05 / 05 / 2024

Akaryakıtta vergi indirimi olacak mı? Kanun teklifi verildi!

Akaryakıtta vergi indirimi olacak mı? Kanun teklifi verildi!

Akaryakıt fiyatlarına peş peşe gelen zamlar tüm vatandaşların gündeminde. Benzin ve motorine gerçekleştirilen rekor zamla benzinin litre fiyatı İstanbul’da 18,78 TL'ye yükseldi. Zamların ardından akaryakıttaki KDV oranının yüzde 1'e indirilmesi için kanun teklifi verildi...



KRTTV'de yer alan habere göre; 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun Teklifi’nin gerekçesinde şunlara yer verildi;
 
“Ülkemizin içinde bulunduğu ve Türk lirasının değer kaybetmesinden kaynaklanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle neredeyse her gün akaryakıt fiyatlarına artış yapılmaktadır. 4 Ekim 2021'den bu yana Türkiye'de benzinin ve motorinin litre fiyatı yaklaşık dört kat artmıştır. 4 Ekim 2021' de litresi 7,84 TL olan benzinin fiyatı 10 Ocak'ta 13,65 TL ye ulaşmış; günümüzde ise benzinin litre fiyatı 18,78 TL, motorinin litre fiyatı 19,04 TL'dir. Yapılan araştırmalara göre Türkiye, akaryakıt üzerinde en çok gelir vergisi uygulayan ülkelerden birisi olarak tanımlanmaktadır. Yapılan çalışmalar, 2020'nin ikinci çeyreğinde Türkiye'de günlük ortalama gelirin 20,57 dolar olduğunu ve bu durumda bir litre benzin alabilmek için günlük gelirin yüzde 4,41'ine ihtiyaç duyulduğunu göstermektedir.

“MOTORİNDE ZAM ORANI SON BİR YILDA YÜZDE 198'E ULAŞTI”

Motorinde ise zam oranı, yıl başından bu yana yüzde 73, son bir yılda yüzde 198'e ulaşmıştır. TÜİK'in Şubat 2022'de açıkladığı yıllık enflasyonun yüzde 54,44 olduğu göz önüne alındığında, akaryakıttaki zammın büyüklüğü de ortaya çıkmaktadır. Akaryakıt fiyatlarına gelen zamlar dolaylı olarak her ürüne yansımakta, vatandaşın alım gücünü düşürerek içinde bulunduğumuz ekonomik darboğazı derinleştirmektedir. Sonuç olarak; belirttiğimiz bu sebeplerle 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair teklifimizle akaryakıt işlemlerinden alınan KDV oranının yüzde 1’e indirilmesi amaçlanmaktadır.”

Benzin ve motorine rekor zam! Bu gece depoları doldurun...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön