27 / 12 / 2024

Akfen Holding 5,5 milyar TL'lik yatırım planı yapıyor!

Akfen Holding 5,5 milyar TL'lik yatırım planı yapıyor!

Akfen Holding, iştirak satışlarından elde ettiği geliri farklı iş kollarına yatırıyor. Yeni şehir hastanesi projeleriyle ilgilenen holding, öğrenci yurtları da kuruyor. Akfen Holding CEO’su Süha Güçsav toplamda 5,5 milyar TL’lik yatırım planları olduğunu açıkladı.



Akfen Holding CEO’su Süha Güçsav, “Ayrıca uluslararası bir şirketle bağımlılık klinikleri açacağız” diyor. Enerjide ise yeni ortaklarla büyüyeceklerini belirten Güçsav, toplamda 5,5 milyar TL’lik yatırım planları olduğunu söylüyor.


Bu yıl 41’inci yılını kutlayan Akfen Holding, Türkiye’nin önde gelen altyapı yatırım holdinglerinden biri. Farklı iş kollarında varlık gösteren Akfen Holding’i bir ‘proje geliştirme platformu’ olarak tanımlayan şirketin 23 yıllık CEO’su Süha Güçsav, Türkiye’deki pek çok şirketten farklı bir iş kültürleri olduğunu vurguluyor. Güçsav, sıfırdan yaptıkları ya da özelleştirmelerden aldıkları yatırımları büyüterek marka haline getirdiklerini, sonrasında ise stratejik ortaklarla sermaye yapılarını güçlendirdiklerini söylüyor. Süha Güçsav, “Şirketlerimizi temettü verir hale getirdiğimiz noktada hisselerimizi transfer edip buradan yarattığımız öz kaynaklarla yeni alanlara yatırım yapıyoruz” diyor. Son olarak TAV Havalimanları Holding’de kalan yüzde 8,12 hissesini 160 milyon dolar karşılığında Aeroports de Paris’e satışıyla gündeme gelen Akfen Holding’in bundan sonraki yol haritasını Süha Güçsav ile konuştuk.


Özelleştirmelerden alıp büyüttüğünüz şirketleri geliştiriyorsunuz sonra da hisse çıkışlarına başlıyorsunuz. Bu strateji gruba ne kazandırıyor?


Bir şirketi büyütebilmek ve markalar yaratabilmek için bunu kendi öz kaynağınızla yapmanız mümkün olmayabilir. Özellikle altyapı yatırımları çok uzun yıllar sonra geri dönüyor. Biz, sıfırdan yarattığımız şirketler belli aşamalara geldiğinde içine yeni hissedarlar alıp öz kaynaklarını kuvvetlendiriyoruz. Bu şirketleri büyütüp markalaştırıyoruz. Yeni yarattığımız öz kaynakları da yeni girdiğimiz işlere kaynak olarak aktarıyoruz. Yönetim kurulu başkanımız Hamdi Akın, bir işe girerken vizyon olarak, “5-10 yıl sonra ne kadarlık istihdam yaratabilirim, buradan bir marka yaratıp ileride başka ortaklarla iş yapabilir miyim?” şeklinde bakıyor.


Son yaptığınız TAV satışı da bu stratejinizin örneklerinden biri mi?


Evet. 1997 yılındaki kurduğumuz TAV Havalimanları Holdingi bir tek Atatürk Havalimanı boyutunda tutup, yap-işlet-devret döneminin sonuna kadar bekleyip devlete iade edebilirdik. Biz bunu yapmak yerine bir marka yaratmak uğruna yıllar içinde yeni ortaklar almaya başladık. Elimizde kalan son yüzde 8,12’lik hisseyi de Aeroport de Paris şirketine 160 milyon dolara sattık. TAV’dan sağladığımız kaynakları 5,5 milyar TL’lik yeni yatırımlarımıza aktardık.


Önümüzdeki dönemde yatırım planlarınızda hangi sektörler başı çekecek?


En önemli yatırım planlarımızın başında sağlık geliyor. Türkiye şehir hastaneleri alanında önemli bir atağa kalktı, kamu-özel işbirliği (PPP) ile son derece başarılı bir model uyguluyor. 755 yataklı Isparta Şehir Hastanesi’ni tamamladık. Bin 81 yataklık Eskişehir Hastanesi ile 480 yataklı Tekirdağ Hastanesinin yapımına devam ediyoruz. 5,5 milyar TL’lik yatırım paketinin 4 milyar TL’lik kısmı bu projelere gidecek. Isparta’da 940 kişilik yeni istihdam yarattık, Eskişehir Hastanesi’nde ise bu rakam bin 300 kişiyi bulacak.


Yeni hastane yatırımlarınız olacak mı?

Denizli Şehir Hastanesi’ne teklif veriyoruz, belki birkaç hastane ile de ilgileneceğiz. Şehir hastanesi işini sevdik. Fırsat olursa yurtdışına da bakacağız. Çünkü burada ciddi bir tecrübe ve bilgi birikimi oluşturuyoruz. Gelecekte bu yatırımlarımıza yeni ortaklar alabiliriz. Hisse transferi yoluyla bunları nakde çevirip, sonra tekrar dönüp yeni geliştirmekte olduğumuz yatırımlarda kullanabiliriz.


Mersin Limanı için yeni yatırımlar gündemde mi?


Dünyanın en büyük liman işletmecisi Singapurlu PSA ile özelleştirmeden Mersin Limanı’nın 36 yıllık işletme hakkını 755 milyon dolar ödeyerek aldık. Dünyada gemi boyutları çok hızlı şekilde değişiyor. Yükü elleçlemek için daha güçlü ve daha derin yatırımlara ihtiyaç duyuluyor. Bu nedenle limana büyük bir rıhtım projesini de içeren 650 milyon dolarlık yatırım yaptık. Daha önce Türkiye’ye çok nadir olarak gelen 14 bin TEU’luk gemiyi elleçler hale geldik. Yeni yatırımla birlikte yıllık rıhtım kapasitemiz 2,6 milyon TEU’ya çıktı. Bunu daha da büyüteceğiz. Bunun ikinci ve üçüncü fazlan var. Önümüzdeki yıllarda limanı yılda 4,5 milyon konteynır elleçleyebilecek kapasiteye çıkaracağız.


Enerji sektörüne yönelik hedefleriniz neler?


TÜVSÜD satışından yarattığımız öz kaynak ile yenilenebilir enerji kaynaklama sıfırdan yatırım yapmaya başladık. Gelecek yeşil enerjide... Biz de grup olarak Akfen Yenilenebilir Enerji adıyla Türkiye’nin en önemli enerji platformlarından birini oluşturduk. Nehir tipi santrallerimiz, güneş ve rüzgar lisanslarımız var. Geçen yıl EBRD ve IFC bu şirkete 200 milyon dolar sermaye koyarak bizim ortağımız oldu. İki yılda 500-600 megavatlık çalışır santrale ulaşmayı hedefliyoruz. 3-5 yılda da bu rakamı 1.000 megavat ve üzerine çıkarmayı planlıyoruz.


Farklı sektörlere yönelik yatırımlarınız olacak mı?


Kredi ve Yurtlar Kurumu ile yaptığımız anlaşmalarla üniversitelerdeki öğrencilere yönelik yurtlar yapıyoruz.  Ankara  Hacettepe’de daha önce yaptığımız iki bloklu yurdumuz faaliyette., Isparta ve Kütahya’da da yeni yurtlar yapıyoruz. Bunların yatırım değeri 135 milyon TL. Bunların sayılarını daha da artırabiliriz. Gündemde olan bir sorunla ilgili olarak farklı bir yatırıma soyunmayı da planlıyoruz.



Nedir bu yeni alan?


Türkiye ciddi bir uyuşturucu sorunuyla karşı karşıya. Türkiye’de bunları tedavi edecek özel bağımlılık klinikleri yok. AMATEM’ler çatısı altında çok sınırlı kapasite var. Biz bu konuda ismini veremeyeceğim uluslararası bir firma ile stratejik ortaklığa gidiyoruz. Bu doğrultuda Türkiye genelinde bağımlılık klinikleri kurarak kamuya önemli bir hizmet sunmak istiyoruz. 10 klinik ile işe başlayacağız. Bunların her biri 60 yatak kapasiteli olacak. 10 klinik başarıya ulaşınca önce 50, daha sonra ise 100 kliniğe çıkacağız. İstanbul ile başlayıp diğer şehirlere yayılacak. Bu iş bir anlamda sosyal sorumluluk projesi gibi de olacak.


Turizme yönelik yeni gelişmeler var mı?


İşletmesini Fransız otel devi Accor Gnıbu ile birlikte yaptığımız otel yatıramlarımızın sayısı 20’ye ulaştı. Bunun yanında Akfen İnşaat olarak iki otel yatırımına devam ediyoruz. Uludağ’da bir otelimiz vardı, burasını butik otel olarak yenileyeceğiz. Bodrum Cennet Koy’da ise bir yatırıma başladık. O da 40 milyon dolar civarında bir yatırım olacak. Burasmın işletmesi için çeşidi yabancı gruplarla görüşüyoruz.



Ekonomist



Geri Dön