19 / 05 / 2024

Akdamar'ın çevresi 150 bin liraya güzelleşecek

Akdamar'ın çevresi 150 bin liraya güzelleşecek

Van'daki Akdamar Kilisesi'nin çevre düzenlemesine 150 bin lira harcanacak



Vaspurakan Kralı 1'inci Gagik tarafından Van Gölü'ndeki aynı adı taşıyan adanın üzerine 915- 921 yılları arasında yaptırılan Akdamar Kilisesi, 2006'da 4 milyon liraya restore edilip, 29 Mart 2007'de anıt müze olarak açıldı. Kilisenin çevresindeki din adamlarına ait 34 oda ise projede bulunmadığı için restore edilmedi. Van Valisi Münir Karaloğlu, kilisenin 12 Eylül 2010'da ibadete açılabileceğini açıkladı. Bunun üzerine kilise çevresinde bulunan ve düzenlemesi yapılmayan bölümler için de harekete geçildi.
Hürriyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Akdamar'ın çevresi 150 bin liraya güzelleşecek

Van Gevaş ilçesindeki Akdamar Adası'yla aynı adı taşıyan tarihi kilise, çevre düzenlemesiyle seneye başlaması planlanan ibadete hazırlanıyor.Vaspurakan Kralı 1. Gagik tarafından 915- 921 yılları arasında yaptırılan Akdamar Kilisesi, 2006 yılında 4 milyon liraya restore edilip, 29 Mart 2007'de anıt müze olarak açıldı. Kilisenin çevresindeki din adamlarına ait 34 oda ise projede bulunmadığı için restore edilmedi. Van Valisi Münir Karaloğlu, kilisenin 12 Eylül 2010'da ibadete açılabileceğini söyledi. Bu gelişmelerin ardından, düzenlemesi yapılmayan bölümler için de harekete geçildi. Van Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Dr. Zeki Taştan, çalışma için gerekli olan 150 bin liranın da geldiğini belirterek, "Proje aşamasındayız, en kısa sürede ihaleye çıkarılacak" dedi.
Radikal

Van Valisi Münir Karaloğlu, 12 Eylül 2010 tarihinde bütün Ermeni vatandaşları Akdamar Kilisesi'nde ibadete beklediklerini söyledi

Karaloğlu restore edildikten sonra anıt müze olarak turizme açılan Akdamar Adası'ndaki kilise ile ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, kilisenin ibadete açılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile gerekli yazışmaların yapıldığını belirtti.

Kilisenin 12 Eylül 2010 tarihinde ibadete açılabileceğini ifade eden Vali Karaloğlu, bu açılışa Ermenileri de davet edeceklerini bildirdi.

Konuyla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı ile Ankara'da temaslarda bulunduğunu anlatan Vali Karaloğlu, "12 Eylül 2010'da bütün Ermeni vatandaşlarımızı Akdamar Kilisesi'nde ibadete bekliyoruz" dedi.

-ERMENİSTAN VE İRAN KAPILARI-
İran ve Ermenistan'ın Van'ın dış turizm potansiyelinde önemli bir paya sahip olduğunu söyleyen Vali Karaloğlu, bu ülkelerden gelecek 1 milyon turist hedefine ulaşabileceklerini kaydetti.

Vali Karaloğlu, bunun için öncelikle Türkiye ile İran arasındaki geçişi sağlayan noktalardan biri olan Kapıköy Sınır Kapısı'nın transit geçişe açılması gerektiğini bildirdi. Karaloğlu, Ermenistan'la sınır kapısı açılmasının Van'ın turizmi açısından yararlı olacağını da bildirdi.
AA

 


Geri Dön