29 / 04 / 2024

Akaryakıt sektöründe 5,6 milyar Türk Lirası kamu zararı ortaya çıkarıldı

Akaryakıt sektöründe 5,6 milyar Türk Lirası kamu zararı ortaya çıkarıldı

Ticaret Bakanlığı koordinasyonu akaryakıt kaçakçılığı ile mücadele eden Akaryakıt Özel Ekibi, kurulduğu zamandan bu güne 1800 şirkete yönelik çalışma sürdürürken 15,6 milyar Türk Lirası kamu zararı tespit edildi.



Ticaret Bakanlığın tarafından verilen bilgiler kapsamında, kurulduğu 21 Eylül 2014'ten bu yana Akaryakıt Özel Ekibi tarafından 1800 şirkete yönelik çalışma yapıldı ve 15,6 milyar liralık kamu zararı ortaya çıktı. Öte yandan bu senenin 9 ayında ise 47 firmaya yönelik yapılan çalışma kapsamonda bu kuruluşlarca düzenlenen 3,2 milyar liralık sahte fatura sebebi ile kamunun 1,4 milyar lira zarara uğratıldığı kaydedildi.

YASA DIŞI DÜZENEK TESPİT EDİLDİ

ekonomim.com'da yer alan habere göre; ekipler tarafından yapılan denetimlerde, 43 akaryakıt firmasının yazar kasa ve otomasyon sistemlerine müdahale edilerek yasa dışı gizli düzeneklerle kayıt dışı akaryakıt sattıkları bildirildi. Bu söz konusu bayiler için gerekli işlemlerin yapılması amacı ile Vergi Denetim Kurulu Başkanlığına bildirildi. Bu bildirim sonrasında, düzenlenen vergi inceleme raporlarına istinaden yargı kararları sonuçlanana kadar bu bayilerin faaliyetlerinin geçici durdurulmasına karar verildi.

Kurulduğu 2014 yılından bu zamana kadar Akaryakıt Özel Ekibi tarafından 1800 şirkete yönelik yürütülen çalışmalarda, bu kuruluşlarca 45 milyar Türk Lirası sahte fatura düzenlendiği tespit edildi. Buna göre, bu yılın 9 aylık döneminde Gümrük Muhafaza birimlerince 47 olayda, 13 milyon lira değerinde ve 769 ton kaçak akaryakıt kaydedildi.

Türkiye’de ilk defa tüm kolluk birimlerinin tek çatı altında yer aldığı Akaryakıt Özel Ekibi, Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Vergi Denetim Kurulu Başkanlığından yapılan görevlendirmelerle faaliyetlerini yürütüyor. Ekipte, akaryakıt ve buna bağlı vergi kaçakçılığının önlenmesine yönelik ihtisaslaşmış personel işbirliği içinde görev yapıyor.

Akaryakıt sektöründe 5,6 milyar Türk Lirası kamu zararı ortaya çıkarıldı

AKARYAKIT NASIL OLUŞUR?

Petrol, denizlerdeki bitki ve hayvanların çürüdükten sonra oluşan kalıntılarından meydana gelir. Bu kalıntılar deniz yatağında milyonlarca sene boyunca çürüdükten sonra, geriye yalnızca yağlı maddeler kalır. Çamur ve büyük kaya katmanları altında kalan yağlı maddeler de petrol ve gaza dönüşür.

Motorine bu gece 1.57 TL indirim geliyor! Fiyatlar 40 TL'nin de altına düşecek! Sürücüler dikkat! 

Akaryakıtta dev indirim! İndirim tarihi resmen belli oldu! Duyanlar istasyonlarda kuyruklar oluşturacak!

Motorine yarın tam bu kadar indirim geliyor: Sürücülere son dakika müjdesi! İl il açıklandı! 

 


Geri Dön