30 / 04 / 2024

Akıllı evler siber saldırıya açık mı?

Akıllı evler siber saldırıya açık mı?

Yeni nesil akıllı evlerde teknolojiden payını alıyor. Çoğu projelerde karşımıza çıkan akıllı ev konseptlerinde siber saldırı olmaması için müteahhitlere, site yönetimlerine ve kullanıcıya büyük iş düştüğü belirtiliyor. 



Yeni Şafak Gazetesi'nden Emine Açar'ın haberine göre;   ‘Akıllı ev' kavramını sıkça duyar olduk. Türk müteahhitler, akıllı ev konseptine yeni projelerinin hepsinde yer vermeye başladı.

Perdeleri ve ışıkları uzaktan kumanda ile açıp kapatmanın ötesinde artık evlerimizin kapı, doğal gaz, klima, fırın ve çamaşır makinesi gibi sistemlerin evde olmadan uzaktan erişimle açıp kapatabiliyoruz.


NESNELER ARTIK İLETİŞİM HALİNDE

Nesnelerin de birbirleriyle iletişim halinde olduğu evler büyük kolaylık sunuyor. Gelen bir misafiri anında ev sahibine bildiren kamera sistemi, onay aldığında kilit sistemiyle iletişime geçip kapının açılmasını sağlayabiliyor. Fakat bu kolaylıklar yeterli güvenlik önlemi alınmazsa siber saldırılara kapı açabiliyor.

 

SİSTEM NASIL İŞLİYOR

Akıllı evlerdeki seri numaralar mantık analizi kullanılarak ‘kaba kuvvet’ yöntemiyle elde edilebiliyor. Seri numarasıyla kayıtlı bir cihaz varsa suçlulara onay bilgisi geliyor. Sonuç olarak saldırganlar kullanıcının web hesabına girip bağlantı merkezine bağlı sensörlerin ayarlarını değiştirebiliyor.


Küresel şirketlerin yaptığı analizlere göre evdeki bağlantılı tüm modülleri ve sensörleri yönetmek için kullanılan akıllı bağlantı merkezlerinde çeşitli açıklar bulunabiliyor.
 


Geri Dön