16 / 05 / 2024

Akaryakıt zammından sonra enflasyonda büyük artış bekleniyor!

Akaryakıt zammından sonra enflasyonda büyük artış bekleniyor!

Akaryakıt fiyatlarına yapılan özel tüketim vergisi (ÖTV) zamından sonra ekonomistler önümüzdeki dönemde TÜFE'de sert yükseliş bekliyorlar.



Cumhuriyet'te yer alan detaylara göre, hükümet seçim öncesi uygulanan ekonomi politikalarının sonucu ve deprem kaynaklı yükselen maliyetler sebebiyle peş peşe gelir artırıcı önlemler alıyor. Bu çerçevede cumhurbaşkanına akaryakıtta ÖTV'yi beş kat artırma yetkisi verilmişti. Söz konusu ÖTV tutarları senede iki kere revize edilecek.

2026 YILINDAN BERİ HİÇ VERGİ ARTIŞI YAPILMAMIŞTI!

Bakanlık tarafından dün yapılan açıklamada akaryakıttan alınan verginin enflasyon karşısında eridiği ifade edilerek, "maktu olan bu vergilerde uluslararası petrol fiyatları ve döviz kurundaki artışlara rağmen 2016 yılından itibaren bugüne kadar neredeyse hiç vergi artışı yapılmamıştır" denildi.

AĞUSTOS'TA VERGİ ETKİSİ DİKKAT ÇEKECEK!

Açıklamada yurttaki akaryakıt fiyatlarının alım gücünün daha fazla olduğu Avrupa ülkelerine kıyasla çok daha ucuz olduğu kaydedildi.

Söz konusu açıklamaya göre benzinin pompa fiyatı yüzde 27.7 yükselişle 34.1 TL'ye, motorinin pompa fiyatı yüzde 22.7 yükselişle 32.4 EL'ye çıkarıldı.

Ekonomistler de temmuz ayında enflasyonun büyük oranda artarak çift haneye ulaşabileceğini, dolaylı etki ve zammın temmuz ortasında gerçekleşmesi sebebiyle ağustos ayında da enflasyonuna da vergi zamlarının da etki edeceğinin tahmininde bulundu.

Reuters'ın hesaplamalarına değerlendirdiği bir ekonomist, "Vergi artışlarının bazılarının ay ortasında gelmesi nedeniyle etkinin bir kısmı önümüzdeki aya da kalacak... Dolaylı etkileri de olacak" açıklamasında bulundu.

Öye yandan Bankacılar kur, faizler ve vergilerde artışların sürpriz olmadığını, seçim öncesi uygulanan politikaların ve deprem nedeniyle artan harcamaların sonucu olarak gördüklerini kaydediyorlar.

TOKİ Gaziosmanpaşa 2023 projesinde son dakika! 665 yeni konut için beklenen tarih geldi! 

Borsa yeni haftaya rekorla başladı!

Fındık üreticisinin fiyat beklentisi yükseldi: Çiftçiler en az 100 TL istiyor! Fındık fiyatı ne olacak?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön