Emlak Terimleri

Aile konutu şerhi nasıl alınır?

Ailenin oturduğu mesken olan ev, aile konutu olarak tapuya tescil edilebiliyor. Tescil halinde, eşler bazı hak ve sorumluluklara sahip olmuş oluyor. Peki, aile konutu şerhi nasıl alınır?

Aile konutu şerhi nasıl alınır?

Ailenin oturduğu mesken olan ev, aile konutu olarak tapuya tescil edilebiliyor. Tescil halinde, eşler bazı hak ve sorumluluklara sahip olmuş oluyor.


Bu ev hakkında yapılacak tüm tasarruf işlerini eşler birlikte yapıyor. Aksi durumda eşlerden biri, Medeni Kanun gereğince diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutuyla ilgili kira sözleşmesini feshedemez.


Aile konutunun tapu maliki bile olsa, bu konutu satamaz veya üzerindeki hakları sınırlayamaz. Peki, aile konutu şerhi nasıl alınır?


Eşler tarafından aile konutu olarak secilmiş ancak eşlerden birisinin adına kayıtlı ev icin diğer eş yada eşler müştereken tapuya başvurarak tapuya aile konutu şerhini koydurabiliyor. 


Bunun icin başvurucunun,konutun aile konutu olduğunu kanıtlayan muhtarlıktan alınmış belge ile nüfus müdürlüğünden alınmış vukuatlı aile nüfus kayıt örneği yahut evlilik cüzdanını götürmesi yeterli oluyor. 


Aile konutu olan yerin aile konutu olduğu konusunda çekişme varsa o zaman aile mahkemesine dilekceyle başvurup mahkeme kararı ile aile konutu şerhinin konulması talep ediliyor. 


Dilekçe örneği:


............. TAPU SİCİL MÜDÜRLÜĞÜNE


AİLE KONUTU ŞERHİ 


KOYDURMAK İSTEYEN : 

ADRESİ :

KONU   : Aile konutu şerhi konulması Talebinden ibarettir.

 

AÇIKLAMALAR : 

1. Tapuda,..... Mevkii ......Pafta ......Parsel’de kayıtlı bulunan taşınmaz eşim ............. adına kayıtlıdır. Söz konusu taşınmazı eşim ile birlikte yıllardır ortaklaşa yaptığımız tasarruflar ve çalışmalar neticesinde almış bulunmaktayız. Almış olduğumuz bu taşınmazda birlikte oturmaktayız. Aile konutu olarak özgülenmiştir.


2. Medeni Kanunun madde 194/3 “....Aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin konulmasını isteyebilir..” hükmü uyarınca taşınmaza aile konutu şerhi konulmasını istiyorum.


NETİCE VE TALEP : Yukarıda arz ve izah ettiğim nedenlerden dolayı Tapuda,..... Mevkii …Pafta ...Parsel’de kayıtlı bulunan taşınmaz üzerine aile konutu şerhinin konulmasına karar verilmesini arz ve talep ederim. Saygılarımla.

                                              

Ad Soyad         


EK : nüfus kayıt örneği



Yazlık aile konutu sayılır mı?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com