03 / 11 / 2024

Akfen Holding'in yeni hedefi sanayi!

Akfen Holding'in yeni hedefi sanayi!

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın’ın rotasını sanayiye çevirdi. Havalimanı, enerji, gayrimenkul ve liman yatırımlarından sonra yönünü şehir hastaneleri yatırımlarıyla da yakından ilgilenen Akın, "Hastane ihalelerini takip edeceğiz ama Güneydoğu’da kazan üretimi yapabilirim" dedi.




DEVLET hastanelerini yenilemek amacıyla hükümetin başlattığı şehir hastaneleri projeleri birer birer devreye giriyor. Mersin ve Yozgat’tan sonra Isparta Şehir Hastanesi de açıldı. Eskişehir ve Tekirdağ ile birlikte üç şehir hastanesi yatırımı üstlenen Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, hastane ihalelerinin bundan sonra hız keseceğini tahmin ediyor, ancak çıkacak ihalelerle ilgileneceklerini belirtiyor. Akın’ın yeni hedefi ise sanayicilik. Şehir hastanesinin açılışı için gittiğimiz Isparta’da Hamdi Akın ile bir araya geldik. Havalimanı, enerji, liman ve gayrimenkulden sonra, şimdi de ‘şehir hastaneleri’ne yaptıkları yatırımı anlatan Akın, grubun Nisan 2018’e kadar tamamlayacağı 6.6 milyar liralık yatırım paketinin yüzde 60’ını, yani 3.9 milyar lirasını şehir hastanelerinin oluşturduğunu söylüyor.


Bu miktarla Türkiye’nin en fazla yatırım yapan gruplarından biri olduklarını anlatan Akın, “1.1 milyar liralık yatırımla hayata geçen Isparta Şehir Hastanesi sonrasında Eskişehir’de 1 milyar 750 milyon, Tekirdağ’da da 1 milyar liralık yatırıma imza atacağız. Üç hastanede de Sağlık Bakanlığı 25 yıl kiracı olarak bulunacak. Bu süre bittiğinde ise ‘ceketimizi alıp’ çıkacağız. Hastane ihalelerine ilgimiz devam edecek. Belki 2-3 milyar liralık bir yatırım daha olabilir. Ancak kendi kapasitemiz açısından söylüyorum. Bu kadar büyük yatırımlardan sonra geri dönüşleri almak için biraz dinlenmek gerekebilir” diyor.


ESKİ HASTANE ARAZİLERİ DEĞERLİ

Şehir hastanelerinde Hazine’nin müteahhit firmalara kira garantisi verdiğini bu sistem nedeniyle şehir hastaneleri projelerinde kur riski bulunmadığını da anlatan Akın, hasta sayısındaki artışta Türkiye’nin Avrupa’da bir numara olduğunu ancak şehir hastanelerinde yatırımın geri dönüşünün yaklaşık 20 yılı bulacağını belirtiyor. Akın, devlet açısından ise bu işin kârlı olduğunu söyleyerek, şöyle devam ediyor:


“Devlet peşin para yatırmıyor ve kiralayarak yüksek standarttaki bu yapıların sahibi oluyor. Biliyorsunuz eski devlet hastaneleri, yeni yapılan şehir hastaneleri çatısı altında toplanıyor.  Ankara  ve İstanbul başta olmak üzere birçok ildeki eski hastanelerin arazileri çok değerli. Devlet oralardan bir rant elde edebilecek. Yine hasta sayısındaki artış da gelirlerini yükseltiyor.”


KAZAN ÜRETME HEDEFİ

“Pek çok kişi bilmez, ama benim ilk işim kalorifer kazanı üretimiydi” diyen Akın’ın yeni hedefi sanayiciliğe geri dönmek. Ankara’da kalorifer kazanı imalatçısı olarak iş hayatına adım atan Akın’ın müteahhitliği 1976’da Akfen’in kuruluşundan sonra başlıyor. Hedefi de Güneydoğu’da bir il. Şu anda yatırımın yapılacağı il konusunda net bir isim veremeyeceğini kaydeden Akın, “Ama mutlaka Güneydoğu’da bu yatırımı yapmak istiyorum. Tabii ki uygun şartların oluşmasını bekliyoruz” diyor. Hangi sektörde olacağına yönelik ısrarlı sorular üzerine ise Akın, “İlk işim kalorifer kazanı üretmekti, belki de yine benzer bir iş yaparım; neden olmasın” yanıtı veriyor.


