26 / 11 / 2024

Akfen Holding'in patronu Hamdi Akın: AB dağılacak!

Akfen Holding'in patronu Hamdi Akın: AB dağılacak!

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, Türkiyedeki ekonomik, siyasi ve futbola ilişkin gündemi değerlendirirken, Bir yanda Suriye bir yanda Fenerbahçeyle uğraşıyoruz. Herhalde dünyada futboldan hükümet krizi yaratan ilk ülke olacağız dedi




Akfen Holding, Türkiyede İstanbul Atatürk,  Ankara  Esenboğa, Antalya Gazipaşa ve en son aldığı  İzmir  Adnan Menderes havalimanları ile Gürcistan, Tunus ve Makedonyada da havalimanları işleten TAV ile dikkat çekiyor. İnşaattan limana, deniz taşımacılığından enerji ve gayrimenkule geniş bir alanda faaliyet gösterirken dünyadaki değişim ve dönüşümleri yakından takip ettiklerini vurgulayan Afken Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın sorularımızı yanıtladı.

- Akfen yılı nasıl kapatıyor

-  Kriz yılı olmasına rağmen bu yıl en büyük anlaşmaları gerçekleştiren şirket olduk. 900 milyon doları İDO, 1.5 milyar doları Medine Havalimanı, 1.3 milyar dolar İzmir Havalimanı olmak üzere 3.7 milyar dolar yatırım taahhütünde bulunduk. Böylesine büyük bir yatırım hamlesi içine girdik. İDO realize edildi; diğer ikisi de iki yıl içinde realize edilecek. Buna ilaveler olacak. Enerji ve otel yatırımlarımız da devam ediyor.

FB başkanı olmak istemiyorum

-  Fenerbahçe konusuna gelirsek...

-  Bu konuda konuştukça sanki ilgileniyormuşum, başkan olmak istiyormuşum gibi bir algı çıkıyor ortaya. Gündemimde böyle bir şey yok. Son yaşananlar keşke yaşanmasaydı. Eğer bu dönüşümün Türk futboluna bir faydası olacaksa, bu süreç hızlıca geçmeli. Hem kamu hem spor severler önyargıları bir kenara bırakıp yardımcı olmalı. Sonuçlandırıp bunu bir kenara koymalıyız.

Aziz Yıldırım istifa etmez

- Aziz Yıldırımın tutuklu kalması, pek çok uzun tutukludaki gibi eleştiriliyor. Fakat başkan tutukluyken neden istifa etmiyor Örneğin Straus-Kahn tutuklanınca iftiraya uğradığını söyledi ama IMFden istifa da etti.

-  Başkan istifa edemez. Ederse başkanın kaderiyle, Fenerin kaderi birbirinden ayrılır. Yani garip bir ülkeyiz tabii ki. Bir yanda Suriye bir yanda Fenerbahçeyle uğraşıyoruz. Her halde dünyada futboldan hükümet krizi yaratan ilk ülke olacağız!

- Suriye konusunda endişeli misiniz

-  Hemen yanı başımızda... Elbette kaygı verici gelişmeler yaşanıyor. Ama Ortadoğu sorununun çözümünün düğüm noktası Suriye, hem PKK hem de Filistin sorunu çok hızlı şekillenecek Suriyeden sonra...

Savaş çıkmadan düzen değişmez

-  Kapitalizmin vicdanlısından söz ediliyor. Bu mümkün mü Biz yüzde 99uz ve adil paylaşım istiyoruz diyenler var. Mevcut ekonomik sistem kendini korumaya çalışıyor. Neler olacak

-  Eğer düzen değişecekse savaş çıkacak ve savaştan sonra yeni bir düzen kurulacak. Savaşsız bu düzen değişmez.

-  Siz bir savaş bekliyor musunuz gerçekten

-  Evet özellikle bu bölgede... Önümüzdeki çeyrek asır içinde bekliyorum. Adil paylaşım talepleri var. Ve paylaşanların arasında da bir savaş söz konusu.

