02 / 05 / 2024

Akfen Holding, halka arzı küçülttü!

Akfen Holding, halka arzı küçülttü!

Akfen Holding A.Ş, halka arz oranında değişiklik yaparak, halka arz edilecek nominal değerli payı 38,8 milyon liradan, 8 milyon liraya indirdi



Akfen Holding A.Ş'nin Kamuyu Aydınlatma Platformundaki (KAP) açıklamasında, 38 milyon 842 bin lira nominal değerli payların ve ek satış hakkının kullanılması halinde mevcut ortakların 5 milyon 826 bin 300 lira nominal değerli paylarının halka arzı yerine, 8 milyon lira nominal değerli payların halka arza konu edilmesine karar verildiği duyuruldu.
AA

Konuyla ilgili basında yer alan haberler

Akfen, oranı yüzde 7'ye indirdi, halka `taban'dan açılıyor

Uluslararası piyasalarda geçen hafta Perşembe günü yaşanan sıradışı hareketliliğe ve bunun sonucunda Türkiye piyasalarındaki düşüşe, 5-6-7 Mayıs olan talep toplama sürecinin ortasında yakalanan Akfen Holding, taban fiyattan talep gelmesi sonucunda, halka arz oranında değişiklik yapmaya, daha önce açıkladığı yüzde 29.2 oranı yerine, yüzde 7 oranında halka arzı gerçekleştirmeye karar verdi.

Akfen Holding'in Kamuyu Aydınlatma Platformunda (KAP) yaptığı açıklamada, 38 milyon 842 bin lira nominal değerli payların ve ek satış hakkının kullanılması halinde mevcut ortakların 5 milyon 826 bin 300 lira nominal değerli paylarının halka arzı yerine, 8 milyon lira nominal değerli payların halka arza konu edilmesine karar verildiği ve bu konuda Sermaye Piyası Kurulu'na (SPK) başvurulduğu duyuruldu. Akfen Holding'in halka arzında 12.50 TL ile 17.50 TL arasında fiyat aralığı açıklanmış ve halka arz yoluyla 485.5 milyon TL ile 679.7 milyon TL arasında gelir elde edilmesi beklendiği belirtilmişti. Ek satış yoluyla halka açıklık oranının yüzde 33.6'ya ulaşmasının söz konusu olması durumunda ise 558.4 milyon TL ile 781.7 milyon TL gelir elde edilebileceği belirtilmişti. Akfen'in açıkladığı şekilde halka arzı yüzde 7 oranında gerçekleştirmesi durumunda ise halka arzın büyüklüğü 100 milyon TL olacak. Akfen daha önce açıkladığı yüzde 29.2 oranındaki halka arzı tamamlayarak taban fiyata göre halka arzın büyüklüğü 485.5 milyon TL olacaktı. 

İptal kesinlikle yok
Akfen Holding Yönetim Kurulu Bakan Hamdi Akın, şunları söyledi: "İptal kesinlikle yok. Yurtdışında geçen hafta yaşanan olumsuzluklar nedeniyle talep tabandan geldi. Biz de oran küçültüp yola devam edeceğiz. Halka açılma programndan vazgemiyoruz." İş Yatırım'ın liderlik ettiği halka arz konsorsiyumu 30 aracı kurumdan oluştu. Konsorsiyumda Finans Yatırım Menkul Değerler ve Yapı Kredi Yatırım Menkul Değerler de eş liderler olarak yer almıştı.

SPK kararı bekleniyor
AKFEN Holding, Kamuyu Aydınlatma Platformuna (KAP) yaptığı açıklamasında şu bilgilere yer verdi: "Akfen İnşaat Turizm ve Ticaret A.Ş.' nin sahip olduğu 130 bin TL olmak üzere toplam 8 milyon TL nominal değerli payların halka arza konu edilmesine karar verildi. Buna ilişkin olarak SPK' ya başvuru yapıldı."
Hürriyet

Kriz patladı, Akfen'de arz oranı yüzde 7'ye indi

Akfen Holding halka arzında daha önce açıklanan sermayesinin yüzde 29.2'sine denk gelen 38.8 milyon lira nominal değerli payların arzı yerine, çıkarılmış sermayesinin yüzde 7'sine denk gelen toplam 8 milyon nominal değerli payıı halka arz edilecek. Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, Akfen Holding'in halka arzında yurtdışı piyasalardaki olumsuzluk nedeniyle talebin tabandan geldiğini belirterek, bu yüzden halka arzda oranı düşürme kararı aldıklarını açıkladı.

Daha önceki yapılan açıklamalara göre; Akfen Holding'in halka arzına aracılık eden konsorsiyuma İş Yatırım liderlik etti ve konsorsiyum 30 aracı kurumdan oluştu. Geçtiğimiz hafta 5-6-7 Mayıs tarihlerinde gerçekleşen halka arz talep toplama işlemindeki konsorsiyumda Finans Yatırım Menkul Değerler ve Yapı Kredi Yatırım Menkul Değerler de eş liderler olarak yer almıştı. Halka arzda fiyat aralığı bir adet pay başına 12.5-17.5 lira olarak tespit edilmişti.

