Airbus, 3. Havalimanı'na lojistik üs kurmak istiyor!
Dünya havacılık endüstrisinin gözü İstanbul’a yapılacak üçüncü havalimanında. İlk teklif ise dünyanın en büyük iki uçak üreticisinden biri olan Airbus’tan geldi. Airbus, havalimanına lojistik üs kurmak için 20 bin metrekare yer istedi.
LİMAK Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Özdemir geçen hafta Kosova’da gençlere havalimanı işletmeciliği eğitimi veren LimakASI’nın (Limak Airport Services Institute), dünyanın önde gelen sivil havacılık okullarından ENAC’la yaptığı stratejik işbirliğinin imza törenine katılmak üzere Fransa’daydı. Özdemir, burada dünyanın en büyük iki üreticisinden biri olan Airbus’ın daveti üzerine LimakASI’nın öğrencileriyle birlikte Toulouse’daki Airbus tesislerini gezip, firma yetkilileriyle birtakım temaslarda bulundu.
ORTADOĞU'YA KAYIYOR
Airbus yetkilileriyle görüşmesi sonrasında açıklamalarda bulunan Özdemir, “Airbus, yeni havalimanımızı anlatmamızı istedi. Son dönemde müşterilerinin Batı'dan Ortadoğu’ya doğru kaymakta olduğunu, geçen yıl aldıkları 140 uçak siparişinin sadece bir tanesinin İngiltere’den olduğunu, kalan siparişlerin tamamının Orta ve Uzakdoğu’dan olduğunu anlattılar. Ve bu sebepten dolayı Türkiye’de yapılan 3. havalimanının konumunun çok stratejik olduğunu belirttiler” dedi. 3. havalimanı ile yakından ilgilenen Airbus’ın burada 20 bin metrekarelik yer talep ettiğini vurgulayan Özdemir, “Airbus, müşterilerine yakın olmak istiyor. Bakım onarım için uçakları Toulouse’ye kadar getirmek istemiyorlar. Bu nedenle 3. havalimanında yer kiralamak istediler” diye devam etti.
NİTELİKLİ ELEMAN ÖNEMLİ
Airbus’ın daha önce bu yatırımı farklı ülkelerde yapma kararı aldığını hatırlatan Özdemir, “Ancak daha sonra, işlerin planladıkları gibi gitmemesinden dolayı Türkiye’ye yönelmişler. Türkiye’deki nitelikli işgücünün de bunda etkisi var. Çünkü diğer ülkelerde İngilizce bilen insan bulma konusunda dahi sıkıntı yaşamışlar” diye anlattı.
AIR FRANCE ZARARDA
Airbus yetkililerinin THY’yi çok beğendiklerinden de bahsettiklerini anlatan Ebru Özdemir, “Air France’nin THY ile rakip olduğu Afrika hatlarında zarar ettiğini de hatırlattılar diye konuştu.
Enerji Holding’i kurabiliriz
Limak’ın enerji yatırımlarından da bahseden Ebru Özdemir, “Enerji alanında dikey entegrasyonunu tamamlamış en büyük gruplardan biriyiz. Önümüzdeki dönemde enerji grubumuzu bir araya toplayıp, Limak Enerji Holding’i kurabiliriz. Hedefimiz üretim ve dağıtımda Türkiye’nin ilk 3’ü arasına girmek” diye konuştu.
Coğrafi konumu satın alınamaz
Limak-Kolin-Cengiz-Mapa-Kalyon Ortak Girişimi tarafından hayata geçirilecek 3’üncü havalimanının coğrafi açıdan çok stratejik bir konumda olduğunun altını çizen Özdemir, “Bu coğrafi konum parayla satın alınamayacak kadar kıymetli. Bu nedenle tüm dünya havacılık piyasasının gözü 3. havalimanında. Airbus gibi dev şirketlerin burada yer istemesi Türkiye’nin havacılık üssü olması açısından önemli” dedi.
Lyon ve Nice gündemimizde
Limak olarak Fransa’daki özelleştirmeleri de takip ettiklerini ifade eden Ebru Özdemir, “Lyon ve Nice havalimanları özelleşecek. Bu özelleştirmeleri de izliyoruz.
Lyon’lu ortağımız da bizi bu konuda motive ediyor. Havacılık bizim sevdiğimiz bir iş. Deneyimimizle Avrupa’ya katmadeğer yaratabileceğimizi düşünüyoruz” diye devam etti.
Akşam