Rusyada komünizm paylaşım doğru düzgün yapılamadığı, kavga çıktığı için çöktü. Kapitalist sistemde de mutlaka kavga çıkacak, savaş olacak. Yeni bir düzen kurma şansı ancak o zaman olur. Yoksa durup dururken ekonomik sistem niye değişsin

-  Fransa gibi bir kaç ülkede daha varlıklı kesim daha çok vergi ödeme önerisi getirdi.

-  Bu da bir koruma çabası aslında. Erkeklik bizde kalsın çabası o. Onun yerine daha fazla yatırım yapsınlar ülkelerine yeni iş alanları yaratsınlar

Almanya ekonomik imparatorluk hayali kurdu, bedelini ödeyecek

- Dünyadaki krizin regülasyonlarla çözülme ihtimali var mı

-  Almanya Avrupa Birliğinde oynadığı oyunun sonuna geldi. Her şeyin bir bedeli var. Almanya bir bedel ödemek zorunda. Kömür, demir-çelikten bugün AB ismini alan, ekonomik topluluktan bir milletler birliği topluluğuna dönüşen yapıda Almanya belirleyici oldu. Bu paraları Almanya onlara ticaret yapabilmek için verdi. Kendi ihracat hanesine yazdırdı. Bugünkü zenginliğini o ülkelere borçlu. Savaş yoluyla ele geçiremediği ülkeleri ekonomi yoluyla ele geçirdi. Ekonomik imparatorluk olmak istedi. Bunun da bir bedeli var.

Batılı hesaplı harcar Doğulu ise savurgandır

-  Batılı ve Doğulu para harcama kültürü arasında temel farklılıklar neler

-  Çok temel farklılıklar var. Batılı daha düzenli, hesaplı, hesabını verebilecek şekilde harcıyor. Doğulu yatlar, katlar büyük bir savurganlıkla harcar. Gidin marinalara o büyük teknelerin sahipleri ya Rustur ya Arap, ya da Amerikanın üç beş şımarık zenginidir. Bir tane soylu, köklü veya kraliyet ailesinin böyle teknesi yoktur. İsveç prensini, Danimarka kraliçesinin teknesini göremezsin. Belki kraliyete ait vardır ama şahıslarına ait değildir. Para harcama kültürsüzlüğü... Bu devam edecek ama, 15 yıl önce Ruslar yoktu şimdi onların yerini Çinliler alıyor. Sonra bakacaksınız Afrikalı ya da Latin olacak.

AB tereddütsüz dağılır çorap söküğü gibi olur

- ABde ne bekliyorsunuz

-  Dağılma bekliyorum. Tereddütsüz dağılma bekliyorum. Çorap söküğü gibi olur.

-  İnsanları bir arada tutmaya imkan yok galiba...

-  Nasıl olsun Siz burada Kürtçe konuşanla Türkçe konuşan iki tane insanı bir arada tutmakta zorlanıyorsunuz. ABde 26 tane ayrı lisan konuşan ülkeleri nasıl bir arada tutacaksınız Estonya, Letonya Litvanya 3 ayrı dil konuşuyor. Üçünden bir tane ülke yapamıyorsunuz. 26 dilden mi bir ülke yapacaksınız Olmaz bu! Bence bu oyun bitti. AB oyunu bitti!

-  Yani AB devam etmeyecek.

-  Tek bir şansları var; bir tane Avrupa ülkesi kurup tek bir başbakan tarafından yönetilmek ki bu da mümkün değil. Nereden olacak bu başbakan Alman başbakan konuşacak Fransız anlamayacak, TV alt yazı geçecek. Olur mu böyle şey

-  Türkiye ABye iyi ki üye değilmiş, bundan sonrada olmamalı diyenler var.

-  AB, eğitimde, hukukta iyi bir temel. Medeniyet açısından en üst seviyede davranış biçimini geliştirmiştir. Bunu model almanın faydası var.

-  Peki AB ne yapmalı

-  Dünyanın İsviçresi olmalı. Keyif yeri, barış yeri, güvenli, gezilip, görülen...

Demet Cengiz Bilgin / HÜRRİYET


Geri Dön