Reuters'a telefonda bilgi veren Akın, "İptal kesinlikle yok. Yurtdışında geçen hafta yaşanan olumsuzluklar nedeniyle talep istediğimiz yerden gelmedi. Tabandan geldi. Tabandan gelince biz de oranı düşürüyoruz. Oran küçültüp yola devam edeceğiz. Her şekilde halka açılma programından vazgeçmiyoruz" diye konuştu.

Akfen'in arzındaki gelişmeden sonra Reuters'in sorusu üzerine Kazancı Holding Başkan Yardımcısı Mehmet Kazancı, Akfen'in arz sürecinde yaşanan gelişmelerin Aksa Enerji'nin sürecini etkilemeyeceğini söyledi.
Radikal

Tombul parmak 1 milyar doları sildi
Akfen Holding için talep toplandığı sırada Yunanistan karıştı, ABD borsası çöktü. Talep gerileyince halka arz oranı azaltıldı. Tombul parmak tuşa dokunmasaydı, 1 milyar dolarlık talep olduğunu söyleyen Akın, kurşun döktürmeyi düşünüyor
11 Mayıs 2010

Yorum yaz Arkadaşına gönderSitene ekleSayfayı yazdırRSSAA+-

Hamdi Akın
SONGÜL HATISARU

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, "Enerjiden sonra en büyük projem" dediği Akfen Holding'i halka açmak için geçen hafta düğmeye bastı. Holdingi daha da büyütmek için halka arzdan gelecek 485 - 679 milyon dolarlık kaynağı şirketin kasasına koymaya hazırlanırken Yunanistan'da patlak veren, Amerika'da yanlış tuşa dokunarak piyasaları allak bullak eden kendi deyimiyle `tombul parmak'ın azizliğine uğradı.
Dow Jones'ın bir saatte yüzde 10 düştüğü geçen hafta talep toplanmasına başlanan Akfen Holding halka arzına yeterli talep gelmedi.
Hamdi Akın halka arzı ertelemek yerine arz edilecek yüzde 29.2'lik hisse oranını 7'e indirdi. Uzmanların iyi satmasını beklediği halka arza gelen zayıf taleple Akfen şimdi kasasına sadece 100 milyon TL koyabilecek. Hisse için talepler 12.5 TL - 17.5 TL arasında toplanırken Hamdi Akın satışı da 12.5 TL'lik taban fiyattan gerçekleştirdi. Perşembe gününe kadar masanın üstünde 1 milyar dolarlık talep olduğunu kaydeden Akın, `tombul parmak' kriziyle bu talebin geri çekildiğini söyledi.

`Bu film burada bitmedi'
"Yurtdışına gittim volkanik patlama oldu. Havaalanı yaptık deprem oldu, havacılığa girdik ikiz kulelere saldırı oldu. Yetmedi ABD Irak savaşı çıktı. Holdingi halka arz edeyim istedim, ABD borsası 80'den bu yana en büyük düşüşünü yaşadı. Perşembe gününe kadar halka arza 1 milyar dolar civarında talep vardı, tombul parmak tuşa bir dokundu, bu talep gerçekleşemedi. Cuma günü herkes piyasadan kaçıyordu, millet elindekini satarken, Akfen'deki talebinden vazgeçme, gel Akfen mi al diyeceksin" sözleri şanslı bir insan olmadığını kaydeden Hamdi Akın'a ait. Herkesin kendisine halka arzı iptal etmesini önerdiğini anlatan Akın, "Halka arzı yapan İş Yatırım da iptal ederseniz bu çok rahatlıkla izah edilebilir bir durum olur. Sonuçta konjonktürü siz yaratmadınız dedi. Fakat biz böyle bir irade koyduk. İMKB'ye girelim, yatırımcıya en alt fiyattan verelim,  onlar da mutlu olsunlar diye yolumuza devam ettik" dedi.
Akın, "Gönlünüzden geçen bu değildi, ikincil halka arz olur mu? sorusunu ise şöyle yanıtladı:
"Vazgeçebilirdik, ortaya bir irade koyduk. Hedefimiz yüzde 30 - 35'lik halka açıklık oranı. Oraya doğru yürüyeceğiz. Ama biliyorsunuz 6 ay yeni satış yapamıyorsunuz, sonrasında yatırımcı tabanını genişletiriz diye düşünüyoruz. Yunanistan krizi özellikle yabancı talebini etkiledi. Ama bakın bugün piyasalar güllük gülistanlık, borsa yüzde 7 yukarıda. Bugün talep toplasaydık bütün malımı satardım."

 
Kurşun döktürecek
"SPK'nın halka arz seferberliği yaptığı bir dönemde benim halka arzdan vazgeçmem söz konusu dahi olamazdı" diyen Akın şunları söyledi: "Yaşadığım bir talihsizlik. Hep böyle oluyor, arkadaşlar `Kurşun döktür' diyor. Hakkımızda hayırlısı oldu belki de. Belki 6 ay sonra şirketim daha da değerli hale gelecek ve daha yüksek fiyattan satacağım. Belki de bu malın kıymetli, düşük fiyattan satma uyarısıydı. Belki de bu böyle bir ilahi bir uyarı oldu.  Sonuçtan mutsuz değiliz, zarar da etsem, para kazanamayacak olsam da piyasanın talep ettiği neydiyse o kadarını verdim."
Songül Hatısaru/Milliyet


Geri Dön