YABANCILAR GELEBİLİR

HAMDİ Akın, bundan sonraki dönemde ise şehir hastanelerinin yapımında hızın kesileceğini belirterek, “Hazine tüm yükü aynı döneme almak istemiyor. Sanıyorum bir planlama yapılıyor. Tüm şehir hastanelerinin yapımını aynı 25 yıl içinde toplamak istemiyorlar. Bir hastane 10. yılında iken, bir diğeri 1. yılında olacak, buna göre bir planlama yapılıyor” dedi. Şehir hastanelerinin başlangıçtaki kontratları nedeniyle yabancı yatırımcıların gelmediğini de anlatan Akın, şöyle konuştu: “Ben bile o yüzden gelmedim. Hazine desteği geldi, ondan sonra cazip oldu. Bundan sonra yabancıların gelmelerini bekliyorum. Ancak yeni ihalelerde ‘Çok mu iyimser davrandık, her şeye garanti vermesek, şirketler biraz kur riski taşısalar’ diyebilirler. İnşallah böyle olmaz.”


HER DÖNEMİN KENDİNE AİT FİYATLAMASI VAR

AKIN’a daha önce yaptığı “Mersin Limanı, Akfen Yenilenebilir Enerji ve veya Akfen Holding’de hisse satışı olabilir. Kısıtlamamız yok, azınlık da çoğunluk da olabilir” açıklaması hatırlatılarak bir gelişme olup olmadığı soruldu. Akın’ın yanıtı şöyle: “Henüz görüştüğümüz kimse yok. Ancak zamanlama neye göre, kime göre doğru. Satarken belki daha düşük fiyat olabilir. Ama bu kaynakla yeni bir alım yaparken de daha uygun rakamlar olacak. Unutmamak lazım, her dönemin kendine ait bir fiyatlaması var.”


Hürriyet 



Haber Milliyet'te şöyle yer aldı


Akfen Holding’in Nisan 2018’e kadar tamamlayacağı 6.6 milyar liralık yatırım paketinin yüzde 60’ı, yani 3.9 milyar lirası şehir Hastanelerine ait. Bu dönemde Türkiye’nin en çok yatırım yapan gruplardan biri olduklarının altını çizen Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı hamdi akın’ın aklında şehir hastanelerinin yanı sıra yeniden sanayiye dönmek de var. Burada önce çıkan bölge ise ‘Güneydoğu’.


Hafta içinde Isparta Şehir Hastanesi’nin resmi açılışı öncesinde bir grup basın mensubu ile bir araya gelen Hamdi Akın, 25 yıl boyunca Isparta’da sağlık Bakanlığı’nın ev sahibi olacak. 


Akın, 1.1 milyar liralık yatırımla hayata geçen Isparta Şehir Hastanesi sonrasında Eskişehir’de 1 milyar 750 milyon, Tekirdağ’da da 1 milyar liralık yatırıma imza atacak. Üç hastanede de Sağlık Bakanlığı 25 yıl kiracı olarak bulunacak.


Şehir hastanelerinde şartnameler gereği Hazine, müteahhit firmalara kira garantisi veriyor. Projeyi gerçekleştirmek üzere bankalara dövizle borçlanan şirketlere kira ödemesi, mevcut kur üzerinden hesaplanarak TL olarak yapılıyor. Hamdi Akın, “Hastane ihalelerine ilgimiz devam edecek. Belki 2-3 milyar liralık bir yatırım daha olabilir. Ancak kendi kapasitemiz açısından söylüyorum. Bu kadar büyük yatırımlardan sonra geri dönüşleri almak, biraz dinlenmek gerekebilir” diyor. 


Güneydoğu hedefi...


Hamdi Akın’ın bundan sonraya yönelik hedefleri arasında yeniden sanayiciliğe dönmek de var. Akın, “Pek çok kişi bilmez, ama benim ilk işim kalorifer kazanı üretimiydi” diyor. Ankara’da kalorifer kazanı imalatçısı olarak iş hayatına adım atan Akın’ın müteahhitliği 1976’da Akfen’in kuruluşundan sonra başlıyor. Bundan sonra Akın’ın sanayiciliğe dönüşü ise Güneydoğu’dan olacak. Şu anda yatırımın yapılacağı il konusunda net bir isim veremeyeceğini kaydeden Akın, “Ama mutlaka Güneydoğu’da bu yatırımı yapmak istiyorum. Tabii ki uygun şartların oluşmasını bekliyoruz” diyor. Hangi sektörde olacağına yönelik ısrarlı sorular üzerine ise Akın, “İlk işim kalorifer kazanı üretmekti, belki de yine benzer bir iş yaparım” yanıtı veriyor.



Milliyet


Geri Dön