22 / 07 / 2024

Airborne Lidar teknolojisi ilk kez Adana'da uygulanacak!

Airborne Lidar teknolojisi ilk kez Adana'da uygulanacak!

Orman Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen "Devlet Orman larındaki Yayla Alanlarının Tespiti ve İdaresi" hakkındaki Yönetmelik gereği yayla alanlarında bulunan her türlü bina ve tesislerin tespiti ve planlanması çalışmalarına Adana'da başlandı.





Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na bağlı Orman Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen "Devlet Orman larındaki Yayla Alanlarının Tespiti ve İdaresi" hakkındaki Yönetmelik gereği yayla alanlarında bulunan her türlü bina ve tesislerin tespiti ve planlanması çalışmalarına Adana'da başlandı. Bu maksatla, yaylalarda yer alan tüm gayrimenkullerin ölçüm ve üç boyutlu haritalandırma işlemi Airborne Lidar (Havadan lazer ile profil oluşturma) teknolojisi ile yapılacak. 

Adana ve Osmaniye sınırları içerisinde bulunan ormanlık alanlardaki binlerce yayla evi bu yöntemle ölçme ve değerlendirmeye tabii tutulacak. 


Tespit çalışmalarını verinde inceleyen ve proje hakkında basma bilgi veren Orman Bölge Müdürü Abdurrahman Acer, şunları kaydetti: "Türkiye'de ilk kez uygulanacak bu yöntemle orman içerisindeki sabit kıymetlerin tespiti yapılacak ve yaylacıların uzun yıllardan beri süregelen önemli bir sorunu çözülmüş olacak, bu konudaki yasal düzenlemeler yapıldı, teknik ait yapı tamamlandıktan sonra dünyada kullanılan en son teknoloji olan Airborne Lidar yöntemi ile çalışmalara başlayacağız". 


Acer,  Adana  ve Osmaniye'deki yaylalarda bulunan 15 bin yayla evinin bu şekilde ölçüleceğini. Osmaniye ve Dörtyol'daki yaylalarla birlikte Pozantı İlçesinin Akçatekir yaylasında da ölçümlerin yapılacağını ve bu yıl içerisinde çalışmaları bitirmeye çalışacaklarını söyledi. 


Daha sonra, Proje yöneticisi BİMTAŞ 3 Boyutlu Harita ve CBS Müdürü Doç. Dr. Gürcan Büyüksalih helikopter içerisine monte edilen Airborne Lidar cihazının tanıtımını yaparak projede İstanbul Büyükşehir Belediyesi destekli 60 kişinin çalışacağını, yaylalık alanlarda bulunan tüm sabit kıymetlerin üç boyutlu haritasının çıkarılarak ölçümlerinin yapılacağını ve bu çalışmalann 1,5 ayda tanı a m la n acağın ı söyledi. 


Adana Egemen Gazetesi


Geri Dön