Emlak Konut

Aile malları ortaklığı nedir? Aile malları ortaklığı nasıl kurulur? Hangi durumlarda sona erer?

Aile malları ortaklığı, genellikle miras yolu ile elde edilen malların korunması için akrabalar arasında resmi sözleşme ile kurulan bir ortaklıktır. Bu ortaklıkta, herkes mallar üzerinde eşit hakka sahiptir ve ortaklar, diğer ortakların onayı olmadan, kendi malları üzerinde tasarrufta bulunamaz. İştOrtaklığa dahil olan mallar, elbirliği ile yönetilir

Aile malları ortaklığının amacı miras yoluyla kalan malların parçalanarak ekonomik zararların önlenmesidir. Ortaklığa dahil olan mallar, elbirliği ile yönetilir. Bu ortaklık yapılan sözleşme ile süreli veya süresiz olarak kurulabilir ancak belirli durumlarda aile malları ortaklığını sona ermesi de mümkündür. İşte aile malları ortaklığına ilişkin detaylar…

AİLE MALLARI ORTAKLIĞI NEDİR?

Aile malları ortaklığı, Medeni Kanun’da yer alan maddelere göre, akrabaların sahip oldukları mirasın bütününü veya bir bölümü ile ya da başka mallar da ekleyerek, iştirak durumunda mülkiyet şeklinde aralarında ortaklık oluşturulması işlemidir.

Aile malları ortaklığı, belirli bir süre için veya süresiz olarak kurulabilir. Ortaklığın kurulabilmesi için resmi sözleşmenin yapılması ve bütün ortakların bu sözleşmeyi imzalaması gerekir.

Bu tip bir ortaklığın amacı, akrabaların mirasa konu olan ya da konu olması beklenen malların dağıtılmasını önlemeyi istemesidir.

Miras hukukuna dayanan aile malları ortaklığı, özellikle ev, arsa veya tarla gibi taşınmazların miras yoluyla parçalanması nedeniyle oluşabilecek ekonomik sıkıntıları önlemeyi amaçlar.

AİLE MALLARI ORTAKLIĞI NASIL KURULUR

Aile malları ortaklığının kurulabilmesi için öncelikle sözleşmenin resmi biçimde yapılması gerekir.

Bütün ortaklar veya temsilciler hazırlanan sözleşmeyi imzalamalıdır.

Ortaklar, aralarından birini ortaklığa yönetici olarak seçebilir. Atanan yönetici, ortaklığın yönetimini gerçekleştirir.

Aile malları ortaklığı, ortakları el birliğiyle ekonomik çalışmalarda bulunması için bir araya getirir. Farklı bir karar alınmadıkça ortaklardan her biri eşit haklara sahiptir. Ortaklar, ortaklık devam ettikçe herhangi bir pay isteyemez veya bu paylardan tasarruf işlemi sağlayamaz.

 

 

Ortaklık belirli ya da belirsiz süre için kurulabilir. Sürenin belirlenmemesi durumunda her bir ortak, 6 ay önceden bildirmek şartıyla ortaklıktan çıkabilir. Bu bildirim, tarımsal işletmeye yönelik bir ortaklıkta, sadece ürünlerin yetiştiği bölgeye göre hasat mevsiminin sonu için geçerli olur.

Ortaklar, ortaklık içinde bulunan malların el birliğiyle sahibi oldukları gibi ortaklığın borçlarından da sorumlu olurlar. Ortaklık dışında kalan mallar aksi bir karar alınmadıkça ortaklığın devamı esnasında miras yoluyla ya da herhangi bir biçimde karşılıksız kazanma yoluyla elde ettikleri mallar, onların kişisel malları olur.

Aile malları ortaklığının yönetiminde tüm ortakların söz hakkı vardır. Her bir ortak, sıradan yönetim işlerini diğer ortakların katılımı olmadan gerçekleştirebilir.

AİLE MALLARI ORTAKLIĞI HANGİ DURUMLARDA SONA ERER?

Tapuda elbirliği nasıl bozulur? Tapuda elbirliğini bozmak için ne yapılır?