23 / 12 / 2024

AKÇANSA'dan gelecek nesiller için önemli adım!

AKÇANSA'dan gelecek nesiller için önemli adım!

İstanbul Teknik Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’ nde yarın başlayacak İstanbul Karbon Zirvesi’ nin sponsorlarından biri olan AKÇANSA, gelecek nesilleri de düşünerek çevre dostu adımlar atıyor...




Türkiye’nin lider yapı malzemeleri şirketi olan AKÇANSA’nın Genel Müdürü Hakan Gürdal, bugünü ve yarınları düşünerek adım attıklarını belirterek, “5 yıl önce yüzde 2 olan alternatif yakıt kullanım oranımızı 2020 yılına kadar yüzde 30’a çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.


İstanbul Teknik Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde yarın başlayacak İstanbul Karbon Zirvesi’nin sponsorlarından biri olan AKÇANSA, gelecek nesilleri de düşünerek çevre dostu adımlar atıyor.


Türkiye’nin lider yapı malzemeleri şirketi AKÇANSA’nın Genel Müdürü Hakan Gürdal, gelecek nesiller için küresel bir tehdit haline gelen ve dünya genelinde tüm ülkelerin gündeminde bulunan karbon sorununun ele alınacağı zirveyle ilgili şunları söyledi: ”Karbon salımı ile ilgili farkındalığın artması ve alınacak kararların hem Türkiye hem de dünya genelinde son derece önemli sonuçları doğuracağı şüphesiz. Biz de AKÇANSA olarak İstanbul Karbon Zirvesi’nin sponsorlarından biri olmaktan son derece mutluyuz.”


AKÇANSA Genel Müdürü Hakan Gürdal, bugünü olduğu kadar yarını da düşünerek adım attıklarını vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Yarım asra yakın bir süredir Türk çimento sektörüne yön veren bir şirket olarak yeni yatırımlarımızı enerji ve sürdürülebilir çevre alanına yönlendiriyoruz. Bu doğrultuda tüm paydaşları ve dünya için olumlu sonuçlar doğuracak yenilenebilir enerji kaynakları, atık yönetimi uygulamalarıyla verimlilik ve sürdürülebilirlik odaklı çalışıyoruz.”


İklim değişikliği ve etkileri konusunda kamuoyu bilincinin arttığını belirten Gürdal, karbon yönetimi, emisyon ticareti ve temiz teknolojilerin geliştirilmesine yönelik yapılan çalışmalarla sera gazını önlemede ciddi stratejiler geliştirildiğini, AKÇANSA olarak birçok projeyi desteklediklerini kaydetti.


Fabrikalarındaki atık kullanımıyla son 5 yılda karbon emisyonu anlamında önemli tasarruf gerçekleştirdiklerini vurgulayan Hakan Gürdal, “5 yıl önce yüzde 2 olan alternatif yakıt kullanım oranımızı 2020 yılına kadar yüzde 30’a çıkarmayı hedefliyoruz. Üretim tesislerimizde alternatif yakıt ve hammadde kullanımı, çevre koruma konusundaki hassasiyet, iş güvenliği ve çalışma etiği gibi önem taşıyan süreçlerde çok yüksek standartlar uyguluyoruz” dedi. Hakan Gürdal, özellikle atık yönetimi konusunda gönüllü elçililik yaptıklarını ve bu anlamda sektörün öncüsü olarak bayrağı taşıdıklarının altını çizdi.


"60 BİN TON CO2 TASARRUFU SAĞLAMIŞ OLDUK


2011 yılında Çanakkale’de faaliyete geçen Türkiye’nin ilk Atık Isı Geri Kazanım Tesisi’ni kurduklarını belirten Gürdal, Atık, Isı Geri Kazanımı tesisleriyle çimento üretim teknolojisinde fabrikalarının yüzde 30 enerji ihtiyacını karşıladıklarını belirterek, “105 milyon kwh kapasiteye sahip tesisimizle Çanakkale ilinin tüm evsel elektrik ihtiyacını karşılıyoruz. Karbon emisyonu olarak da 60,000 ton CO2 tasarrufu sağlamış olduk” dedi.


Geçen yıl Çanakkale Fabrikasında Alternatif Yakıt Besleme tesisini tamamladıklarını dile getiren Hakan Gürdal, bu tesisin Mart 2013'den itibaren Türkiye’de lastiğin parçalanıp yakılabildiği ilk ve tek tesis olduğunu kaydetti.


Gerçekleştirdikleri ‘CO2 Tek Karbon Çift Oksijen Projesi’yle Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği tarafından Sürdürülebilir Atık Yönetimi ve İletişimi alanında ödüle layık görüldüklerini belirten Hakan Gürdal, kuruldukları günden beri çevresel ve sosyal alanlarda sektöre öncülük ettiklerinin altını çizerek, sektörün ilk Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayımladıklarını belirtti.


Bu sene biyolojik çeşitliliğin artırılması ve geliştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla Biyoçeşitlilik Günü düzenlediklerini dile getiren Gürdal, üniversite öğrencileri arasında da “Biyolojik çeşitliliği artır, doğal hayata değer kat’ konulu Biyoçeşitlilik Proje Yarışması düzenlediklerini belirtti.


AKÇANSA olarak sorun değil çözüm odaklı çalıştıklarını dile getiren Hakan Gürdal, biyoçeşitliliğin bozulmasına engel olmak ve rezervi biten alanları hızla rehabilite etmenin öncelikli hedefleri olduğunu belirtti.


İSTANBUL KARBON ZİRVESİ


İTÜ başta olmak üzere İstanbul Sanayi Odası, EÜAŞ, TÜBİTAK MAM, Marmara Belediyeler Birliği, ODTÜ Petrol Araştırma Merkezi, Enerji Verimliliği Derneği, Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi, Enerji Ekonomisi Derneği, Lisanssız Elektrik Üreticileri Derneği, Enerji ve İklim Değişikliği Vakfı, Enerji Ticareti Derneği, Nükleer Mühendisler Derneği, Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği, Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği, Türkiye Kimya Sanayicileri Derneği, Petrol Sanayi Derneği, Hazır Beton Birliği, Plastik Sanayicileri Derneği gibi derneklerin aktif olarak yer alacağı İstanbul Karbon Zirvesi’ne oldukça yüksek bir katılım bekleniyor.


Avrupa Komisyonu ile Avustralya Büyükelçiliği Ticaret Komisyonu gibi paydaşların bulunduğu zirveye, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Ekonomi, Çevre ve Şehircilik, Bilim Sanayi ve Teknoloji, Orman ve Su işleri bakanlıklarının yanı sıra EPDK ve SPK destek veriyor.



Beyaz Gazete


Geri Dön