarak Türk vatandaşlığından çıkmışsa ve yabancı bir ülkenin vatandaşıysa, ilgili ülke makamlarınca verilmiş kimlik belgesi ve Mavi Kart),

Pasaport,

Son 6 ay içinde çekilmiş 2 adet renkli vesikalık fotoğraf (Fotoğrafların hepsinin aynı ve önden çekilmiş olması gerekmektedir. Bilgisayarla çoğaltılmış fotoğrafların renkleri folyo ile kaplama sırasında dağıldığından bu tür fotoğraflar kabul edilmemektedir),

Vekil tayin edilecek kişinin adı, soyadı, baba adı, doğum tarihi ve T.C. kimlik numarası,

Vekil tayin edilecek kişi avukat ise T.C. kimlik numarası, üyesi olduğu Baro, bağlı olduğu Vergi Dairesi,

Tapu işlemleriyle ilgili vekaletnameler için ilgili taşınmazın tapusu veya tapu kayıt bilgileri (il, ilçe, mahalle, köyü, sokak, pafta, ada, parsel, mevkii gibi); taşıtlarla ilgili vekaletnameler için aracın ruhsat bilgileri gerekmektedir.



Vekalet nasıl verilir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön