27 / 04 / 2024

Akıllı şehirler için hangi teknolojiler kullanılmalı?

Akıllı şehirler için hangi teknolojiler kullanılmalı?

Büyük şehirlerde yaşamı kolaylaştırmak için akıllı şehir teknolojileri çok önemli hale geldi. Bu uygulamalar kentleri daha yaşanılır ve daha insan odaklı kılıyor. İşte şehirleri akıllandıracak, çoğu ulaşım odaklı çözümler...



Yeni dünyaya dair en popüler konulardan biri akıllı şehir kavramı. Kavram, ulaşımdan mobiliteye, sürdürülebilirlikten çevre ve enerji teknolojilerine, ortak platformlardan görüntü işleme algoritmalarına kadar çok geniş bir yelpazeyi kapsıyor.

Para Dergisi'nden Ürün Dirier'in haberine göre; yapay zeka tabanlı karar destek mekanizmaları ve dijital ikiz uygulamaları, akıllı şehircilikte dünya trendleri sıralamasında ön sıralarda yer alıyor. Küresel akıllı şehirler pazar büyüklüğünün 2021'de yaklaşık 420 milyar dolardan, 2025'e kadar 820 milyar dolara çıkacağı öngörülüyor. Yıllık bileşik büyüme oranının (CAGR) ise yüzde 14.8 olması bekleniyor. 15 milyon nüfuslu İstanbul'a bakacak olursak, uzmanlara göre günlük hareketlilik 20 milyon kişiye kadar ulaşabiliyor. İstanbul'da kayıtlı araç sayısı 4.5 milyon civarında. Rakamlar, Türkiye'nin en büyük kentini akıllandırmanın neden çok önemli olduğunu göstermeye yeterli. Küçücük bir inovasyon bile şehrin keşmekeşi icinde soluk alınabilecek bir alan yaratabiliyor. İşte İstanbul'u akıllandıracak ve nefes aldıracak, çoğu ulaşım odaklı uygulama.

Akıllı şehirler için hangi teknolojiler kullanılmalı?

Fatih GÜNDOĞAN / Asis CT Genel Müdürü “Anahtar projeler üretiyoruz"

Akıllı şehir danışmanlık hizmetleri, mobil izleme, yolcu sayma, geçiş kontrol, elektronik ücret toplama, yolcu bilgilendirme sistemleri, mikro mobilite çözümleri entegrasyonuyla birlikte şehir teknolojileri konusunda Ar-Ge çalışmaları yapıyoruz. Akıllı bisiklet ve elektrikli scooter gibi yeni nesil çözümler de sunuyoruz. Geleceğin şehirlerinde yerli teknolojilerin kullanılması konusunda çözümler geliştiriyor, danışmanlık hizmetleri veriyoruz. “2020-2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı'nda yer alan akıllı şehir çözümleri, yerel akıllı şehir stratejisi ve yol haritası hazırlanmasına rehberlik edilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve ilgili üniversitelerle 81 ilde danışmanlık gerçekleştiriyoruz. 13 ülkede şehir teknolojileri alanında anahtar çözüm projeler geliştiriyoruz.

Geliştirdiğimiz elektronik ücret toplama sistemlerini tüm dünyada 16 milyondan fazla kişi kullanıyor. Bu yıl ihracat pazarlarındaki ağırlığımızı artırmayı planlıyoruz. Hindistan ana ihraç pazarlarımız arasında. Hindistan'ın beş büyükşehrinde (Mumbai, Koçi, Amritsar, Indore, Pune) metroların teknolojik altyapılarının yenilenmesini gerçekleştiriyoruz. Sofya'da tren-otobüs-metro entegrasyonunu saglayacak projeye başladık. Ulaşım çözümlerimizle Yunanistan'dan Portekiz'e, Türkmenistan'dan Pakistan'a geniş bir coğrafyada yer alıyoruz. 2021’yi ‘Afrika yılı' olarak belirledik. Coğrafyada etkinliklerimizi artıracağız.

Mustafa UÇAK / Akıllı Şehir Uzmanı, Arz Portföy İş Geliştirme Müdürü 

"Batı ile Asya arasında anlayış farkı var"

İstanbul'un güncel nüfusu 15.5 milyon görünse de gün içinde hareketlilik 20 milyon üzerinde gerçekleşiyor. Şehir yönetiminin ciddi anlamda planlama ve çözüm üretme sorumluluğu var. İstanbul'un kayıtlı araç sayısı 4,5 milyon. Bu rakam Avrupa Birliği ülkelerinin bazılarının nüfusundan daha yüksek bir sayı. Akıllı çözümlere Istanbul için en çok trafikte talep var. Akıllı şehir dediğimizde altı alan öne çıkıyor. Ekonomi, Mobilite, Çevre, insan, Yaşam ve Yönetişim. Özellikle şehir yönetimleri bakımından yapay zeka tabanlı karar destek mekanizmaları ve dijital ikiz uygulamaları, ilerleyen zamanlarda karşımıza çıkacak çözümler arasında. 

Sürdürülebilirlik bağlamında yeşil enerji ve düşük karbon salınımına yönelik çözümler de ön planda. Lojistik sektörü ise yüzünü dron teslimat ya da otonom paket servis çözümlerine çevirmiş durumda. Akıllı şehir kavramı konusunda Asya ile Batılı ülkeler arasında ciddi bir anlayış farkı var. Uzakdoğu'ya gittikçe çözümlerin daha teknoloji, Avrupa'da ise vatandaş odaklı olduğunu söyleyebiliriz. Küresel akıllı şehirler pazar büyüklüğünün 2021'de yaklaşık 420 milyar dolardan 2025'e kadar 820 milyar dolara çıkması bekleniyor. 

Yıllık bileşik büyüme oranının (CAGR) yüzde 14.8 olması öngörülüyor. Dünyada en akıllı şehirler bugün için Francisco, New York, Londra, Barcelona, Paris, Kopenhag, Berlin, Seul ve Singapur.

Akıllı şehirler için hangi teknolojiler kullanılmalı?

Sadullah UZUN / Verisun Teknoloji Kurucusu 

"TURP ile ulasim altyapilarini akıllandırıyoruz"

İki alanda hayatı kolaylaştırmaya çalışıyoruz; Ulaşım Bilgi Sistemler Şehir Mobilyaları. Ulaşım Bilgi Sistemi kapsamında, toplu ulaşımda otobüs durağa kaç dakika sonra gelir, bir yerden bir yere nasıl gidebilirim gibi hizmetleri kapsayan bulut tabanlı bir ürünümüz var. TURP (Toplu Ulaşım Raporlama Platformu) adlı bu ürün sayesinde, herhangi bir belediye kısa sürede ulaşım altyapısını akıllı hale getirerek kullanıcılarına mobil uygulama üzerinden hizmet vermeye başlayabiliyor. Milyonlarca İstanbullu'nun kullandığı Mobiett uygulaması da, markalama dahil tüm özellikleriyle şirketimizce hayata geçirildi. Akıllı Şehir Mobilyaları alanında ise güneş enerjisiyle çalışan şarj ve internet noktaları üretiyoruz. Bunlara bir tür modern çağın sebili de diyebiliriz. Eskiden temel ihtiyaç suydu ve su sebilleri vardı, artık modern insanın temel ihtiyacı şarj ve internet. Ürünlerimiz hem çevre dostu enerji üreterek bu ihtiyacı karşılıyor hem de estetik bir kent mobilyası olarak şehre değer katıyor. Ulaşımda dünya genelinde trend konulardan
biri olan MaaS (Mobility as a Service) konusunda bir ürün hazırlığı içerisindeyiz. Ulaşımın Booking.com’u olacak bir ürün bu. Tek bir uygulama kullanarak şehir ve platform bağımsız olarak tüm ulaşım ihtiyaçlarınızı karşılayabileceksiniz. Projemiz Bilişim Vadisi tarafından onaylandı ve geliştirme çalışmalarına başladık.

Muhammed Mirza ÖZDİL / Tytovision Kurucu Ortak

"Ulaşım problemlerine çözüm sunuyoruz"

Tytovision, ulaşım problemlerini sürücü bakış açısıyla tespit eden bir görüntü işleme algoritması. Bilgisayarlı görü teknolojilerini kullanarak trafik envanterlerinin birbirleri ile uyumsuzluğu, yol kusurlarının tespiti ve park alanı yetersizliği gibi olumsuzlukları tespit ederek trafik sıkışıklığını azaltmayı hedeflemekte. Mevcutta Türkiye'nin birçok şehrinde Tytovision ürünleri kullanılıyor. Birçok ödül kazandık, ihracata başladık. Ödüller arasında Akıllı Ulaşım Sistemleri Derneği Ulaşımda Aklın Yolu Ödülü, Big Bang Sahnesinde Otomotiv İhracatçıları Birliği ve Cisco tarafından verileni örnek olarak sayabilirim. European Institute of Innovation & Technology Urban Mobility tarafından hızlandırma programına davet edilerek, bu program tarafından seçilen beş ekipten bir tanesi olduk.

Akıllı şehir teknolojileri trendi yükseliyor!


Geri Dön