18 / 05 / 2024

Akaryakıt zammı nakliye maliyetini uçurdu! Kilo başına maliyet 3 liraya yaklaştı!

Akaryakıt zammı nakliye maliyetini uçurdu! Kilo başına maliyet 3 liraya yaklaştı!

Akaryakıt fiyatlarının artmasıyla birlikte nakliye maliyetleri de yükseldi. Bu kapsamda Antalya'dan alınan ürün İstanbul'a getirilirken kilogram başına 2 lira 90 kuruşa denk geliyor. İşte detaylar... 



Akaryakıt zamlarının ardından nakliye sektöründeki maliyetler artıyor. TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ulaştırma sektöründeki esnafa ticari akaryakıt fırsatının verilmesi talebinde bulunmuştu.

Sözcü'den Saygı Öztürk'e konuşan Yalım'ın nakliyecilerin yol masrafına dair yaptığı hesaba göre, ürün halden bedavaya dahi alınsa sadece Antalya'dan İstanbul'a gelene kadar kilogram fiyatı 2.90 lira oldu.

Ayrıca tarladan çıkan ürünlere komisyoncu - hal ücretleri, KDV ve halden şehir içi nakliye ücreti ile satıcı kârı da ekleniyor.

TEK GİDİŞ 6 BİN 240 TL

Antalya - İstanbul arasının yaklaşık 800 kilometre olduğunu, dönüşle beraber 1.600 kilometre kat edildiğini aktaran Yalım, halden ürün taşıyan kamyoncularla beraber yaptığı hesaba göre, 20 ton sebze taşıma kapasitesine sahip olan, kırkayak diye tabir edilen bir kamyon ya da bir TIR'ın 100 kilometrede yaklaşık 40 litre mazot yaktığını ve bu araçın Antalya'dan İstanbul'a, 800 kilometrede 320 litre mazot yaktığını hesapladı. Yalım bu durumda, "Antalya'daki mazot fiyatına göre hesap yaptığımızda, Antalya-İstanbul arası sadece gidiş maliyeti yaklaşık 6 bin 240 TL oluyor" diye bildirdi.

KİLO BAŞINA MALİYET 3 TL'YE YAKLAŞTI

Yol, köprü geçiş ücretleri ve şoförün günlük giderleri ile ücreti de buna eklendiğinde bir kamyoncunun sadece tek yön giderinin 11 bin 8 lira olduğunu belirten Yalım, bu masraflara kamyoncunun yapacağı kârı, ödeyeceği vergileri, işletme giderlerini ilave edilirse yaklaşık tek sefer 29 bin Türk Lirası olduğunu söyledi.

Gidiş-dönüş bu maliyetinin 58.000 bin lira olduğu bilgisini veren Yalım, "20 ton taşıyan araç için Antalya-İstanbul arasında 1 kg ürün 2 lira 90 kuruşa taşınıyor. Yani Antalya'dan 10 kg'lık karpuzu bedavaya alsanız bile, şehir içindeki halden-satıcıya ulaşım masrafı hariç, İstanbul haline geldiğinde 10 kg karpuz için 29 TL bedel ödemek zorunda kalınıyor" dedi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Şehitkamil'de konut imarlı 2 arsa satacak!

Elektrikli Opel Corsa'ya bu ay tam 166 bin TL zam geldi! İşte Opel Corsa-e Temmuz 2023 fiyatları!

Eminönü, Alibeyköy tramvay hattı 1/5000 ve 1/1000 ölçekli plan tadilatı askıya çıkarıldı!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön